Hirdetés

Vizsgálódik a régiózáros PC játékok miatt az EB



|

A Valve mellett öt játékkiadó került az Unió illetékeseinek látókörébe.

Hirdetés

A számítógépes játékokat vásárlók jól tudják, hogy a különböző országokban jelentős eltérések lehetnek a dobozos bolti játékok listaárai között. Ennek oka, hogy a kiadók próbálnak igazodni az adott ország játékosainak vásárlóerejéhez, így például ugyanazért a vadiúj big budget játékért Magyarországon kevesebbet kérnek, mint Németországban vagy Franciaországban. Az ötlet egyszerű: az alacsonyabb vételi ár nagyobb volumenű eladáshoz vezethet az adott országban, így a helyi gazdasági racionalitásokat figyelembe véve végső soron több bevételt termelhet a játék.


Hirdetés


A szisztémával természetesen vissza lehet élni: az ügyeskedők nagyobb tételben játékokat vásárolhatnak az "olcsó" piacokon, majd azokat a normálnak tekinthető áron továbbértékesíthetik a "drága" piacokon. Éppen ezért is néhány játékkiadó a régiózárazás mellett döntött, azaz a mondjuk Magyarországon megvásárolt termékeik csak Magyarország területén tartózkodva aktiválhatóak és játszhatóak. A régiózárazást a Steam teszi lehetővé, hiszen dobozos kiadás ide vagy oda, a játékokat kötelezően aktiválni kell a Valve rendszerében a telepítésük előtt. Valójában már az sem szokatlan, hogy a termékkulcson és pár papírdarabon kívül konkrétan semmi sincs a játékok dobozában.



Az Európai Bizottság most vizsgálatot indított a régiózárazás praktikája miatt, ugyanis az sértheti az egységes belső piaccal kapcsolatos versenyügyi szabályozásokat. A Steamet üzemeltető Valve mellett a Zenimax (Bethesda), a Capcom, a Bandai Namco, a Koch Media, továbbá a Focus Home kiadók érintettek az ügyben.


(Forrás: KitGuru)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.