Hirdetés

Wacom Inkling



|

A Wacom pennáját a grafikusok már a bejelentésének a pillanatában nagyon várták. Megnéztük, hogy a kitüntetett érdeklődés indokolt volt-e.

Hirdetés

Ritkán övez olyan nagy érdeklődés egy terméket, mint amelyet az Inkling esetén tapasztaltunk: már a megjelenéséről szóló hírre ráugrottak az általunk ismert grafikusok, mindegyikük ki akarta próbálni a Wacom új eszközét. Ez nem is csoda, mivel a toll egyszerű digitalizálást ígér számukra, mindezt úgy, hogy nem igényel speciális papírt, ráadásul kezeli a rétegeket, valamint vektorosan is rögzíti a lerajzolt vonalakat. Azaz segítségével egy grafikus akár a vonaton ülve is papírra vetheti az ötletét úgy, hogy hazaérve már azonnal szerkesztheti azt a kedvenc vektorgrafikus programjában, utóbbi lehet az Adobe Photoshop, az Illustrator, az Autodesk SketchBook Pro vagy a SketchBook Designer.

Egy toll anatómiája

Mielőtt leírnánk a véleményüket a tollról, nézzük meg, hogy miként működik. Az Inkling dobozába a rövid dokumentáció mellett egy tolltartót helyezett el a gyártó. Utóbbi rejti a lényeges komponenseket: magát a digitalizáló tollat, a papírlapok szélére csippenthető jeladóját, a pót egymilliméteres golyóval megáldott tollbetéteket, az újratölthető elemet, valamint a PC-hez való csatlakoztatásnál elengedhetetlen USB-kábelt. A tartozékok kapcsán fontos megemlíteni, hogy a tollbetét ISO-szabványnak megfelelő, így gyanúnk szerint egy 0,5 milliméteres betét is beszerezhető az eszközhöz, ami pedig még ennél is fontosabb, hogy könnyen cserélhető.

 

Nehezebb dolgunk van a speciális Wacom elem kapcsán, utóbbi ugyanis csak a gyártótól szerezhető be. Örömteli, hogy más kiegészítőre nem kell a vásárlás után költenünk, még speciális papírra sem lesz szükségünk, mivel az Inkling ultrahang és infravörös sugarak alapján rögzíti, hogy a vevőegységhez képest milyen pozícióban található a toll. Ezen információk alapján képes a bejárt utat – azaz a papírra vetett vonalakat – meghatározni és tárolni. Ez együtt jár azzal, hogy minden esetben figyelni kell arra, hogy a toll alján lévő szenzor és a vevőegység „lássa egymást”. A grafikusok számára külön plusz a rétegek kezelése, valamint az, hogy a megoldás nemcsak puszta képet alkot, hanem vektorosan tárolja az adatokat az 1,7 gigabájt szabad tárhellyel rendelkező vevőegységében, amelyet nyugodtan lehet terhelni, mindaddig, amíg le nem merül a vevőegység. Utóbbi a gyári adatok szerint 8 óra aktív munkát bír.

A gépre való áttöltés ezt követően zökkenőmentes. A Sketch Manager üzembiztosan teszi dolgát, amelynél kezelhetjük a rétegeket (sőt azokat egy időskálán tovább is szeletelhetjük), beállíthatjuk a vevőegység pozícióját – ami a tájolás miatt fontos –, megnézhetjük a rajzolás folyamatát, illetve exportálhatjuk azt egy külső programba további szerkesztése.

Jó, de…

Az Inkling főként a vázlatok készítésénél jelenthet nagy segítséget, mivel így a grafikusok megspórolhatják a digitalizálás lépését, amely egy határidős munka esetén hatalmas segítséget, hosszú távon pedig rengeteg megspórolt munkaórát jelenthet. Ha a digitalizáló univerzumban csak e toll létezne, akkor minden grafikust elzavarnánk a boltba. Ám ez nincs így, és zavarunk az eszköz viszonylag magas ára miatt csak nőtt. Egy jó digitalizáló tábla nem sokkal kerül többe, ráadásul azt még az utómunkálatok során is bevethetjük, azaz az Inkling jó vétel lehet akkor, ha egy digitalizáló tábla mellé vásároljuk, mivel a toll inkább vázlatkészítésre való. Ellenben ha még nem rendelkezünk utóbbival, akkor a Bambo digitalizáló táblákat javasolnánk inkább.

 



Problémaként merült fel az is, hogy az Inkling maximum A4-es méretű felületen tudja gyűjteni a beérkező jeleket. A 2 centiméteres holttér miatt e méretre szükség is van, mivel ellenkező esetben csak nagyon kis hely marad a vázlat számára. Habár utazás közben is lehet az Inklinggel rajzolni, az erős napfény megzavarhatja az infravörös sugarakat, ráadásul a vevőegység is csak úgy tud üzembiztosan működni, ha vízszintes felületen használjuk azt. Márpedig utóbbi egy kissé megnehezíti a mobil használatot.

Adatok:

- vázlatok egyszerű digitalizálása
- maximum A4 méretű papír (210x297 mm) kezelése
- 600 dpi felbontás
- rétegek és vektorok kezelése
- 1024 pontos nyomásérzékenység
- Adobe Photoshop- és Illustrator-támogatás
- JPG, BMP, TIFF, PNG, SVG és PDF formátumok kezelése
- Forgalmazó: Codra Kft.
- Ár: körülbelül 56 ezer forint
- Web: wacom.eu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.