Hirdetés

USA: a felnőttek felét kereshetik arcfelismeréssel a rendőrök



|

A vezetői engedélyek fotói alapján állítják össze az adatbázisokat.

Hirdetés

Megdöbbentő beszámolót hozott nyilvánosságra a Georgetown Law egyetem magánszférával és technológiával foglalkozó központja: az Egyesült Államok felnőtt lakosságának közel fele - olyan 117 millió személy - megtalálható a rendfenntartó szervek arcfelismeréses azonosítást lehetővé tevő rendszereiben. Nem a rendőrség által őrizetbe vett személyek fotós adatbázisáról van szó, a 2011-től kezdődően gombamód szaporodó új adatbázisok felépítése során a jogosítványfotókat használják fel az állami szervek.


Hirdetés


A kutatók szerint jelenleg az USA legalább 26 tagállamában folyik az újfajta adatbázisok építése. A kezdeményezés mögött álló ötlet sejthetően az, hogy az arcfelismerő rendszerrel gyorsan azonosíthatóak lehetnek például a biztonsági kamerák által rögzített tanúk vagy elkövetők. A jogászok szerint a legtöbb államban szinte teljesen tisztázatlan, hogy kicsoda és milyen alapon férhet hozzá az adatbázisokhoz, ami súlyos adatvédelmi problémának titulálható.



A másik gondot az arcfelismerő rendszerek megbízhatatlansága jelenti, főként ha figyelembe vesszük a jogosítványos portrék és megfigyelőkamerák képének erősen szuboptimális minőségét. Az arcfelismerő tévedhet, a hibájából fakadóan pedig ártatlan emberek élete válhat egyik pillanatról a másikra pokollá. A kutatók kiemelték, hogy a jelenleg használt arcfelismerő algoritmusok az eddigi tesztek alapján a fekete bőrűek, a nők, továbbá általánosságban véve a 18-30 éves korosztály esetében még a lehető legjobb körülmények közt is kimondottan megbízhatatlanok.


Egyelőre nem világos, hogy lesz-e bármiféle érdemi hatása a Georgetown Law jelentésének, a jogvédők mellett befolyásos politikusoknak is fel kellene karolniuk az ügyet.


(Forrás: PC WorldCNET | Nyitókép: Jonathan McIntosh)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.