Hirdetés

Tim Cook miatt lett unalmas az Apple?



|

Egy korábbi mérnök szerint Tim Cook miatt vált unalmassá az Apple.

Hirdetés

Bár Tim Cook vezetése alatt az Apple a világ leggazdagabb cégévé vált, ennek ellenére nem felhőtlen a helyzet az óriásnál. Az almás cég egyre jobban függ az iPhone-eladásoktól, és miközben azok 2015-ig remekül alakultak, addig a tavalyi eredmény miatt az éves nyereség 14 év után először csökkent. 

Hirdetés

Egyre többen aggódnak, hogy az okostelefonpiacnak nincs hova tovább fejlődnie, ráadásul a Macet sem tekinti olyan alapvető termékének a vállalat, mint régen. 

Bob Burrough, az Apple egyik korábbi mérnöke most tovább ment a kritikában. A Steve Jobs és Tim Cook alatt egyaránt dolgozó mérnök a CNBC-nek azt mondta, hogy a dinamikus változások elhozása helyett az Apple-re már csak az unalmas működés a jellemző. Állítása szerint az első iPhone fejlesztése során tapasztalt káosz vezetett a legnagyobb találmányhoz. 

Szervezetileg 2007-ben az Apple a vadnyugatra hasonlított, a projektek voltak az elsődlegesek, és senki nem mondhatta semmire, hogy nem az ő munkája: mindenki azért volt ott, hogy megoldja a felmerülő problémákat, munkakörtől, kinevezéstől és beosztástól függetlenül. 

Burrough szerint manapság a dinamizmus kikopott az Apple-ből, és a helyzet olyan, mint régen a Palm cégnél. A vállalat csapatai szigorúan és hierarchikusan szervezettek voltak, mindenki saját felelősséggel rendelkezett, a problémák megoldásakor pedig a segítségkérésre mindenkinek az volt a válasza, hogy az nem az ő dolga. 

Steve Blank Tim Cook vezetési stílusát Steve Ballmeréhez hasonlította: amikor Ballmer átvette az irányítást Bill Gatestől, az eladásokat megtriplázta, de a mobilpiacot elvesztette. 

Az Apple persze vélhetően nem kerül ilyen helyzetbe, és nem marad le a következő nagy trendről sem: a hírneve, az erőforrásai és a készpénztartaléka fényében nem valószínű, hogy végül senkinek sem kellenének az új Apple termékek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.