Hirdetés

USA: 10 dollárt kaphatnak CD/DVD meghajtós PC-t vásároltak



|

Kartelleztek az optikai meghajtók gyártói, kártérítést kaphatnak a vásárlók.

Hirdetés

A CNET beszámolója alapján a GeForce GTX 970 memóriakiosztása körüli perpatvar után egy újabb számítógépekkel kapcsolatos csoportos pert sikerült rendezni. A videokártyás esettel ellentétben nem megtévesztőnek tekinthető specifikációk okozták a problémát, hanem kartellezés: a Sony, a NEC, a Panasonic, továbbá a Hitachi-LG beismerték, hogy hosszú éveken keresztül fixálták az OEM számítógépgyártók számára értékesített optikai meghajtók árát.


Hirdetés


A megegyezés alapján az Egyesült Államok meghatározott tagállamaiban élő lakosok idén július elsejéig egy webes űrlap kitöltésével kártérítési igényt nyújthatnak be, amennyiben 2003. április 1. és 2008. december 31. között a kérdéses cégektől származó DVD-RW, DVD-ROM, vagy CD/DVD kombó meghajtóval szerelt számítógépet vásároltak. A vásárlásról semmiféle bizonylatot sem kell bemutatniuk, az űrlapon megadható a kérdéses időszakban beszerzett ODD-s PC-k száma.



Az alperesek összesen 124,5 millió dollárt fizetnek majd ki az alpereseket képviselő ügyvédeknek, az előirányzott 10 dolláros meghajtónként kártérítési összeg olyan 9,3 millió ODD esetében fedezi majd a kártérítést. A valóban kifizetésre kerülő összeg ennél sokkal alacsonyabb vagy magasabb is lehet, attól függően, hogy hány darab meghajtó esetében élnek majd igazolhatatlan kártérítési igénnyel a fogyasztók. A matematikában jártas Olvasóinknak feltűnhetett, hogy 9,3 millió szorozva 10 dollárral nem egyenlő 124,5 millió dollárral, a 31,5 millió dolláros különbözet a különféle technikai és ügyvédi költségekre megy majd el.  


(Nyitókép: yoppy)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.