Hirdetés

Saját nevet kell majd használniuk a kínai netezőknek



|

Peking minden eddiginél kevésbé fogja tűrni az online dekadenciát.

Hirdetés

A TechCrunch beszámolója alapján Kína törvényhozással foglalkozó bizottsága megszavazta az egyszerűen csak Kiberbiztonsági törvény névre keresztelt javaslatot. A Human Rights Watch jogvédő szervezet szerint a nem túl izgalmas nevű jogszabály társadalmi és politikai tekintetben egyaránt óriási visszalépést jelent, a célja ugyanis az online cenzúra és megfigyelés kiterjesztése, az internet feletti nagyobb hatalomgyakorlási lehetőség biztosítása.


Hirdetés


Egyelőre nem világos, hogy pontosan mikor fog hatályba lépni az új törvény. A megtörténte után a kínai internetezők a legtöbb online kommunikációs szolgáltatást csak az anyakönyvezett nevük és a fontos személyes adataik megadása után használhatják majd, továbbá börtönbe kerülhetnek a nemzeti egység megbomlasztására képes véleményeikért, a hamis információk terjesztéséért, továbbá a gazdasági rend megzavarására alkalmas nyilatkozataikért. A legutóbbi alatt feltehetően azt kell érteni, hogy nem javasolt csökkenő gazdasági teljesítményről és borús gazdasági kilátásokról értekezni az interneten, vagy legalábbis az AP hírügynökség szerint az elmúlt időszakban ilyesmiért már börtönbe került néhány kínai újságíró.



Az új törvény a Kínában üzletelő külföldi cégek egy részének az életét is megnehezíti. A kritikus infrastruktúrákat működtető vállalatoknak a Kína területén begyűjtött személyes információkat és fontos üzleti adatokat kötelezően Kínában lévő szervereken kell tárolniuk, továbbá kérés esetén technikai támogatást kell nyújtaniuk a hatóságoknak a nyomozásaik során. Felmerül a gyanú, hogy a törvény szándékosan nem definiál konkrétumokat ebben a részében, így a helyi üzletüket féltő a külföldi cégek inkább önszántukból az összes kínai adatukat helyben tárolják majd. Még az sem világos, hogy mit akar jelenteni a "kritikus infrastruktúrát működtető vállalat" kifejezés. Végül megemlítendő, hogy a hatóságok fenntartják a jogot arra, hogy "jelentős nyilvános biztonsági incidensek" esetén bármely kommunikációs hálózatot bármikor lekapcsoljanak.


(Forrás: Engadget | Nyitókép: Dying Regime)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.