Így garantálhatod, hogy ne vesszen el a honlapod!



|

Ne hazárdírozz a weboldaladdal és a felületén tárolt adataiddal, használj backup-megoldásokat!

Napjainkban már rengeteg eszközöd és lehetőséged van arra, hogy a weboldalad felületét a lehető legbiztonságosabbá varázsold, hisz önmagában is segít egy kellően erős adminisztrátori jelszó, illetve egy megbízható tárhelyszolgáltató választása.

Azonban még ezeknél is fontosabb, hogy már az első pillanattól foglalkozz a biztonsági mentésekkel is, hisz egy friss backup-állomány a weboldaladról rengeteg szituációban életmentő lehet. Cikkünkben összegyűjtöttük minden fontos információt, ami ezen folyamattal kapcsolatban felmerülhet benned.

Miért is kell ez?

Több oka is lehet annak, hogy egy backuphoz kell nyúlnod és a segítségével kell visszaállítanod az oldalad tartalmát, ha pedig egy ilyen, azonnal bevethető állomány nem áll a rendelkezésedre, és manuálisan vagy kénytelen fejest ugrani a kárenyhítés megterhelő folyamatába, akkor bizony akár napokra is megbénulhat az oldalad, amivel rengeteg látogatót veszthetsz. A szoftveres megoldások esetén mindig fennáll a lehetősége annak, hogy elsietett program-élesítést követően a frissített változat hibák egész tömkelegével lep majd meg és könnyen lehet, hogy az előző verzióra sem enged visszaváltani.

Megfelelő backup esetén azonban pillanatok alatt orvosolhatod a problémát, és várhatsz az elbaltázott kiegészítő komponens következő változatának élesítésééig.

Amennyiben oldalad komolyabb tömegek érdeklődését is felkelti, bizony egyre nagyobb lesz az esély arra is, hogy kiberbűnözők megpróbálnak lecsapni rá. Egy olyan honlap esetén pedig, ahol szenzitív információk is átfutnak (mondjuk egy webshop fizetési tranzakciói), ott bizony különösen nagy problémát okozhat egy ilyen behatolás és az adatbázisok esetleges törlése, vagy megrongálása.

Egy biztonsági mentéssel azonban ezeket pillanatok alatt visszaállíthatod anélkül, hogy a felhasználókat bármilyen kár érné. Persze hasonlóan előfordulhat, hogy valamilyen módon a szolgáltatód szervergépei hibásodnak meg, és bizony egy elszállt merevlemez esetén - megfelelő backup nélkül - kezdheted nulláról a honlapod újjáépítését.

Mit is válasszak...

Számos lehetőséged van arra, hogy biztonsági mentést készíts, sőt sok esetben a szolgáltatód alapértelmezetten felkínálja ezt a lehetőséget csomagjában. Amennyiben ez elérhető (a lehetőségről általában az adminisztrációs felületen tájékozódhatsz) az rengeteg kellemetlenségtől és extra beállítás élesítésétől megkímél, hisz így a tárhelyszolgáltatód automatikusan, bizonyos időközönként mentést készít majd a weboldalad aktuális állapotáról, szükség esetén egy korábbi verzióra pillanatok alatt visszaállhatsz. Ennek a folyamatnak az egyetlen hátránya, hogy neked viszonylag kevés beleszólásod lesz abba, milyen gyakran készüljön a biztonsági mentés, illetve hogy hol is kerüljenek ezek az adatok eltárolásra (kivéve, ha a szolgáltatod fizetős megoldásai közül erre külön csomagot élesítesz).

Persze más oldalról is megközelítheted a backup-folyamatokat, hisz akár a sajátkezű biztonsági mentés készítése mellett is leteheted a voksodat. Amennyiben ezt a manuális módszert választod, abban az esetben biztos lehetsz benne, hogy kizárólag a szükséges állományok kerülnek a visszaállítási csomagba és bizony a rendszeresség is rád lesz bízva. Viszont ilyenkor különösen figyelned kell arra, hogy a rendszerességet betartsd és ne halogasd a mentések elkészítését (még akkor se, ha egy komplikáltabb weboldal esetén ez akár hosszabb időbe is telhet), hisz csak így garantálhatod adataid megfelelő biztonságát.

Harmadik opcióként a WordPress pluginjait is segítségül hívhatod, ebben az esetben egy telepített szoftver végzi el helyetted automatikusan, az általad beállított időpontokban és rendszerességgel a honlapod mentését. Ez a módszer kifejezetten felhasználóbarát, hisz még egy WordPress környezettel csak ismerkedő weblap-tulaj is egyszerűen élesítheti, azonban a szolgáltatás kiválasztása és telepítése előtt alapos tájékozódásra lesz szükség. Amire kiemelten figyelned kell, hogy a teljes kontrollt kínáló, akár felhőmentést is engedélyező szoftver bizony kifejezetten költséges lehet, az ingyenes alkalmazások esetén pedig mindenképp valamilyen kompromisszummal kell számolnod, ami nem biztos, hogy feltétlenül optimális számodra (például az egyetlen tárolt mentést ígérő szoftvereket messzire kerüld el!).

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.