Hirdetés

TAJ-kártyát adhat a robotoknak az EU?

|

A fejlett modelleket elektronikus személyekként tarthatnák számon.

Hirdetés

Rengeteg sci-fi könyv és film feszegeti a témát, hogy mikortól kezdve lehet önálló személyekként tekinteni a rendkívül fejlett mesterséges intelligenciával rendelkező robotokra. A Reuters beszámolója szerint most az Európai Parlament elé került egy törvénytervezet vázlata, amely részben tisztázná ezt a nehéz kérdést: akkor tekinthetőek személyeknek, ha képesek elvenni az emberek munkáját, de nem fizetnek semmiféle adót a munkavégzés után.


Hirdetés


A tervezet szerint a robotok és a mesterséges intelligencia gyors fejlődése komoly aggodalmat keltenek, ugyanis nem világos, hogy a fejlett robotok alkalmazása milyen gazdasági és társadalmi hatásokat fognak kiváltani. A népszerűbb beszélgetési témák közé tartozik az emberek foglalkoztatottságának esetleges csökkenése, a szociális ellátói rendszerek fenntarthatósága, a társadalmi különbségek növekedése.A törvénytervezet szerint létre kellene hozni egy EU-szintű robotikai ügynökséget, amely egyrészt felügyelné az ipart, másrészt pedig a technikai fejlődés által szükségszerűvé tett tanulmányok és szabályozások elkészítésével foglalkozna. A piszkozat írói szerint a rendkívül fejlett robotokat egy központi adatbázisban kellene számontartani, a hivatalos státuszuk pedig elektronikus személy volna. Az ilyen robotok után a foglalkoztató cégeknek társadalombiztosítási díjat kellene fizetniük, továbbá biztosítást kellene kötniük arra az esetre, ha azok tönkretennének valamit. A biztosítási díjból fedeznék a kártérítéshez vagy javításhoz szükséges összeget.


A vezető robotikai cégek érdekképviseletét végző német VDMA csoport szerint túl korai még efféle jogi keretrendszerben gondolkodni, a következő 10 év helyett inkább a következő 50 évben kellene megvalósulnia a szabályozásnak. A rendszer túl korai bevezetése csak szükségtelen bürokratikus terheket róhatna a piaci szereplőkre, ezzel nehezítve az innovációt és piaci versenyt.


A törvénytervezet sorsa kérdéses, hiszen az Európai Parlamenten belüli erők még odáig sem jutottak el, hogy nagy vonalakban véleményt formáljanak a témában; a részleteken való vitatkozás még odébb van.


(Forrás: The Verge, Reuters | Nyitókép: Adam)

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.