Hirdetés

3 hasznos tipp a gépszereléshez

|

Gépet szerelni lehet összecsapva, vagy odafigyelve, úgy, hogy közben ne sérüljön meg egyik alkatrész sem. Mutatunk pár trükköt.

Hirdetés

A gépszerelés nem 5 perces gyorsmunka – vagyis lehet az is, de az összecsapott, rossz eredményt nem sokan kedvelik, főleg akkor, ha frissen beszerzett, új alkatrészeikből állítják össze évekig használatos gépüket. És ez így van jól – egy számítógép megépítésére rá kell szánni az időt, sőt, ha megfogadjátok tippjeinket, még biztonságosabb és egyszerűbb lesz a szerelés, a végeredmény pedig tökéletes.

Hirdetés


Mágneses csavarhúzó

A mágneses csavarhúzó nagyon fontos, sőt, már több olyan hűtővel és házzal találkoztunk, amelyeket egy jó, mágneses csavarhúzó hiányában nem is nagyon lehet szerelni. Az oldalára fordított gépbe bepotyogó csavarok szörnyűek, de inkább csak idegesítőek és nagyban lelassítják a munkánkat. Ha azonban beesik egy csavar, nem csak bosszúságunk lesz, de katasztrofális esetben éppenséggel meg is karcolhat egy nyáklapi vezetősávot vagy kárt tetet egy komponensben, aminek komoly következményei lehetnek. Az ilyen hibákat észre is veszik a szervizesek és jogosan meg fogják tagadni a garanciális javítást, cserét. A mágneses csavarhúzótól nem kell félni sem, a mágnes nincsen olyan erős, hogy kárt tegyen alkatrészeinkben és a merevlemezt sem fogja lemágnesezni. Elektromos csavarhúzót még a lustáknak sem javaslunk, nagy és könnyen átszakítja a menetet.


Tervezés

Ha szeretnénk kellemetlen extra köröktől megkímélni magunkat, ne csapjunk rögtön a közepébe a szerelésnek. Előbb fussuk át a használati útmutatókat. Sajnos azonban ez nem elég, mert csak az adott termékről szól, ezért a legjobb, ha nagyjából elpróbáljuk a szerelést. Nézzük meg, milyen sorrend az ideális. Nem mindig jó például előre felszerelni a CPU-hűtőt, néha a tápegységet elsőként, néha utolsóként kell beszerelni és akad olyan is, hogy összeszerelés után már nem férünk hozzá fontos csatlakozókhoz, nyílásokhoz. Ez különösen az alaplap kiegészítő tápcsatlakozójára igaz – ezt a helyet általában nagyon nehéz megközelíteni egy már beszerelt alaplapnál. Ha előtte végiggondoljuk, elpróbáljuk a sorrendet, az ilyen gondok mind kibuknak és sok-sok bosszankodástól kíméljük meg magunkat. Még egy jó tanács: a hátlapi portokat takaró lemezt ne felejtsük az alaplap dobozában!


Kesztyű+csavarválogató

Hirdetés

Nem arisztokrata dolog, hanem hasznos kiegészítő, ha kesztyűben tudunk dolgozni, főleg akkor, ha fényes géppel van dolgunk. Ilyenkor nem maszatoljuk össze a csillogó előlapot, nem sértjük fel a kezünket és az esetleges kisülésektől sem kell tartanunk. Persze a hátránya is megvan mindennek – sokan nem tudnak pontosan dolgozni kesztyűben, mert zavarja őket. Tipp: vannak beépített világítással rendelkező kesztyűk, ami egy nagyon hasznos találmány!


A másik hasznos tipp különösen gépátszerelésnél, javításnál jön kapóra. Főleg akkor, amikor notebookról van szó, készítsünk elő néhány A/4-es lapot, amikre a szétszerelés sorrendjében, a helyek megtartásával tegyük le a csavarokat. A lapokra írjuk is fel, hogy melyik csavarszett melyik részhez szükséges. A szétszerelt gép mellett így több lapunk is lehet, amelyeken szép, rendezett helyeken találunk minden csavart. Ez kezdetben csak plusz munkának tűnik, ám összeszereléskor hatalmas segítség lesz és felgyorsítja a munkánkat is. Ahogy haladunk az összeépítéssel, minden csavarról tudjuk, hogy mikor és hová kell behajtanunk, így nem érhet olyan, kellemetlen meglepetés, hogy például áthajtunk egy hosszú csavart a notebook touchpadján.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.