Miért olyan különlegesek az Apple új MacBook és Mac Mini gépei?



|

Fontos lépésre szánta el magát az Apple: okoseszközei után asztali és hordozható gépeiben is saját chipet használ az Intel megoldása helyett. Miért jobb ezt választani?

Sok érv szólhat az Apple termékei mellett, de az egyik legerősebb, hogy a cég nemcsak a hardver, az operációs rendszer tekintetében is gondosan jár el. Az iOS és a MacOS remekül optimalizáltak, 5-6 éves vagy még régebbi eszközöket is támogatnak, és mivel nincs olyan szerteágazó választék, mint a windowsos vagy androidos készülékek esetében, többnyire minden funkció annak rendje és módja, a gyártó eredeti szándéka szerint működik. 

Már eddig is kényelmessé tette a felhasználók mindennapjait az Apple által kiépített ökoszisztéma, melyben a laptopok, asztali számítógépek, okostelefonok, táblagépek és kiegészítők villámgyorsan, hatékonyan kommunikáltak egymással, de novemberben megjelentek az első olyan készülékek, amikben a cég saját fejlesztésű, ARM-alapú vezérlője, az M1 chip található. De miért fontos ez, és miért jobb ezt választani az inteles masinák helyett?

Mindenkitől függetlenül, szabadon

Az M1-nek köszönhetően az Apple olyan korlátokat törölhetett el, amiket másképp nem tudott volna. A chipben egyesül a teljes rendszer, minek köszönhetően hatékonyabban, nagyobb teljesítmény mellett, mégis kevesebb energiahasználattal működhet. Az egyesített memóriaarchitektúrának köszönhetően minden ugyanabból a memóriakészletből gazdálkodhat ahelyett, hogy a különböző egységek között menne a másolgatás. A videófeldolgozás akár 3,9-szer, a képfeldolgozás 7,1-szer gyorsabb lehet, munka és szórakozás, például játékok esetében is érezhető a teljesítménybeli ugrás. Mindemellett az üzemidő a MacBookok esetében jelentősen nő, a MacBook Pro 13" 17 órán át bírja böngészéssel, és 20 órán át filmnézéssel, míg a MacBook Air 15 és 18 órán át állja a sarat egy töltéssel.

Sokat segít az Apple operációs rendszerének legújabb változata, a macOS Big Sur is, mely teljes mértékben kihasználja az M1 adottságait. Villámgyors, az animációk simábbak, mint valaha, és fejlett biztonsági megoldásainak köszönhetően nem kell félnünk, hogy gépünkhöz, fájlunkhoz vagy adatainkhoz illetéktelenek férnek hozzá. Emellett akár az iPhone-os és iPad-es alkalmazásokat is elérhetjük macOS-ről anélkül, hogy a fejlesztőknek külön asztali változatot kellene készíteniük.

Melyik MacBook vagy Mac Mini modellt válasszam?

Az M1 egyelőre három készülékben érhető el: a MacBook Air, a MacBook Pro 13"-es változata, valamint a Mac Mini használja.

Ha a hordozhatóság az elsődleges szempont, egyértelmű, hogy a MacBook Air lesz a legjobb választás. Ez két variációban kapható: az olcsóbb modellben 256 GB-os SSD és 7-magos grafikus processzor található, a drágább 512 GB tárhelyet és 8-magos GPU-t kínál, de ezen felül megegyeznek. Mindkettőt választhatjuk asztroszürke, arany, vagy ezüst színben.

Ha munkához keresünk gépet, de nem csak otthon szeretnénk dolgozni, a MacBook Pro 13" lehet az ideális jelölt, mely az Airnél alig vastagabb és nehezebb, hasonlóan könnyen hordozható. Ez szintén két változatban kapható, a kettő között pusztán tárhelyben van eltérés: aki beéri kevéssel, annak elég lesz a 256 GB-os modell, aki viszont nagy fájlokkal dolgozik, ne érje be 512 GB-nál kevesebbel.

Ha viszont csak otthonunkban és/vagy munkahelyünkön dolgoznánk, a kompakt méretű, de nagyon erős Mac Minire érdemes ránézni. Az asztali gép a legolcsóbb a Mac-ek közül, de azok minden előnyét kínálja, és egy megfelelő monitorral, valamint az Apple Magic Keyboard és Magic Trackpad perifériájával kiegészítve tökéletes felhasználói élményt ad. Ebből is létezik 256 GB-os és 512 GB-os változat, mindenki egyéni igényeihez igazítottan választhat.

Érdemes szétnézni további Apple termékek között is az eMAG oldalán!

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.