Hirdetés

28 új CPU-t mutat be az Intel a CES-en



|

A Sandy Bridge generáció 70 százalékkal jobb GPU teljesítményt ígér.

Hirdetés

 

Amint egy előzetes eligazításból megtudhattuk, hogy a ma induló Consumer Electronics Show alkalmával az Intel teljes új processzor termékvonala ki lesz állítva, nem csak lapkák, hanem kész noteszgépek, munkaállomások formájában. Az eddig Sandy Bridge néven emlegetett processzormag elveszti kódnevét és egyszerűen a Core i3, i5 és i7 processzorok következő, második generációjaként manifesztálódik a piacon.

Az új kínálatban négy Core i3, 12 Core i5 és egy tucat Core i7 modellre számíthatunk. Az Intel eddig mintegy 500 Sandy Bridge alapú számtógép designt tart nyilván partnereitől, ezek egy része megtekinthető is lesz a kiállításon.

 

Az Intel szerint a Sandy Bridge magok több előremutató tulajdonsággal rendelkeznek. Az eddigieknél jobb energiabeosztás mellett további támogatást nyújtanak a vezeték nélküli technológiákhoz és a Clarkdale és Gulftown lapkáknál bevezetett AES-kódolás hardveres gyorsítása is része az architektúrának. Minden új processzormodell támogatja a vezeték nélküli képátvitelt, azaz a WiDi-t (Wireless Display).

 

 

 

 

Egy korai Intel Sandy Bridge mintapéldány

 

Multimédia kódoláskor vehetjük majd hasznát a Quick Sync technológiának, ami gyorsabb átalakítást ígér. Az integrált GPU-ban - ezek Intel HD Graphics 2000 és 3000 vezérlőként érzékelhetők a rendszerben - még hardveres gyorsítású kodekek is találhatók, melyek jelentősen felgyorsítják az MPEG-2 és VC1 kódolást-dekódolást. Adott az OpenCL (Open Computing Language) támogatás, így az alkalmazások kihasználhatják a GPU erejét számítási feladatok végrehajtásához is.

 

A gyorsítótárak kialakítása a második szintig megegyezik a Nehalem processzorok (ezek a jelenleg futó Core i családban debütáltak igazán) cache-hierarchiájával, a harmadszintű tár mérete azonban 8 MB-ról 6 MB-ra csökkent. Marad a 32 nanométeres gyártástechnológia. A Cinebench 11.5 szoftverrel készült előzetes teljesítménytesztek alapján a 2,5 GHz-es Sandy Bridge egy hajszállal volt lassabb a 2,8 GHz-en ketyegő Core i7-860-nál, de nincs nagy lemaradásban a Core i7-965 Extreme Edition változattól sem.

 

Az új lapkákon a CPU mellett egy grafikus processzor (GPU) és egy memóriavezérlő is helyet kapott, egyetlen lapkán belül. Az Intel egyik mobil platform igazgatója, Uday Marty szerint az integrált GPU teljesítménye annyira jó lesz, hogy az alkalmi és akár rendszeres (de nem extrém) játékosok nem fogják érezni szükségét, hogy külön grafikus kártyát szerezzenek be.

 

 

 

 

A HP is bizakodó a teljesítményt illetően, Greg Morris, a cég üzleti munkaállomásokért felelős menedzsere szerint a vásárlók 40 százalékos teljesítmény növekedéssel számolhatnak, ha a 2009-es Core 2 Duo alapú rendszereiket váltják le. Játékok futtatásakor 70 százalékos teljesítmény előrelépést prognosztizált a PC gyártó, összehasonlítva az új és az előző Core i generációban megjelent integrált GPU teljesítményét. Egyúttal 50 százalékkal kedvezőbb energiafogyasztásra is számít a HP, a gyártó első Sandy Bridge alapú noteszgép modellje a HP Compaq 8200 Elite lesz, asztali vonalon a 6200 Pro vállalati munkaállomás lesz az úttörő.

 

Michael Dell, a Dell első embere is bizakodó a Sandy Bridge piacra lépését illetően. Még novemberben nyilatkozott úgy Dell, hogy a Windows 7 piacra lépésével kissé élénkülő vállalati hardver keresletet fokozni fogja az új generációs Intel processzorcsalád, mert sok ügyfél csak erre várt, sokan igazítják majd ehhez hardver frissítéseik bevezetését.

 

Az energiafogyasztás az Intel szerint már nem csak a noteszgép felhasználóknak fontos tényező. Az új processzor generációval első ízben ajánl a gyártó 45 Watt és 35 Watt fogyasztású változatokat is.

 

Cikkünket a ComputerWorld onlineból vettük át.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.