Hirdetés

320 GB zsebbe a Verbatimtól



|

Teljesítményben és tápellátásban is előrelépéssel szolgál a Verbatim 320 gigabájtos külső meghajtója.

Hirdetés

 

verbatim320gb_.jpg

 

 

Lekerekítették az ezüst műanyag burkolattal szerelt meghajtó tetejét, hogy a ház masszívabban védje érzékeny tartalmát, a percenként 5400 fordulaton dolgozó 2,5 hüvelykes merevlemezt. Sötét de áttetsző díszcsík mögé rejtették az aktivitást jelző kék ledet. Eddig egy szokásos külső egységről van szó, az extrákat a hátlapot és a mellékelt kábeleket szemrevételezve érhetjük tetten. Itt található a szabványos mini USB aljzat mellett egy hat tűs FireWire csatlakozás is, melynek előnye, hogy stabil tápellátást is kap rajta keresztül az egység. Az USB korlátozott áramellátását kiküszöbölendő egy Y kábelt mellékel a gyártó, melynek két csatlakozója közül egyik csak a jobb tápellátás kedvéért lett kiépítve. Tesztünk során asztali és noteszgépen is jól működött ez a megoldás, ami a tervezők várakozásait igazolta, nem is kapott helyet külső tápcsatlakozás az egységen.

 

verbatim300gbback_.jpg

 

 

A külső merevlemezek teljesítmény fékje általában az USB 2.0, mely messze névleges sávszélessége alatt teljesít és erősen terheli a CPU-t is. Ezért is örültünk a FireWire csatolónak, mely ugyan elvileg lassúbb, de a gyakorlatban gyengébb CPU-val felszerelt számítógépeken akár kétszer jobb teljesítményre is képes. Méréseinket egy Core 2 Duo E8500 (3,16 GHz) processzorral ellátott konfiguráción végeztük a HD Tach segítségével, USB 2.0-vel 37,5 MB/s, míg FireWire kábelen 43,4 MB/s teljesítményt mértünk. Kisebb teljesítményű gépeken tovább mélyül a szakadék, egy átlagos laptopon USB-n már csak mintegy 30 MB/s-re számíthatunk. Úgy éreztük, a FireWire hasznos többlet erőt ad a meghajtóhoz, mely főleg nagy állományok mozgatásakor érezhető.

 

verbatimfirewire320gb_on_vista_long_.png

 

FireWire csatlakozáson

 

 

verbatimusb320gb_on_vista_long_.png

 

USB 2.0 csatlakozáson

 

Ugyan rugalmasság és teljesítmény tekintetében a PC tulajdonosok is profitálnak a FireWire csatlakozásból, de valljuk be, azt elsősorban Mac felhasználók kedvéért építették bele a készülékbe. Ezzel összhangban a meghajtót gyárilag a Macintos állományrendszerével formázták meg (HFS) és természetesen használhat az OS X 10.5 Leopard rendszernek a Mac Time Machine fejlesztésével, azaz maximálisan készen áll biztonsági mentésekre (backup). PC-n viszont meg sem rezzen, a Felügyeleti Eszközökben újra kell formáznunk és particionálnunk a meghajtót. Ezt a minimális kényelmetlenséget átlag feletti teljesítménnyel és gyakorlatilag minden gépen üzembiztos USB tápellátással kompenzálja a készülék. Hamarosan itthon is kapható lesz, külföldi webshop oldalakon 140-260 USD közötti áron beszerezhető jelenleg.

 


Névjegy


Termék: Verbatim 2.5'' Portable Hard Drive FireWire/USB 2.0 320GB

Forgalmazó: Verbatim GmbH

Ár: 140 és 250 USD között interneten

Web: katt ide

 

 

Adatok

 

  • USB 2.0 csatlakozás USB tápellátással
  • FireWire (IEEE 1394) csatlakozás (6 tűs), tápellátással
  • 5400-as fordulatszámú 2,5 hüvelykes merevlemez
  • 8 MB gyorsítótár
  • 135×85×25 milliméteres méretek
  • 163 gramm nettó tömeg
  • Előformázva Macintosh rendszerekhez

 

 

 

Értékelés


dijak_2008_technologiai_120x160.jpg
Verbatim 2.5'' Portable Hard Drive FireWire/USB 2.0 320GB

Előny: Nagy kapacitás, jó teljesítmény, tápellátás

Hátrány: Nem lesz olcsó

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/Érték: 4

 


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.