Hirdetés

25 éves a Sinclair ZX Spectrum



|

25 éve került piacra az a számítógép, mely a mai harmincasok közül sokaknak az első kapcsolatot jelenti a számítástechnika világával.

Hirdetés

A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb személyi számítógépének huszonötödik születésnapját nem ünnepelhetnénk méltóbban, minthogy felidézzük születésének előzményeit, virágkorát, hanyatlását - és bármilyen meglepő, de a retromániának köszönhetően létező - jelenét. Sir Clive Sinclair, a brit ipar csodagyereke első cégét még 1961-ben alapította. A hihetetlenül apró televíziók, erősítők, rádiók és számos egyéb elektronikus mütyür alkotójának útja nem volt mentes a fiaskóktól - mint tudjuk töviseken át vezet az út a csillagokig. Ha a brit kormány nem injektál 1976-77-ben hatalmas összeget Sinclair akkori cégébe, akkor sohasem születtek volna meg a világ akkori legkisebb és legolcsóbb személyi számítógépei.

 

 

zxspectrum.jpg

 

 

Sinclair gépek a ZX Spectrum előttről

 

Sinclair üzleti sikereinek egyik titka az volt, hogy valamiben mindig első volt, gyakran olyan piacot célozva, melyről jobbára senki sem tudta, hogy az egyáltalán létezik. A Commodore 1979-ben dobta piacra a 700 fontos PET-et, de az Apple és a Tandy is jelen volt már gépeivel. Ezek laboratóriumokban, cégeknél, könyvtárakban, oktatóközpontokban voltak leginkább megtalálhatóak, de akkoriban az Egyesült Királyságban és úgy általában Európában még nem túl sok magánembernek volt számítógépe otthon. 1979 májusában a Financial Times azt jósolta, hogy "A személyi számítógépek folyamatosan olcsóbbak lesznek, és az áruk öt éven belül száz font körülire csökken majd." Jellemző, hogy Sinclair úgy döntött, elkészít egy az összes lényeges szolgáltatást nyújtó, olcsó gépet - mindössze néhány hónap alatt!

 

A folytatáshoz kattintson ide >>

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.