Melyik iPhone-t érdemes megvenni 2022-ben?



|

Mindenképp a négy friss, iPhone 14-es modell közül kell választani, vagy beérhetjük régebbivel is?

Szeptemberben megérkezett az iPhone 14 széria három tagja, amikhez októberben csatlakozott egy vadonatúj modell, az iPhone 14 Plus, mely az alapmodell képességeit kínálja, de nagyobb méretben. Mindeközben itt-ott még fellelhetők korábbi évek erős készülékei is, amik legalább 4-5 évig biztosan kiválóan fognak működni, utána pedig egy akkumulátorcsere segíthet élettartamuk növelésében.

Mit érdemes még idén megvenni, és mi az, amit már inkább kerülni javasolt? Megéri többet fizetni az iPhone 14-ekért, vagy elegendő egy iPhone 12 vagy 13, netán valami egyéb is? Elmondjuk.

Mit tudnak az iPhone 14-ek?

Az iPhone-ok idei szériájában, ahogy az elmúlt néhány évben, úgy most is két kategóriára oszlanak a készülékek. Az iPhone 14 és iPhone 14 Plus belsejét tekintve megegyezik, az A15 Bionic chip dolgozik bennük, ugyanúgy 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os tárhellyel vásárolhatók meg, csak annyi a különbség, hogy előbbi 6,1"-es, utóbbi pedig 6,7"-es, 60 Hz-es Super Retina XDR kijelzővel rendelkezik. Hátul egy 12 MP-es fő és egy 12 MP-es ultraszéles látószögű kamera található, amikkel 4K-s felvételeket 60 képkocka/másodperc sebességgel is rögzíthetünk, elől pedig a 12 MP-es TrueDepth kamerát találjuk. Elődeikhez képest az akkumulátor üzemidejét tekintve fejlettebbek, jobb a képstabilizálás bennük, valamint támogatják az ütközésérzékelést, így ha autóbalesetet szenvedünk, automatikusan segítséget hívnak.

Az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max már a vadonatúj, még erősebb, A16 Bionic megnevezésű chipet kapták. Egyik szuper új funkciójuk a Dynamic Island: az átalakított előlapi kamerasziget dinamikusan változik, kinyúlik oldalra és gyors elérést biztosít épp futó alkalmazásokhoz, az értesítések ebből nyílnak ki, és a lejátszásvezérlő gombok is ehhez kapcsolódnak. Nem csak mutatós, hasznos is. Háromlencsés hátlapi kamerarendszereiknek fő kamerája 48 MP-es fotókat is tud lőni, de összességében javultak a fotós képességeik, különösen rossz fényviszonyok között. Kijelzőjük mindig aktív tud maradni és 1-120 Hz közti képfrissítésnek köszönhetően mutat lenyűgözően folytonos képet, mégis egész napos üzemidőre számíthatunk tőlük.

Mi a helyzet a korábbi modellekkel?

A jelenlegi helyzetben teljesen érthető, ha valaki azt fontolgatja, az árak miatt lemond arról, hogy a legújabb iPhone-ja legyen. Szerencsére az Apple egy legendásan megbízható gyártó, amely készülékeit hosszú éveken át támogatja (az iOS 16, a rendszer legfrissebb változata még a 2017-es iPhone 8-ra is telepíthető), így nem ördögtől való ötlet a korábbi modellek közül válogatni.

Az iPhone 13-ak vagy iPhone 12-k közül például bármelyik megfelelő, bár ezekben a szériákban nem volt Plus modell, csak egy az alapnál kisebb mini változat. Aki nem a legfrissebbet választja, egy kicsivel gyengébb akkumulátort, valamivel szerényebb képességű, de még mindig kiváló kamerát kap, de az 5G-támogatásról, a MagSafe-ről, a fontosabb funkciókról nem kell lemondania. A 120 Hz-es kijelző csak az iPhone 13 Pro és Pro Max modellekben található meg, de a 60 Hz sem okoz szédülést. A Pro modelleknél nincs Dynamic Island, ez a 14-es széria újítása.

A leginkább spórolni vágyóknak és a home gombhoz ragaszkodóknak jó választás lehet az iPhone SE 2020, mely klasszikusabb, az iPhone 8-at idéző kialakítást kapott. Kamerájának tudása szerényebb, mint nagy testvéreié, viszont aki anélkül akarja az iPhone-élményt, hogy több százezreket költene, ezzel jól jár.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.