Hirdetés

Elindult a DVB-H sugárzás a fővárosban



|

A Duna TV két csatornája fogható egy arra alkalmas mobilkészülékkel.

Hirdetés

Az Antenna Hungária és a Nokia bejelentette, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást.

 

A 2008. december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

 

 

dvb_h.jpg
 

 

A DVB-H jelenlegi, fővárosi lefedettsége

 

Az Antenna Hungária DVB-H szolgáltatása jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on vehető. A finnek csúcskészülékén, a Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a 2,8" képátlójú, 16 millió színű QVGA, LCD-TFT kijelző élvezhető képet biztosít a műsorokhoz. Újdonság, hogy nem csak a beépített vevőkkel rendelkező mobilokkal, hanem tulajdonképpen az összes, S60 rendszerű készülékkel is mobiltévézhetünk. Ezt a Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul teszi lehetővé, hiszen Bluetooth kapcsolat segítségével egy beépített tunerrel nem rendelkező telefon is alkalmassá válik a TV-nézésre.

 

 

07_n96.jpg
 

 

Az adás fogható beépített tunerrel rendelkező mobilokkal (Nokia N96)

 

A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. „Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható" - mondta el Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója.

 

 

nokia_su33w.jpg
 

 

De speciális, külső modullal is  megoldható a dolog (Nokia SU-33W)

 

„A mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe - igaz ez a médiafogyasztásra is. Az előzetes tanulmányok szerint mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik: a felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd TV műsort mobilkészülékükön - mondta el Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója. - Nagy öröm számomra, hogy a közép-európai térségben, hazánkban az elsők között fogható a digitális mobiladás - ezzel olyan, fejlett technológiájú országokhoz csatlakozunk, mint Finnország, Németország, Franciaország, Malajzia vagy Tajvan. A Nokia úttörő szerepet játszott a digitális mobil-televíziózás technológiai alapjainak megalkotásában és szabványosításában. A piacon elérhető készülékeink pedig széles felhasználói réteg számára teszik elérhetővé a szolgáltatást" - tette hozzá Dankovics Tamás.

 

Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.