Hirdetés

Törvénnyel csapnának le bosszúpornóra az USA-ban



|

Egy új törvényjavaslat szövetségi szintű bűntényként kezelné a problémát.

Hirdetés

Az elmúlt években újabb jogi és technikai szempontból nehezen kezelhető bűncselekménytípus harapózott el. A bosszúpornó során a csúnyán befejeződött párkapcsolatok magukat sértettnek érző tagjai intim fotókat vagy videókat hoznak nyilvánosságra a másikról, ezzel nyilvánosan megszégyenítve őket. Jelenleg az USA 34 tagállamában vannak a bosszúpornó büntethetőségével kapcsolatos törvények, azonban Jackie Speier kongresszusi képviselő most benyújtott egy szövetségi hatáskörű törvényjavaslatot. Az elfogadása esetén az összes tagállamban ezen törvény szerint kellene eljárni a bosszúpornós ügyekben, ráadásul feltétlenül büntetőeljárás keretében.


Hirdetés


"A technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen kattintással, egyetlen okostelefonon való koppintással megsemmisítsék az emberek életét. Ennyi kell ahhoz, hogy mások privát tartalmait nyilvánosságra hozzák a hozzájárulásuk nélkül. Az okozott kár karrierek derékba törésére, családok szétszakítására, vagy legrosszabb esetben az öngyilkossághoz is elég. Az elkövetők gyakran vidámon veszik tudomásul, hogy az áldozataik nem képesek visszavágni, ami még megvetendőbbé teszi ezeket a tetteket. A hírességek és egyéb fontos személyek talán sikerrel perelhetik polgári peres eljárásokban az elkövetőket, de egy átlagember ezt anyagilag nem engedheti meg magának. Még aggasztóbb azok száma, akik ugyan összeszedték a bátorságukat az elkövetők elleni büntetőeljárás elindítására, de megtudták, hogy nincsenek őket megvédeni képes törvények. Ezt a megdöbbentő jogi hiányosságot fogja orvosolni a törvényem" - kommentálta Speier a javaslatát.



A törvényjavaslat szerint az intim tartalmakat nyilvánosságra hozó személyek, továbbá az ilyen tartalmakra specializálódott webhelyek üzemeltetői a körülményektől függően pénzbírság megfizetésére, vagy akár 5 év szabadságvesztésre is ítélhetőek. A magánszféra védelmével foglalkozó szakértők alapvetően üdvözlik a kezdeményezést, azonban állításuk szerint van néhány homályos, jogilag túl tágan értelmezhető pont a törvényben, ezekkel muszáj valamit kezdeni a nem kívánatos következmények elkerülése érdekében.


(Forrás: Engadget | Nyitókép: Eva Van Wassenhove)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.