Hirdetés

GIMP-trükkök I. — Kislány piros kabátban



|

A mozivásznon és a reklámokban időről időre felbukkanó effektus, hogy a teljesen fekete-fehér képen csak egyetlen részlet színes, rendszerint vörös. Most mi is kipróbáljuk ezt a trükköt fényképeinken, az ingyenes GIMP program segítségével.

Hirdetés

Eizenstein Patyomkin páncélos című remekbe szabott filmje még fekete-fehér nyersanyagra készült 1925-ben. Van egy jelenet benne, ahol feltűnik az ötágú csillag, és természetesen vörös. Ez akkor a Szovjetunióban nem volt probléma. Volt „mnóga ljugyej”, szépen kiszínezték kockáról kockára kézzel, az összes kiadott kópián egyenként. Na, ma már ez nem megy. Spielberg olcsóbb filmtrükköt használt a Schindler listájában, amikor a fekete-fehér filmen a krakkói gettóban feltűnik egy kislány piros kabátban. Lehet vitatkozni róla, mit keres ott, de nekünk ez most közömbös. Sokkal érdekesebb az, hogyan érhetünk el hasonló hatást a GIMP-pel.

 

GIMP1.jpg

Veres Zoltán műrepülő pilóta


 

Install nélkül

Sok szépet el lehet mondani a GIMP-ről. Például azt, hogy majdnem olyan jó, mint a Photoshop, meg ingyenes, meg nemcsak Linux alatt fut, hanem van windowsos változata is. Lárifári! Felesleges szócséplés. A GIMP fura jószág, lerí róla, hogy mérnökök készítették mérnököknek. A fotós számára van benne valami idegenszerű a Photoshophoz képest. Ki kell próbálni, aztán vagy megtetszik, vagy nem.

 

A közelmúltban jelent meg a legújabb GIMP Portable. Ez egy USB-kulcsokhoz készült teljes értékű GIMP. Kibontva 35 megabájt helyet foglal, és ami a legfontosabb: nem kell telepíteni! Az ilyen, pendrive-okhoz írt hordozható szoftverekről már többször írtunk. A PortableApps.com szép gyűjteményt kínál ezekből a telepítést nem igénylő, ingyenes alkalmazásokból. Fontos előnyeik még, hogy nem hagynak szemetet a számítógép merevlemezén, a Registryben, a Windows .ini állományaiban, nem írnak felül rendszerfájlokat, és általában véve nem rondítják össze a gépet, amelyen futnak. Aki a nyakában hordja az irodáját, és idegen gépeken dolgozik, annak az sem utolsó szempont, hogy a tudtán kívül semmilyen adata nem marad a számítógépen, amelyet használt.

 

GIMP1_01.jpg

GIMP Portable – csúcsprogram, profin megírva


De mindenféle hordozható adattároló nélkül, egyszerű otthoni felhasználóként is jó hasznukat vehetjük. Úgy lehet kipróbálni a GIMP-et (vagy akár az OpenOffice.org-ot vagy a Mozilla Firefoxot, hogy csak a legjelentősebbeket említsük), hogy semmit sem kell telepíteni. Nem kell attól tartanunk tehát, hogy a kipróbálandó szoftver működési zavarokat okoz gépünkön, vagy éppenséggel kipróbálás után nem tudjuk maradéktalanul eltakarítani. Egyszerűen ki kell bontani egy mappába, és el kell indítani.

 

A GIMP Portable kiadását egyetlen futtatható EXE-fájlként lehet letölteni. Elindítás után úgy fest, mint egy szokásos telepítő, de tulajdonképpen csak egy önkicsomagoló. Rákérdez, hogy az idegen nyelvű fordításokat is telepítse-e (ha azt akarjuk, hogy magyarul beszéljen, akkor igen), majd meg kell adni, hogy hová bontsa ki magát. Ha a géphez van csatlakoztatva egy USB-kulcs, akkor oda szeretne költözni, különben meg a gyökérbe akar egy GIMPPortable mappát készíteni, de bármi mást is megadhatunk. Sőt, később is átrakhatjuk máshová az egész mappát. Akár egy másik gépre is. Működni fog.

 


Csak a Veres maradhat!

Miután kibontottuk a hordozható GIMP-et, lássuk magát a trükköt! A Fájl –› Megnyitás paranccsal töltsük be a kiválasztott képet. A Windowshoz szokott felhasználó kicsit furának találhatja a Kép megnyitása párbeszédpanelt, de azért meg lehet birkózni vele. Ahhoz, hogy a kép egy része fekete-fehér legyen, és közben egy másik része színes maradjon, először két fotó kell: egy színes, valamint egy fekete-fehér. A Réteg –› Réteg kétszerezése menüponttal kettőzzük meg az egész képet. A Párbeszédablakok –› Rétegek menüponttal varázsoljuk elő a Rétegek panelt. A felső, „Háttér másolata” réteg sávjában a szemecskére kattintva kapcsoljuk ki a felső réteg láthatóságát. Aztán tegyük aktívvá az alsó réteget azzal, hogy ennek a sávjára kattintunk. Ebből az alsó képből lesz a fekete-fehér, méghozzá a Csatornakeverő segítségével. A Szűrők –› Színek –› Csatornakeverő menüponttal vegyük elő az eszközt, és kapcsoljuk be a Monokróm opciót (ettől lesz a kép fekete-fehér), továbbá a Fényesség megtartása opciót is. Ezután bátran állítgassuk a vörös, zöld és kék csúszkákat. A fekete-fehér kép pixeljeinek világossága abból adódik, hogy a GIMP összeadja a színes kép megfelelő pixelénél az alapszínek értékeit. A csúszkákkal szabályozhatjuk, hogy az egyes alapszínek mekkora súllyal kerüljenek ebbe az összegbe. Ha például a zöldet felhúzzuk, akkor kivilágosodik a fű, a fák lombja, meg minden, ami zöld. Egy beállítás hatása minden képnél más és más lesz. Tessék bátran kísérletezni!

