Hirdetés

Számológépek a hőskorból

|

Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig címmel új időszaki kiállítást nyitott a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Szegeden.

Hirdetés

Még 2015-ben jelent meg egy cikk Kürti Sándor gazdag számológép gyűjteményéről, amely addig csak a Kürt Zrt. székházának vendégei számára volt látható, és amelynek a sorsa bizonytalanná vált a cég költözése miatt. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) viszont biztosította a méltó helyet a gyűjteménynek és megrendezte a kiállítást, a teljes nyilvánosság számára elérhetővé téve a közel félszáz darabból álló mechanikus számológép kollekciót, amely a leghíresebb gyártók, például az Odhner, a Brunsviga és a FACIT alkotásaiból válogat, s egy évszázad kalkulátorait mutatja be. Az áram nélkül is működő, különleges szerkezetek megfelelnének funkciójuknak akár egy "posztapokaliptikus jövőben" is, hiszen sok közülük 60-80 éve is megbízhatóan működik.A Számolj utána! az NJSZT állandó kiállítása mellett látogatható, amely ezer négyzetméteren mutatja be a modern informatika teljes történetét, világszínvonalon - és világritkaságként a kelet-európai és a nyugati informatika emblematikus tárgyait azonos gazdagságban felvonultatva. Így megtekinthetjük azokat az elektronikus számológépeket, zsebszámológépeket és számítógépeket is, amelyek a 70-es, 80-as évek során lassan feleslegessé tették a sokszor évtizedekig készített mechanikus számológépek gyártását. Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatójának elmondása alapján az Informatika Történeti Kiállítás várhatóan a jövőben is rendszeresen ad helyet időszaki kiállításoknak, e sorozat első állomásának tekinthető a Számolj utána!

Hirdetés


Az ismeretterjesztést segíti, hogy az időszaki kiállításhoz kísérőkiadvány is készült, amely az NJSZT oldalairól bárki számára letölthető.  A Számolj utána! kiállítás Szegeden, (Szent-Györgyi Albert Agora) az Informatika Történeti Kiállítás részeként várja a látogatókat.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.