Hirdetés

Robotok veszik át a munkások helyét a Foxconnál



|

A cég egyik gyárában 60 ezer munkahely szűnt meg az elmúlt másfél évben.

Hirdetés

A többek közt iPhone mobilokat is gyártó tajvani Foxconn régóta szeretné robotokkal helyettesíteni a kínai gyáraiban dolgozó munkásokat, ez már évek óta közismert tény. Az viszont a többség számára valószínűleg újdonság lesz, hogy a vállalat milyen megdöbbentő tempóban halad a robotizálással.

Hirdetés


A South China Morning Post érdeklődésére a kunshani hatóságok elárulták, hogy a Foxconn helyi gyáregysége 2014 szeptemberében (az Apple iPhone 6 piacra dobásakor) még 110 ezer gyári munkást foglalkoztatott. A robotizálásnak köszönhetően mára 50 ezerre csökkent a munkások száma, azaz másfél év alatt 60 ezer munkahely szűnt meg. Érdekességként megemlítendő, hogy a Foxconn kérdéses gyára tavaly 12 millió dollár értékben kapott vissza nem térítendő állami támogatást, hogy minimalizálja a csökkenő iPhone-rendelések miatt elbocsájtandó munkások számát.


A beszámoló alapján a Kunshanban jelenleg olyan 600 jelentős vállalat próbálja aktívan robotokkal leváltani a munkásait. Ezek közül a tavalyi évben 35 tajvani illetőségű cég együttesen ~610 millió dollárt költött a robotizálásra.


(Forrás: 9to5Mac | Nyitókép: Fernando de Sousa)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.