Hirdetés

Szenzordivat: felokosított ruhatár



|

Az okoskiegészítők népszerűségét meglovagolva egyre több ruhadarabunkba kerülhetnek szenzorok, az első modellek már megjelentek a piacon.

Hirdetés

Hatalmas fejlődésen mentek keresztül tavaly a viselhető okoseszközök, és korábban nem látott népszerűségre tettek szert. Az okosórák és fitneszkarkötők piaca ennek megfelelően jelentős növekedést produkált, a neves technológiai cégek megpróbáltak felhasználóiknak kedveskedni egy-egy szenzorokkal teletűzdelt kiegészítővel. Az érzékelők testünkre aggatása a jövőkutatók szerint azonban nem merül ki ezekben az apró viselhető készülékekben, következő lépésként az öltözködésünket reformálhatja meg a technológia. Az okos ruhatár képe pedig már nincs is olyan távol, mint azt gondolnánk, hisz néhány technofil szabó áldásos tevékenységének köszönhetően már fellelhetjük a szövetek és az elektronika elegyéből előállított futurisztikus viseleteket; könnyen előfordulhat, hogy ezek a darabok a jövő ruhatárát vetítik előre.
 

Hirdetés


Új generációs ruhadarabok

Már az idei CES-en is körvonalazódott, hogy bizony a szemfüles mérnökök nem fognak az okoskiegészítők népszerűségének lecsengéséig várni a legújabb trend kialakításával, a kiállítóstandok forgatagában megjelentek a különféle extrákkal kiegészített ruhadarabok. Ám már jóval a vegasi eseményt megelőzően elkezdtek záporozni az öltözékeinket megreformáló újdonságok. A francia kormány által is támogatott Cityzen Sciences’ projekt például már 2012 óta fejlesztgeti D-Shirt névre hallgató felsőjét, melynek szenzorállományát egy csúcskategóriás okostelefon is megirigyelhetné.
 

Belty


A kifejlesztett ruhaanyag ugyanis észrevétlenül képes tárolni a vérnyomásméréshez és lépésszámláláshoz szükséges érzékelőket, sőt egy GPS chipet is. A gyártó a tervek szerint hónapokon belül piacra dobja a speciális kollekció első modelljeit. Természetesen elsőként nem feltétlenül az ilyen high-tech ruházat széles körű elterjedésével kell számolnunk, a Visijax cég Commuter Jacket elnevezésű bicikliskabátja ugyanis sokkal emberközelibb módon hozza el a digitális világot mindennapi életünkbe. A dzsekire tulajdonképpen a láthatósági mellények modern változataként tekinthetünk, mely beépített akkumulátorral rendelkezik, a rejtett telep pedig energiájával a ruhadarab felületén elhelyezett LED-ek világításáért felel (a piros és fehér fényekben pompázó izzók szükség esetén automatikusan aktiválódnak).


A megfelelő méret

Amennyiben vásároltunk már online felületen ruhát, bizonyára beleszaladtunk abba a hibába, hogy nem a megfelelő méretet választottuk ki, a csereáru megérkezésére pedig akár heteket is várhattunk. E procedúrától kívánja megkímélni viselőit a LikeAGlove névre hallgató felső, amit magunkra öltve számtalan információval gazdagodhatunk ruházati méreteinkkel kapcsolatban. Az okosöltözék az adatokat Bluetooth-kapcsolaton keresztül továbbítja táblagépünkre, a kapott méretek alapján pedig a testalkatunkhoz legjobban illő szerelést is összeállítja a program (és a szett komponenseihez vásárlási linket mellékel).

 


Szintén nagy sikerre számíthat a Belty nevű okosöv, amely folyamatosan monitorozza mozgásunkat, és az aktuális testhelyzetnek (illetve tevékenységnek) megfelelően szabályozza a nadrágunkat tartó szíj szorítását, és még hízni is enged. A csatba szerelt apró szenzorok adataikat Bluetoothon küldik tovább okostelefonunkra, ahol a kiértékelés mellett – szükség esetén – figyelmeztetések is megjelennek (például ha túl sokat eszünk).


Amennyiben a különféle perdikciók helyesnek bizonyulnak, az okos ruhadarabok széles körű elterjedésére még a 2016-os év végéig várnunk kell, ám biztosak lehetünk benne, hogy a következő másfél-két évben számtalan, kommunikációra képes öltözékkel bővül majd a szárnyait bontogató piac.

 

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.