Hirdetés

Swatting: mikor valódi fegyvert szegeznek a gamerre



|

A streamelő játékosok legnagyobb félelmévé a lakcímük kitudódása vált.

Hirdetés

Tegye fel a kezét, aki nem követett el fiatalkorában legalább egyszer valamiféle nagyon csúnya csínyt. Feltehetően kevés kéz van a levegőben, egyesek pedig talán még most is szégyellik magukat a tettük miatt. Ez teljesen normális, fiatalon nem rendelkezünk elég tudással és élettapasztattal ahhoz, hogy megértsük a tetteink lehetséges következményeit.
 

Hirdetés


Természetesen a csínyek mindig haladnak a korral, a fiatalok az aktuális lehetőségeiket kihasználva hajtják végre őket. A technikai fejlődésnek köszönhetően a csínyek az interneten keresztül, vagy az internet közreműködésével is kivitelezhetővé váltak. Úgy tűnik akad ezzel egy súlyos probléma: a csíny végrehajtása személytelenebbé és megfoghatatlanabbá vált. Éppen ezért is rettegnek egyre inkább a videojátékokat online streamelők attól, hogy a lakcímük kikerülése után swattolás (swatting) áldozatává válnak.


Mi az a swattolás?

Főként Észak-Amerikában népszerű elfoglaltság, amely során a „csínytevő” egy rendkívül súlyos bűntény bejelentésével állig felfegyverkezett készenléti osztagot próbál kiküldeni az áldozat házához. Ha sikerrel jár, akkor a kommandó időnként a filmekből és tévésorozatokból ismerős módon rárúgja az ajtót az áldozatra. A rendőrségnek és sértettnek csak a helyszín biztosítása után van lehetőségük kibogozni a szálakat, hiszen ekkorra válik nyilvánvalóvá az intézkedő szerv számára, hogy valószínűleg hamis bejelentésnek dőltek be.


A swatting története legalább egy évtizedre nyúlik vissza, magát a kifejezést az FBI munkatársai találták ki még 2008-ban. A bűncselekmény elsősorban az Egyesült Államokban felettébb népszerű, de Kanadában is történtek már incidensek. Természetesen nagyon veszélyes játékról van szó, hiszen a készenléti egységek minden riasztás esetén azonos hévvel vetik be magukat az akcióba. A helyszín biztosítása előtt fogalmuk sincs róla, hogy mire számítsanak: talán csak egy ostoba viccből kell majd leteperniük valakit, de lehet, hogy az ajtó berúgása után csak egyetlen másodpercük lesz lelőni egy veszélyes bűnözőt.
 

6:30-tól válik érdekesség a videó...


Az FBI szerint évente olyan 400 swattolásos eset történik az Egyesült Államokban, így eddig is csak a rendőrök hidegvérének és profizmusának volt köszönhető, hogy senkinek sem esett komoly bántódása, halt meg egy szempillantás alatt meghozott rossz döntésnek köszönhetően. Ezt még a rendőrök is kész csodának tartják, csak hogy kontextusba helyezzük a dolgot. Az incidenseknek természetesen anyagi vonzata is van, az intézkedés összköltsége esetenként nagyjából 10 ezer dollár (2,68 millió forint).


Veszélyessé vált streamernek lenni

A swattolás a hollywoodi hírességek, továbbá a kedves ismerőseik által valamilyen okból nem kedvelt személyek után a videojátékokat streamelőket is elérte. Ők leginkább a televíziós személyiségekhez hasonlíthatóak: élőben közvetítenek egy játékot, miközben kommentálják az eseményeket. A streamelés népszerűvé válásával arányosan az elmúlt nagyjából két évben érezhetően megnőtt a swattolós incidensek száma a köreikben.
 


A legutóbbi komoly incidens február elején történt, mikor a „koopatroopa787” nicknéven ismert Joshua Peters-t látogatta meg a rendőrség a Runescape közvetítése közben. Esetében nem sikerült izgalmasra a swattolás, ugyanis a rendőrség ajtóberúgás helyett inkább kopogtatott, de az ajtót kinyitó 10 éves öccsére azért sikerült fegyvert fogniuk. Joshua kiment a szobából, 15 percig állt a közvetítés, majd visszajött bejelenteni, hogy mi történt. Volt, aki élő adásban tepertek földre, bilincseltek meg. Valószínűleg ez jelenti a swattolók számára legnagyobb sikert, részben ennek reményében történik a swattolás.


„Ha sikerül végre elkapni egy swattoló személyt vagy csoportot, akkor jellemzően kiderül, hogy több swattolásért felelősek” – nyilatkozta még 2011-ben az ABC News megkeresésére Kevin Kolbye, az FBI egyik első szövetségi swattolós ügyét kivizsgáló különleges ügynök. Állítása szerint a fő motivációt a swattolós esetekben az elkövető bosszúvágya vagy egója jelentik, menőnek találják az efféle bűncselekmények elkövetésével való kérkedést.


Mit kaphatnak a swattolók?

A swattolás nyilvánvalóan bűncselekmény, azonban az internet csodáinak köszönhetően még az amatőr bűnelkövetők elfogása is problémát jelenthet, könnyen el tudják rejteni a valódi identitásukat.
 

Brandon Wilson


A többség ettől függetlenül előbb-utóbb valószínűleg kézre fog kerülni, a most február 10-én swattolás miatt letartóztatott Brandon Wilson például még tavaly júliusban küldött készenléti egységet egy játékot közvetítő házához. A 19 éves fiatal 5 év börtönbüntetést is kaphat az alulfejlett humorérzéke miatt.


(Nyitókép: Oregon Department of Transportation)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.