Hirdetés

Tim Cook miatt lett unalmas az Apple?

|

Egy korábbi mérnök szerint Tim Cook miatt vált unalmassá az Apple.

Hirdetés

Bár Tim Cook vezetése alatt az Apple a világ leggazdagabb cégévé vált, ennek ellenére nem felhőtlen a helyzet az óriásnál. Az almás cég egyre jobban függ az iPhone-eladásoktól, és miközben azok 2015-ig remekül alakultak, addig a tavalyi eredmény miatt az éves nyereség 14 év után először csökkent. 

Hirdetés

Egyre többen aggódnak, hogy az okostelefonpiacnak nincs hova tovább fejlődnie, ráadásul a Macet sem tekinti olyan alapvető termékének a vállalat, mint régen. 

Bob Burrough, az Apple egyik korábbi mérnöke most tovább ment a kritikában. A Steve Jobs és Tim Cook alatt egyaránt dolgozó mérnök a CNBC-nek azt mondta, hogy a dinamikus változások elhozása helyett az Apple-re már csak az unalmas működés a jellemző. Állítása szerint az első iPhone fejlesztése során tapasztalt káosz vezetett a legnagyobb találmányhoz. 

Szervezetileg 2007-ben az Apple a vadnyugatra hasonlított, a projektek voltak az elsődlegesek, és senki nem mondhatta semmire, hogy nem az ő munkája: mindenki azért volt ott, hogy megoldja a felmerülő problémákat, munkakörtől, kinevezéstől és beosztástól függetlenül. 

Burrough szerint manapság a dinamizmus kikopott az Apple-ből, és a helyzet olyan, mint régen a Palm cégnél. A vállalat csapatai szigorúan és hierarchikusan szervezettek voltak, mindenki saját felelősséggel rendelkezett, a problémák megoldásakor pedig a segítségkérésre mindenkinek az volt a válasza, hogy az nem az ő dolga. 

Steve Blank Tim Cook vezetési stílusát Steve Ballmeréhez hasonlította: amikor Ballmer átvette az irányítást Bill Gatestől, az eladásokat megtriplázta, de a mobilpiacot elvesztette. 

Az Apple persze vélhetően nem kerül ilyen helyzetbe, és nem marad le a következő nagy trendről sem: a hírneve, az erőforrásai és a készpénztartaléka fényében nem valószínű, hogy végül senkinek sem kellenének az új Apple termékek. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.