Hirdetés

4 helyett 40 óra üzemidő



|

Megtízszereződhet az akkumulátorok üzemideje.

Hirdetés

A kutatók megtalálták a módját annak, hogyan tudnának több töltést tárolni a lítiumion akkumulátorokban a szilícium nanovezetékek segítségével -- a megnövelt kapacitáshoz az anód összetételén változtattak.

 

 

Az eddig használt, mondhatni tradícionális Li-Ion akkumulátorokban az anód grafitból készült, ami jelentős mértékben befolyásolta a töltést tároló lítium mennyiségét, azaz a kapacitást. A szilícium sokkal jobb tulajdonságokkal bír ezen a téren, ám nagy hátránya, hogy minden töltéssel jelentősen csökken a kapacitás, mivel a szilícium anód lassan elporlad. A kutatók már korábban is több kísérletet tettek ennek megakadályozására, ám eleddig ez nem sikerült.

 

 

A kutatást végző Yi Cui professzor és csapata által kifejlesztett anód esetében a lítiumot apró szilíciumvezetékekből álló hálózatban tárolják, melyek átmérője a papírlap vastagságának ezredrésze. Ezzel elérhető, hogy a nanovezetékek teleszívják magukat lítiummal, ezáltal eredeti méretük négyszeresére duzzadnak, tehát több töltés tárolására képesek. Ráadásul más szilikon anódokkal ellentétben, a nanovezetékes anód nem aprózódik és nem porlad el.

 

 

A kutatók úgy gondolják, nagy előrelépést tettek felfedezésükkel, melyet rögtön le is védettek. Hogy innen hova tovább, egyelőre még nem tudni. Az egyik lehetőség egy új vállalkozás létrehozása, vagy valamilyen megállapodás egy nagy gyártóval, mely nyitott az új technológiák iránt -- igaz, a kereskedelmi változat megjelenésére még a kutatók szerint is éveket kell várnunk, mivel még néhány akadályt le kell küzdeniük.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.