Hirdetés

4 ok, amiért meggondolod, hogy gamer billentyűzetet vegyél



|

Egy vérbeli gamer billentyűzet roskadásig tömve van extra szolgáltatással. De mindenkinek jó ez?

Hirdetés

A billentyűzetek sokáig nem kerültek fókuszba egyik gyártónál sem és valahogy a felhasználóknak sem hiányoztak az extra funkciók és a többféle kivitel. Aztán ahogy a PC-k változtak és a digitális életünk is formálódott, egyre nagyobb lett az igény a különböző tasztatúrákra. Mostanra eljutottunk oda, hogy hagyományos, minden sallangtól mentes billentyűzetet szinte nem is lehet kapni, vagy ha mégis, annak a minősége csapnivaló. A másik véglet a gamer billentyűzetek világa, ahol se szeri, se száma a speciális funkcióknak, ahogy az árak is szépen emelkednek. Van olyan modell, amiért jóval több mint 50 ezer forintot kérnek, pedig ez is „csak” egy billentyűzet. Megnéztük, melyek a legfelkapottabb új szolgáltatások és hogy valóban szükség van-e rájuk.

Hirdetés


Makrózás, programozás

A makrózás nem újdonság, különösen az egereknél. Nem is kellett sokat várni, hogy a billentyűzeteknél is általános funkcióvá lépjen elő, sőt, a legtöbb gamer billentyűzeten dedikált makró gombokat is találunk. A megoldások eltérnek egymástól, de a drágább modelleken direkt, on the fly makrórögzítő gombot is találunk, plusz a billentyűzet saját memóriájába is elmenti ezeket a beállításokat, így bármilyen géphez csatlakoztatva előhívható a kombináció. Érdekes módon már alaplapgyártó extra szoftveres funkciói között is találkoztunk ilyen billentyűzet-makró tulajdonsággal, ahol nem szükséges a megfelelő billentyűzet megléte, egy kis szoftver intézi a makrókezelést.


Vannak olyan hardcore játékosok, akiknek ez a makrózás életmentő és napi szinten használják, azonban általános munkához, némi játékhoz tényleg nem sok szükség van rá. Különösen RPG-k és stratégiajátékoknál jelent előnyt ez a szolgáltatás, de azzal is számolnunk kell, hogy a speciális makró gombok miatt egészen más lesz a billentyűzet formája és kiosztása.


N-key rollover

Egy valóban hasznos, mindenki számára fontos szolgáltatás, amely arra ügyel, hogy a számítógép minden lenyomott és lenyomva tartott gombot felismerjen. A régi tasztatúráknál gond volt, hogy csak 2-3 gombot érzékeltek egyszerre, így már FPS játékoknál is probléma volt, ha egyszerre több gombbal irányítottuk volna a karakterünket. Az N-key rollover megléte azt jelenti a mai, modern tasztatúráknál, hogy akár az összes gombot lenyomhatjuk egyszerre, a billentyűzet hardvere minden adatot továbbítani fog a PC felé. Sokszor NKRO-ként is hivatkoznak rá és szerencsére már a belépőszintű modellek között is találunk ilyen billentyűzetet.


Multimédia vezérlés

A PC-vel egy időben nem csak Wordben szerkesztünk szöveget vagy webezünk, közben mást is szeretünk csinálni. A programok ilyenkor a háttérben futnak, de néha ezeket is kell kapcsolgatni. A leggyakoribb, háttérben futó alkalmazás a zenelejátszás, amelyhez igazán nagy előny, ha dedikált vezérlőgombokat kapunk, így nem kell egy számváltás miatt átváltanunk a lejátszó alkalmazásra. Különösen hasznos, ha még hangerőszabályzó is van a billentyűzeten, méghozzá nem az F-gombok alternatív üzemmódjaként, hanem dedikált gombokkal vagy még jobb, ha potméterrel.


Ide tartozik a Windows billentyűk letiltásának lehetősége. Nagyon bosszantó, amikor a játék hevében véletlenül a Windows gombra nyomunk és rögtön a Windows asztal ugrik elő. A gamer billentyűzeteken ezeket a gombokat letilthatjuk a játék idejére.


Háttérvilágítás

Nem mindig nappal játszunk, dolgozunk stb. ezért külön előny, ha a billentyűzet gombjai világítanak is. Ez még akkor is előnyös, ha máskülönben nem nézzük a tasztatúrát gépelés közben – amikor odapillantunk, sokkal hamarabb megtaláljuk a keresett gombot. Ez az extra világítás nem igazán növeli az összfogyasztást, és ma már az árat sem. A drága modelleknél sokszínű világítást kapunk látványos animációkkal, funkciókkal, a világítás erejét azonban minden modellnél állíthatjuk, ahogy akár ki is kapcsolhatjuk ezt a szolgáltatást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.