 

GIMP1_02.jpg
Két réteg kell, az alsó lesz a fekete-fehér

Ha megvan a legjobb fekete-fehér kép, akkor már félig készen vagyunk, csak össze kell kombinálni a két fotót. Magyarán a felső, színes felvételen átlátszóvá kell tenni mindent, ami nem vörös. Csak a vörös maradhat! Ehhez először kapcsoljuk vissza a színes réteg láthatóságát a Rétegek panelen, és tegyük aktívvá ezt a réteget.

 

GIMP1_03.jpg

A fekete-fehér kép habitusa a csatornakeverő beállításától függ


 

A legegyszerűbb az, ha a Réteg –› Maszk –› Rétegmaszk hozzáadása menüponttal egy teljesen fekete rétegmaszkot adunk a réteghez. A rétegmaszk voltaképpen maga is egy fekete-fehér kép. Az a feladata, hogy megmondja, hol és mennyire legyen átlátszó a réteg, amelyhez tartozik. Ahol a rétegmaszk fekete, ott a réteg átlátszó, ahol meg fehér, ott teljesen átlátszatlan lesz, a szürkék átmenetet jelentenek a kettő között. Azaz, ahol a maszk szürke, ott a réteg többé-kevésbé áttetsző. Mi fekete rétegmaszkot készítettünk, ezért az egész réteg egyszerre eltűnt. Csak a Rétegek panelen látszik, hogy megvan még. Ugyanitt, a réteg miniatűr képe mellett egy fekete téglalap mutatja a maszkot.

 

GIMP1_04.jpg

A felső, színes képhez egy maszkot adunk


 

Most állítsuk a festőszínt fehérre egyszerűen úgy, hogy lenyomjuk a ‹D›, majd az ‹X› gombot. Minő véletlen! A Photoshopban ugyanezt a billentyűsorozatot kell használni ehhez a lépéshez. (Egyébként ez a trükk a Photoshopban is működik. A lépések ugyanezek, csak éppen más menüpontok alatt kell keresni a megfelelő funkciókat.) Szóval, ha megvan a fehér szín, ragadjuk meg az ecsetet, és fessük át azokat a részeket, amelyeket színesben szeretnénk látni. Előbb a nagy, összefüggő felületeket fessük ki egy nagyméretű pemzlivel. Aztán fokozatosan haladjunk a szélek és az apró részletek felé, egyre kisebb sugarú ecsettel dolgozva. Az ecset a tárgyak széleihez igazodva lehet lágyabb peremű vagy élesebb. Akkor se használjunk egészen éleset, ha egyébként a kontúr, amely mellett dolgozunk, borotvaéles. Az a helyzet ugyanis, hogy az emberi szem a finom részletek színére meglehetősen érzéketlen, egy kis elkenődést egyáltalán nem vesz észre, a túl éles ecsetnél pedig jobban kiugranak a rajzolási hibák. Ha valahol véletlenül túlfestünk a határon, ott egyszerűen váltsunk át fekete festőszínre, és fessük vissza a maszkot (az ‹X› billentyűvel lehet gyorsan váltogatni a fekete és fehér festőszín között). Fontos, hogy mindvégig a maszkon dolgozzunk! Ha nem az átlátszó rész változik, hanem fekete vagy fehér nyomot hagy az ecset, illetve látszólag nem történik semmi, az azt jelenti, hogy ténylegesen a képre festünk. Ilyenkor a kép az aktív munkaterület, nem pedig a maszk. Átváltani úgy lehet, hogy a Rétegek panelen a maszkot jelentő kis téglalapra kattintunk.

 

GIMP1_05.jpg

Nem érdemes éles szélű ecsetet választani, mert akkor jobban kiugranak a rajzolási hibák


 

Persze festés helyett – vagy mellett – használhattunk volna valamilyen trükköt a szelektív színkijelölésre, például a Területek kijelölése szín szerint funkciót. Ám a legtöbb esetben az efféle automatikus megoldások mellett is elkél egy kis kézi segítség. Ráadásul a kézi festésnek megvan az az előnye, hogy nem csak egyszínű dolgoknál lehet használni. Amikor kész a festés, nincs más hátra, mint egyetlen réteggé egyesíteni a rétegeket. Ehhez a Rétegek panelen kattintsunk az egér jobb gombjával bármelyik réteg sávjára, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk az Egy réteggé lapítás menüpontot.

 


További GIMP-trükkök:


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.