Saját weboldalt készítenél? Egyszerűbb dolgod van, mint gondolnád



|

Rengetegféleképpen létrehozhatsz egy honlapot, azonban a leggyorsabban tartalomkezelőkkel jutsz el a működőképes felületig.

Weboldalad elkészítésébe számos különböző módon belevághatsz, de ha nem akarsz súlyos összeget kifizetni egy fejlesztőnek, vagy hosszú órákat eltölteni HTML-kódok összeállításával, akkor a legkézenfekvőbb módszer valamilyen tartalomkezelőt bevetni a feladatra. Ezek alkalmazása azért kifejezetten előnyös, mert felhasználóbarát környezettel járulnak hozzá a weboldalad háttérmunkálataihoz, miáltal teljes egészében a tartalomgyártásra koncentrálhatsz.

A CMS (Content Management System) használatakor elérhetővé válnak különféle beépített és extraként telepíthető témák is, melyek azt teszik lehetővé, hogy pofonegyszerűen személyre szabd és igény esetén bármikor módosítsd a honlapod kinézetét.

Ha esetleg mindez nem lenne elég, bővítmények révén a tartalomkezelők képességeit tetszőlegesen kiterjesztheted, a különféle kiegészítők telepítését követően pedig villámgyorsan hozzájuthatsz olyan funkciókhoz is, amelyek egyébként hosszú fejlesztési időt követően lennének csak elérhetők. A legjobb végső soron az egészben, hogy - bár rengeteg fizetős plugin is beszerezhető - a funkciók jelentős részét akár ingyenesen is élesítheted. Az továbbiakban sorra vesszük a három legnépszerűbb tartalomkezelőt, és arról is mesélünk, hogy miként telepítheted őket a szolgáltatódtól vásárolt tárhelyre.

WordPress

Amennyiben kicsit utánanézel a tartalomkezelőknek szinte biztos, hogy elsők között találkozol össze a WordPress nevével, ez ugyanis az a CMS, amely a legegyszerűbben használható és emiatt a legszélesebb körben elterjedt.

WordPress motor hajtja tulajdonképpen az internet weboldalainak bő harmadát, vagyis ezzel a környezettel viszonylag nehezen lőhetsz mellé.

A bővítmények kezelésében jeleskedik elsősorban a WordPress, a hivatalos felületről 50 ezernél is több plugin elérhető, de persze harmadik féltől származó kiegészítőket is szép számmal telepíthetsz. Így ha a honlapod motorjául ezt a CMS-t választottad és szeretnél egy új funkciót a weboldaladra, akkor bizony jó eséllyel találsz egy pillanatok alatt telepíthető kiegészítőt, ami az igényelt szolgáltatást nyújtja.

Hasonló a helyzet a témákkal is, ezekből ugyanis több tízezer áll a rendelkezésedre és rengeteg ingyenest is találsz közöttük, tehát ténylegesen tetszőlegesen, akár egy konkrét tematika alapján is átalakíthatod a weboldalad kinézetét.

A környezet adminisztrátori felülete és telepítője is tud magyarul, így komolyabb nyelvi korlátokkal sem kell számolnod, ha ezt a motort szemelted ki honlapod alapjául. A WordPress népszerűségének egyetlen komolyabb hátránya van, hogy ezt a tartalomkezelőt a hackerek előszeretettel választják célpontként - mivel egyetlen sérülékenységgel weboldalak millióihoz nyernek hozzáférést -, ezért muszáj a biztonságra fokozottan ügyelned.

Drupal

A Drupal motor használatán elsősorban a fejlesztői vénával megáldott felhasználóknak érdemes elgondolkodniuk, elvégre ebben a környezetben sok-sok extra kódolás szükséges ahhoz, hogy a weboldal elnyerhesse végleges kinézetét és készen álljon a felhasználók fogadására.

Tehát ha az a cél, hogy kvázi extra projektként a kódolást is gyakorold szabadidődben, akkor valóban ez a legjobb választás számodra.

A Drupal egyébként a tartalomtípusok és az adatok kezelésében jeleskedik, emellett biztonsági szempontból magasan a többiek fölé tornyosul, igaz ehhez az is kell, hogy a megfelelő védelmi vonalakat kiépítsd és karban is tartsd. Ebben a környezetben a bővítményeket modulokként emlegetik, ezekből közel 50 ezer áll a felhasználók rendelkezésére, vagyis a bővítéssel garantáltan nem lesz gondod.

Joomla

Összeállításunk harmadik szereplője a WordPress és a Drupal között félúton halad, de azért szintén inkább azoknak a felhasználóknak javasolt, akik a webfejlesztés világában valamennyire járatosak. A Joomla erőssége a többnyelvű weboldalak készítése során domborodik ki, mivel ezt a funkciót alapértelmezetten támogatja, míg a másik két tartalomkezelő a nyelvváltás lehetőségét kizárólag bővítményeken keresztül teszi elérhetővé.

Ezen kívül a felhasználók kezelésében is az élen jár ez a felület, ezért amennyiben másokkal közösen szeretnéd az oldaladat kezelni, rengeteg segítségre számíthatsz ettől a CMS-től. Ha már a biztonságról a többi tartalomkezelővel kapcsolatban is szót ejtettünk, akkor érdemes megemlíteni, hogy a kiegészítő funkciók nélküli nyers telepítést követően a három alternatíva közül a Joomla rendelkezik a legstabilabb védelemmel, egyúttal ez frissül a leggyakrabban is.

Telepítsd egy kattintással!

Bár a tartalomkezelőket FTP kapcsolaton keresztül viszonylag egyszerűen installálhatod a csomag felmásolását követően egy webes varázslóval, mégis sokkal egyszerűbb, ha a szolgáltatód beépített telepítőjét hívod segítségül erre a feladatra.

Az adminisztrátori felületen bejelentkezve keresd meg a webtárhelyedhez tartozó kontrollpanelt, amin keresztül hozzáférsz az összes szükséges elemhez. A megjelenő környezetben az Alkalmazás telepítőt kiválasztva nekiláthatsz a tartalomkezelő installálásának.

Többnyire szabadon választhatsz a három legnagyobb CMS közül, és egyetlen kattintással indíthatod is a telepítést (csupán az adatbázis és a nyelv megadása szükséges, természetesen felajánl kínál számos opciót a legördülő menü).

Néhány, várakozással eltöltött másodperccel később véget is ér a procedúra, a részleteket pedig a szolgáltatód a levelezési címedre is továbbítja, illetve az FTP tárhelyeden már meg kell jelenniük a felmásolt fájloknak.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.