Hirdetés

5 dolog, amit elvárunk a mostani laptopoktól - első rész



|

A fejlődés nem áll meg - de mi az, amit lassan minden notebooktól elvárnánk?

Hirdetés

Volt idő, amikor két-három évente szinte muszáj volt lecserélni a laptopot, mert az újakhoz képest elképesztően elavultnak és kőkorszakinak hatott egy néhány éves modell. Az utóbbi években azonban nem záporoztak tömegével a világrengető frissítések, ezért egyre többen tartják meg hosszabb ideig a gépeiket. Elvégre ki adna ki akár több százezer forintot csak azért, hogy egy picit gyorsabb legyen az új laptopja? 

Hirdetés

Remélhetőleg a közeljövőben olyan újításokkal számolhatunk, amelyek általánosságban is elterjednek, és amelyek miatt (például hosszabb üzemidő, jobb felbontás) tényleg újra megéri egy néhány éves gépet lecserélni. Egy 3 évesnél öregebb notebooknál igazából már idén is meg lehet fontolni a cserét. Mik ennek az okai, és miket várunk el az idei laptopoktól? Mutatjuk. 

 

Jobb felbontás

Az elmúlt évekre - és a kínlat jelentős részére még most is - az 1366 x 768-as felbontás volt a jellemző, ami sajnos eléggé idejét múlt. Nem csak a képek rosszabbak ezen az ősi felbontáson, de szövegből sem fér rá annyi, egy oldalt pedig mindkét irányba görgetni kell, ha el akarunk valamit olvasni vagy szerkeszteni. 

 

Menekülni kell az 1366 x 768-tól

 

Szerencsére lassan egyre jobban elterjednek az 1920 x 1080-as panelek is, illetve a közepes és a magasabb árkategóriákban előfordul nagyobb, továbbá akár 4K-s felbontás is. 

 

Érintőkijelző

Az érintőkijelző mindeddig nem hódított a laptopoknál, de valljuk be, a Windows 7-hez és az XP-hez nem is volt sok értelme ezért felárat fizetni. Ma már nem olyan prémium extra az érintésérzékeny képernyő, és a közelgő Windows 10-hez talán már értelme is lesz mindennek. 

 

Broadwell processzorok

Az Intel legújabb generációs processzorai nem csak gyorsabbak az előző generációnál - és főleg annál, ami egy 3 éves laptopban van -, hanem ettől is fontosabb, hogy az üzemidőt igen jelentős mértékben tudják növelni. Még a Haswelltől is jobban, pedig már azok a CPU-k is hatalmas előrelépést jelentettek ilyen téren. 

 

Most a Broadwell a nyerő

 

SSD

Egy néhány éves laptopban szinte biztos, hogy még hagyományos merevlemez van. Egy ilyenhez képest az SSD nagyságrendekkel gyorsabb működést tesz lehetővé: a bootolás és az alvás, ébresztés szinte egy szempillantás alatt végbemegy, és néhány alkalmazás is profitál mindebből. Az adattárolásról pedig egy sima külső, USB 3.0-ás HDD-vel lehet gondoskodni - esetleg az ODD helyére (ha van) is építhető egy. 

 

Sokkal gyorsabb egy SSD

 

Hibrid forma

Egy ideje próbálják elérni a gyártók, hogy hibrid, kettő az egyben laptopot akarjunk, és lassan elérünk oda, hogy a formának van létjogosultsága. Munka közben elvégre kell a billentyűzet és a touchpad, de a tévé előtt vagy az ágyban bőven elég, ha ezekről leválasztva tabletként tudjuk használni ugyanazt a gépet. Sokkal praktikusabb egy ilyen hibrid, mint egy 3-4 éves laptop és egy külön táblagép. 

 

Ti mit vártok el egy új laptoptól?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.