Hirdetés

2015: mikor érdemes processzort vásárolni



|

Vannak olyan időszakok minden évben, amikor érdemes taktikázni a hardvervásárlással. Jobb termék olcsóbban: megmutatjuk mikor lehet erre számítani.

Hirdetés

Az IT-piac találó kifejezés, mert legalább annyi pletykát lehet hallani itt, mint a zöldségpiacon és ezeknek csak egy kis részét érdemes elhinni. Sikerült beszereznünk néhány viszonylag megbízható pletykát és útitervet, melyek birtokában kicsit pontosabban tudjuk meghatározni mikor jönnek az újdonságok a processzorok világában.

Hirdetés
 

Jövőbelátás, de minek?

És hogy miért is jó az, ha az ember tisztában van az új eszközök, technológiák, platformok megjelenésével? Egy-egy ilyen újdonság alaposan átrendezheti a piaci erőviszonyokat, amely sokszor egyet jelent az árak drasztikus változásával is. Például érkezik egy új processzorcsalád, így máris két választási lehetőségünk lesz: vagy választjuk az újabbat, amely legtöbbször az előzővel azonos áron kínál jobb teljesítményt és/vagy alacsonyabb fogyasztást, vagy mégis maradunk a réginél, amelyet hirtelen minden cég elkezd akciózni. Ez nem feltétlenül csak akkor igaz, ha szimplán egy processzort szeretnénk venni. Az árképzés ilyenkor a teljes platformra, az alaplapra és adott esetben akár a komplett számítógépre, például notebookra, ultrabookra, tabletre is kiterjed. Nézzük, az Intel mivel készül idén.

 

 

Olcsó gépek piaca

A Bay Trail szépen megtalálta a helyét a 100 ezer forint alatti notebookokban és olcsó windowsos tabletekben, hibridekben is, ahogy a belépő asztali konfigurációknál is találkozhatunk ezzel a platformmal. Tavasszal jön a váltás, a 14 nm-es Braswell, amely teljesítményben kisebb, fogyasztásban nagyobb ugrást jelent és az integrált grafikus vezérlő is sokat javul. Persze ez a megjelenési dátum még csak az Intelé, mire ilyen tableteket, notebookokat vásárolhatunk majd a boltban, könnyedén nyár vége is lehet, ezért aki szeretne olcsó, x86-os PC-t, tabletet, notebookot, asztali mini PC-t, megveheti akár most is, vagy inkább várjon nyár közepe-végéig, amikor remélhetőleg más sok ilyen eszköz közül választhat (vagy Bay Trailt vehet sokkal olcsóbban).

 

 

Asztali gépek

A Broadwell mobil fronton már megérkezett, és teszteltünk is jó néhány ilyen notebookot és hibridet. A 14 nm-es Haswell-refresh frissítése valóban kevésbé melegszik és néhány százalékkal gyorsabb is, de hatalmas ugrásra nem kell számítanunk. Ami biztos, hogy ezek a processzorok asztali PC-kbe nyáron, a Computex után érkeznek és 9-es chipkészletben üzemelnek csak. Nagyjából innentől lehet arra számítani, hogy a 8-as szériájú chipkészletre épülő lapok megkezdik leköszönésüket, illetve a régebbi Intel CPU-k is lassan kikopnak majd a piacról. Túl gyors átalakulásra az Intel ígérete ellenére sem számítunk, bár fontos tudni, hogy év végére, jövő év elejére már a Skylake platformot ígérik 14 nm-es gyártástechnológiával, megújult mikroarchitektúrával és alaposan felújított platformmal. Aki Intel-alapú asztali gépet tervez vásárolni vagy bővíteni, most is nyugodtan meglépheti, vagy ha még tud várni, érdemes a Skylake-ig kihúzni a frissítést.

 

 

Erős notebookok

Az erős, nem „U”-s processzorral szerelt notebookokban Core i7-es, valódi négymagos Intel processzorok dolgoznak, Haswell-alapokon. Ezek kellően erősek és minden olyan szolgáltatást tartalmaznak, amelyre ma szükség lehet, a fogyasztás pedig ilyen nagy gépeknél nem elsődleges szempont. A teljes értékű Broadwell mobil processzorok megjelenése mindenképpen fontos, de kizárólag evolúciós lépés, ahol még az erősebb integrált GPU sem lesz olyan szembetűnő, hiszen a legtöbb ilyen gépet vagy munkára használják, vagy dedikált grafikus kártyára bízzák a játékok futtatását.

A Skylake itt is komolyabb előrelépés lesz majd, ám erre itt is még jó darabig várnunk kell majd. Aki játékos notebookot keres, nem érdemes várnia, vagy ha vár, várjon egy évet is akár. Aki munkára keres gépet, a most megjelent Broadwell „U” CPU-val szerelt notebookokat érdemes megnéznie: kb. azonos áron jobb GPU-t és hosszabb üzemidőt kap azonos kiépítés mellett, de számítási teljesítményben nem fogja érezni az előrelépést egy negyedik generációs Core „U” CPU-hoz képest.

 

 

AMD?

Az AMD platformok nem pörögnek olyan eszeveszett sebességgel, mint az intelesek, de fontos itt megemlíteni a Carrizo-t, amely akár tabletek kiváló alapja is lehet szuperalacsony fogyasztásával. Lesz még frissítés a többi vonalon is, sőt, igazi érdekességek is, de pontos dátumokról is sem lehet tudni. Az Excavator CPU-mag jelentősen növelt számítási teljesítményt ígér és ezzel karöltve az integrált Radeonok is jelentősen erősödnek. Ha lehet hinni a pletykáknak, továbbra is megmarad az FM2+ kompatibilitás, ami nagyon jó hír lenne. Az alacsonyabb árkategóriába a Beema APU-k érkeznek fejlesztett belsővel, változatlan gyártástechnológia mellett.

Végül itt a Project SkyBridge is, amely lábkompatibilis x86/ARM SoC-ket ígér 20 nm-es gyártástechnológiával – nagyon érdekes és jól is hangzik, de egyelőre több a kérdés, mint a konkrétum körülötte, így könnyedén lehet, hogy 2016 lesz az idei megjelenésből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.