Biztos, hogy a legdrágább webtárhely-csomag a legjobb?



|

Rengeteg információt zúdítanak rád a szolgáltatók, ám ha ezek közül sikerül kiszűrnöd a számodra relevánsakat, könnyen rálelhetsz az ideális csomagra.

Manapság már programozói ismeretek nélkül is bátran elindíthatod saját weboldaladat, az elhatározást azonban komoly vadászatnak kell követnie, amelynek során kiválasztod azt a szolgáltatót, amelyiknek bizalmat szavazol. Döntésedhez a cégek kínálatát kell alaposan átvizsgálnod, mert kizárólag így találhatod meg azt a csomagot, amelyikre szükséged van. Persze ehhez nem árt tisztában lenned azzal, hogy mit is jelentenek a vételárak mellé társított információk, elvégre ezek kínálják a mankót a megfelelő választáshoz.

Cikkünkben összegyűjtöttük, mire érdemes kiemelten odafigyelned a mérlegelés során, és melyek az alapvető különbségek az egyes csomagok között.

Milyen céljaid vannak?

Kulcsfontosságú, hogy teljesen tisztán lásd már az indulás előtt, milyen területen szeretnéd sikerre vinni weboldaladat, hiszen egy blog, egy webáruház, esetleg egy vállalkozáshoz kapcsolódó portál teljesen más megközelítést igényel már a szolgáltatói csomagok közötti válogatás alkalmával is.

Blog létrehozásakor a legfőbb paramétereket a tartalomkezelő rendszerek integrálhatósága jelenti, mert valószínűleg nem saját motorral vágsz bele a honlap felépítésébe, míg ha webshop beindításán töröd a fejed, az adatbiztonságot kell leginkább szem előtt kell tartanod, hiszen bizalmas adatokat kezelsz vásárlóidról.

Céges környezetben általában a kettő kombinációja adja a nyerő választást, illetve az aloldalak elérhetősége és az e-mail-kezelés kap kiemelkedően fontos szerepet.

Nézd meg, miért fizetsz!

A csomagok átnézésekor alapvetően öt komponensre muszáj odafigyelned:

  • a szolgáltató által felkínált sebességre,
  • a támogatásra,
  • a biztonságra,
  • az aktiválható funkciókra,
  • valamint a méretezhetőségre,

és ezeket a tulajdonságokat kell szembeállítanod a kiszemelt cég által szabott árral. Óriási szerencse, hogy általában összehasonlító táblázattal segítenek a döntéshozatalban, vagyis egymás mellett láthatod például az egyes csomagokban elhelyezett webtárhelyek típusát, méretét, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat, az ingyenes domainregisztrációt, valamint a különféle adatbázis-információkat is.

Laikusként a részletes leírásokat bújva megeshet, hogy egy rakás olyan kifejezéssel találkozol, amelyekről korábban még csak nem is hallottál, de egyet se félj, segítünk.

Hol tárolod az adatokat?

Az egyik kulcskérdés vásárlás során a webtárhelyed, tekintve, hogy a szolgáltató szerverein - vagy épp a felhőben - helyezed majd el honlapod minden egyes komponensét, így meg kell győződnöd arról, hogy ezek az adatok a lehető legjobb kezekben vannak. A legtöbb hosting cég weboldalán a tárhely mérete mellett arról is információt kapsz, hogy milyen lemezeket használnak adataid tárolására - az SSD itt is értelemszerűen jobb sebességet nyújt.

Mindenképp olyan szolgáltatót válassz, amelyik stabil eléréssel kecsegtet.

Különösen a rendelkezésre állási idővel kapcsolatban ügyelj arra, hogy az valahol 99,95 százalék környékén legyen, mert ma már a csupán 99 százalékos rendelkezésre állási idő rendkívül kevésnek számít. Ezenkívül többnyire nonstop segélyvonalat is fenntartanak, így az esetleges problémákkal kapcsolatban akár e-mailben, akár telefonon is segítséget kérhetsz.

Tartalomkezelő-támogatás

Amennyiben nem egyedileg összerakott weboldallal szeretnél elindulni, hanem a létrehozása - vagy esetleges a költöztetés - során a dolgodat jelentősen megkönnyítő tartalomkezelőt vetnél be inkább, ennek telepítését a szolgáltatód oldaláról automatikusan végrehajthatod. Mivel kifejezetten sokan döntenek az ingyenes tartalomkezelők használata mellett, a szolgáltatók már jó ideje külön kiemeléssel jelzik a leírásban a népszerű motorok - mint például a WordPress - támogatottságát. Amennyiben a leírásban találkozol az általad használni kívánt tartalomkezelővel, garantáltan nem jelent majd problémát a webtárhelyedre történő telepítése az adminisztrátori környezetből - akár mindössze néhány kattintással.

Domainregisztráció

A legtöbb csomagban a teljes szolgáltatáskínálathoz webcímed regisztrációja is hozzátartozik, vagyis nem kell külön köröket futnod a cím lefoglalásával.

Szolgáltatód oldalán viszonylag egyszerűen kiderítheted, hogy milyen legfelső szintű tartományokból választhatsz, és még egy keresőt is találsz, amellyel ellenőrizheted a kiszemelt cím foglaltságát.

A regisztrációs díj és az egyéb adminisztratív költségek ilyenkor a csomag részét képezik, szóval lényegében ajándékba kapod a szolgáltatótól a címedet (általában egy évre).

Rövidítések a leírásban

Egy csomag kínálatát végigböngészve szinte biztos, hogy a PHP-támogatás - még számszerűsítve is - szerepel a felsorolásban, mégpedig okkal. Ez ugyanis a legnépszerűbb szerveroldali szkriptnyelv, aminek akkor lesz kiemelt jelentősége, ha egy fejlesztőcsapat elé teszed a webtárhelyedet. Fontos ugyanis, hogy milyen PHP-verzióval dolgoznak (emellett a készen elérhető tartalomkezelők számára is lényeges információ a PHP-támogatás). Hasonló gyakorisággal jelenik meg a .NET felirat is a specifikációs listában, amely a honlapodon elérhető Microsoft alkalmazás keretrendszerének verziójáról informál. A verziószám alapvetően meghatározza majd azt is, hogy a tárhelyszolgáltató milyen szoftveres kompatibilitást kínál leendő webalkalmazásaidhoz.

A felsoroltakon túl három további adatbázistípussal találkozhatsz: MySQL, MSSQL, PgSQL. Ezek a felületedhez kapcsolódó információkat tárolják majd, és egyedi fejlesztésű oldalaid, valamint a tartalomkezelők használatakor is hasznukat fogod venni.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.