Hirdetés

Szállítmányozó céget hackeltek a szó szerinti kalózok



|

Mindig lehet újat mutatni a különleges bűncselekmények terén.

Hirdetés

A maga módján teljesen ésszerű, ám mégis meghökkentő esettanulmányt ismertetett az RSA biztonsági konferencia előtt a Verizon internetes biztonsággal foglalkozó divíziója. Egy vízi szállítmányozással foglalkozó vállalat azzal kereste meg a RISK (Research, Investigations, Solutions, and Knowledge) csapatot, hogy egy "igazi" kalózcsoport az eddigiektől eltérően kezdett viselkedni: korábban a hajóik elfoglalása után mindig váltságdíjat követeltek a legénységért, ám egy ideje céltudatosan ládákat bontogatnak, a zsákmány megszerzése után pedig angolosan távoznak.

Hirdetés


A RISK csapat aránylag gyorsan fényt derített a rejtélyre. A kalózcsoport betört az ügyfél tartalomkezelő rendszerébe, majd ott a szállítólevelek és egyéb dokumentumok alapján választottak célpontokat. A fő szempontokat a hajó könnyű bevehetősége, továbbá a nagy értékű, de könnyen ellopható és elszállítható rakomány jelentette.


(Fotó: European Union Naval Force)


A Verizon munkatársai szerint a csoport hackerei nem voltak világklasszis játékosok: nem tudták eltüntetni a nyomaikat (beleértve a valódi IP-címüket), folyamatosan szenvedtek az ügyfél szervereivel, továbbá még az adatlopó programjuknak küldött parancsokat sem titkosították, így minden egyes valaha elküldött utasításukat elemezni tudták a kutatók.


(Forrás: Engadget, Bloomberg, Verizon | Nyitókép: DVIDSHUB)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.