Hirdetés

Terjednek a kobotok

|

Rövid időn belül extrém növekedés várható az értékesített ipari robotok piacán, amely a high-tech fejlesztéseket mindennapivá teszi. Az ehhez kapcsolódó legfontosabb robotipari trendeket vizsgálta az International Federation of Robotics legutóbbi jelentése.

Hirdetés

Egy ipari robot állandó, magas minőségű termékeket tud előállítani, nem fárad el, ezáltal akár a hét minden napján 24 órás munkaidőben végezheti munkáját, így tulajdonképpen a teljesítménye megegyezik 3 teljes munkaidőben foglalkoztatott emberével. Ebből adódóan a gyártás költségei csökkennek, amelyeket még jobban redukál a jobb anyaggazdálkodás is. Az állandó minőség kevesebb hibás terméket eredményez, tehát kevesebb lesz az elvesztegetett alapanyag. Ezek a nyilvánvaló előnyök, ugyanakkor több rejtett pozitívummal is jár az automatizáció. A legújabb fejlesztésű robotok kezelése és programozása nagyon egyszerű, bárki számára elsajátítható feladat. Míg a gyári munkások nagyrészt csak a saját feladatrészük elvégzésére vannak beosztva, betanításuk pedig időigényes, addig a robotok gyorsan átprogramozhatóak, ezáltal rövid időn belül egy számukra teljesen új feladatot is hatékonyan elvégeznek.  Emellett az úgynevezett könnyű robotok kevés helyet foglalnak, így a vállalatok optimalizálni tudják helykihasználásukat is.A szorosabb humán-robot együttműködéshez mindkét fél az erősségeivel járul hozzá: a robotok gyorsasága és precíziója kombinálva az emberi kreativitással és intelligenciával az eddigi leghatékonyabb termelést teszi lehetővé. Az együttműködő robotok pontosan e célból jöttek létre, vagyis a humán munkaerő segítésére. Az emberi munka megkönnyítése mellett a veszélyt jelentő faktorok csökkentése is jelentős tényező. A kobotok képesek biztonságosan elvégezni a munkavédelmi szempontból kockázatos feladatokat is, ugyanakkor szenzoraiknak köszönhetően az emberekre semmilyen veszélyt nem jelentenek. Megjelenésük lehetővé tette, hogy a kis- és középvállalatok is automatizálják gyártásukat, kihasználhatják a robotok rugalmasságát és felhasználóbarát működésüket. Az International Federation of Robotics (IFR) legutóbbi jelentése szerint nagy előrelépés a két karral rendelkező kobotok megjelenése, amelyek teljesen új lehetőségeket teremtenek az automatizálás terén. A jövőben akár egyazon időben, ugyanazon a feladaton dolgozhat kéz a kézben ember és robot, teljes biztonságban. A két kar programozása is sok lehetőséget rejt, dolgozhatnak szinkronban egy feladaton, de két teljesen eltérő részfeladat egyidejű elvégzésére is alkalmasak. A fejlett robotok háromdimenziós térfelismerő rendszerüknek köszönhetően könnyen, szinte azonnal alkalmazkodnak az új munkaállomásokhoz.

Az alacsony költségű, rövid élettartamú robotok tömeges alkalmazása szintén előtérbe kerülhet. Az elektronikai összeszerelő ipar részéről egyre nagyobb az igény ezekre az olcsón fenntartható, egyszerűbb szerelési feladatokra alkalmas robotokra. Természetesen nem helyettesíthetik a high-tech robot rendszereket, de kifejezetten alkalmasak okostelefonok, tabletek összeszerelésére. Az elmúlt években Koreában figyelhető meg az olcsó robotok nagyarányú elterjedése.Szintén fontos mérföldkő lehet az úgynevezett okos gyár megvalósulása, amelynek egyik alapja a mobilis robotok elterjedése. A mobilis robotok legnagyobb erőssége, hogy önállóan tudnak mozogni a különböző munkaállomások között, támogatva ezzel a humán-robot együttműködést, végső soron pedig a gyártási folyamatok rugalmasabbá tételét. Emellett a szerszámgépek automatizálása lehetővé tenné, hogy egyetlen vezérlő egység által irányítva a robotok összehangoltan dolgozhassanak. Ebből kifolyólag az operátor által kiadott parancsokhoz a robotok egyedül alkalmazkodni tudnak, nem szükséges külön programozás.

Hirdetés


Az ipari robotok új feladatkörökben történő alkalmazása megoldást jelenthet a munkaerőhiányra és a versenyképességet is növeli. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az autók gyártásához új, könnyebb anyagokat használnak, új eljárásokat vezetnek be, ezek pedig a robotok elterjedésére is hatással lehetnek. Eddig főleg a karosszériamunkák során alkalmaztak ipari robotokat, újabban azonban az összeszerelő folyamatokat is egyre gyakrabban automatizálják.  A demográfiai változások is hatással lehetnek az automatizálásra - helyettesíteni nem tudják az emberi munkaerőt, de támogatják, ezáltal részben pótolhatják a szakemberhiányt. A robotok előnyös tulajdonságainak köszönhetően pedig nő a termelés hatékonysága és minősége. Az autóipari szektor növekedése magával húzza a beszállítók fejlődését is, ezáltal ebben az ágazatban is fontos szerephez jut az automatizáció, derül ki az IFR kutatásából. Az ipari robotok használata Magyarországon is dinamikusan növekszik, így az együttműködő robotok piacán vezető, dán Universal Robots 2012-től az itthoni piacon is megjelent termékeivel. Kiemelt disztribútoruk, a B&O Engineering Kft. 2007-ben alakult, kezdetben mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkoztak, mára azonban ipari robotokat is forgalmaznak Magyarországon és Romániában.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.