Hirdetés

Energiazabáló plazmatévék: kacsa vagy valóság?



|

A Daily Telegraph cikke nyomán ez év elejére mindenki elkönyvelhette magában, hogy plazmát nem érdemes venni, mert az bizony jelentősen károsítja az otthoni költségvetést. De valóban ez a helyzet?

Hirdetés

A hír persze több szempontból sem igaz: egyrészt nem tiltják be a tévéket, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy egy plazmatévé többet fogyaszt, mint egy vele megegyező képátlójú LCD-televízió.
Az LCD-gyártók évek óta minden fórumon szívesen hangsúlyozzák, hogy a folyadékkristályos televíziók kevesebbet fogyasztanak a plazma modelleknél. Ez persze ilyenformán egyszerűen nem igaz!

20090319-plazma-tv-karikatura.jpg


A plazmatévék fogyasztása ugyanis a megjelenített képtartalom függvényében folyamatosan változik: világos jelenetekben többet, sötét képsoroknál lényegesen kevesebbet fogyasztanak. Ezzel szemben az LCD-televíziók háttérvilágítása folyamatosan és állandóan ég, így fogyasztásuk nagyjából állandó, hosszabb távon pedig akár magasabb is lehet, mint a plazmáké. Elgondolkodtató tehát, hogy a Telegraph cikke egy szenzációéhes újságíró tájékozatlanságának eredménye, vagy egy LCD gyártó szándékos „súgása” alapján jött-e létre? Mert bár a hírt az EU szabályozás mögött álló EICTA is cáfolta, a közvéleményben hagyott „lenyomata” már nem törölhető ki, és jelentős károkat okozhatott a plazmatévék piaci megítélésében.

2009. január 14-én, két nappal a Telegraph hírének megjelenése után az EU szabályozásért felelős EICTA (Európai Információs és Kommunikációs Technológiai Ipari Szövetség) maga is közzétett egy sajtóanyagot, amelyet azonban már csak a plazmaforgalmazásban érdekelt cégek jelentettek meg weboldalaikon, a médiában nem jelent meg. Az EICTA közleményének lényege a következő:

„Nem igazak azok a hírek, amelyek a plazmatévék európai betiltásáról jelentek meg a médiában.
Az EU jelenleg érvényben lévő direktívájának megfelelően a plazma-televíziók nem tilthatók ki a piacról, ha megfelelnek az ezt a technológiát alkalmazó tévékre vonatkozó energiahatékonysági követelményeknek. Az EU és tagállamai jelenleg egy olyan új szabályozási rendszeren dolgoznak, amely biztosítja bármilyen televízió jobb energiahatékonyságát, beleértve a plazma-, az LCD- és a képcsöves televíziókat is. […] Fontos azonban megérteni, hogy minden ide vonatkozó technológia, azaz a plazma-, az LCD- és a CRT-televíziók is különböznek az energiafelhasználás módjában. Ezért az iparág feladata, hogy egységes követelményrendszert állítson fel, amely olyan egységes mérést biztosít, így a felhasználók megfelelően hasonlíthatják össze az egyes termékeket. Általánosságban mind az LCD-, mind a plazmatechnológia jelentős előrelépést tett az elmúlt néhány évben, és egyre jobb energia hatékonyságot biztosítanak.”

20090319-plazma-tv-acdc.jpg


A fenti közlemény kiemelt szövegrészéből kiderül, hogy jelenleg nincs elfogadott, és főként megbízható mérési módszer a televíziók valós körülmények között produkált fogyasztásának mérésére!
Az energiatakarékosságra ezen a téren is szükség van. Az egész világon technológiai váltás zajlik: egyre több felhasználó cseréli képcsöves televízióját akár két-háromszor akkora képfelületű plazma- vagy LCD-tévére. Magyarországon 2008-ban több mint 200 000 LCD- és több mint 50 000 plazmatévé talált gazdára. A képminőségre, szolgáltatásokra, a készülék formatervezésére mindenki ügyel a vásárlásnál – a tévé fogyasztására viszont szinte senki.

Pedig nem ártana. Nem feltétlenül a pénztárcánk miatt, hiszen lehet, hogy a televíziónk által elfogyasztott többletenergia kevesebb, mint amennyivel egy 107 cm-es LCD-tévé drágább egy ugyanakkora plazmatévénél. Itt sokkal inkább a környezettudatos magatartásról van szó, hiszen minden egyes elfogyasztott watt hozzájárul bolygónk felmelegedéséhez.

A televíziók energiahatékonyságára vonatkozó szabályozás feltehetően 2010-ben lép hatályba, és valószínű, hogy ezzel egy időben egy címkézési rendszert is bevezetnek, amelynek segítségével a fogyasztók azonosíthatják, hogy az említett szabvány értékelése szerint milyen az adott tévékészülék energiahatékonysága. Egyébként az USA hasonló minősítést és fogyasztói tájékoztatást szolgáló ENERGY STAR nevű követelményeinek a legtöbb forgalmazott plazmatévé már jelenleg is megfelel.


Ha van véleménye a témáról, ossza meg másokkal a PC World fórumának plazmatévékkel foglalkozó szegletében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.