Hirdetés

5 ok, hogy miért ne vegyél okosórát



|

Sok esetben drága és haszontalan mulatság lehet egy okosóra - megmondjuk miért.

Hirdetés

Az elmúlt hetekben többször is értekeztünk a jelenlegi okosórákkal kapcsolatban. Legutóbb az Apple Watch-ot és az Android Wear platformot eresztettük egymásnak, azelőtt pedig tanácsot adtunk abban, hogy a meglévő okostelefontól függően merre érdemes nézelődni, ha valaki ilyen viselhető kütyüt szeretne. 

Hirdetés

Azonban nem mehetünk el amellett a tény mellett sem, hogy az okosóra igazából még mindig csak egy geek- és divathóbort. Az üzeneteket ugyanúgy meg tudjuk nézni a telefonon, ahogy az időjárást, és a régi karóránk is kiírja, mennyi a pontos idő - sőt, még csak le sem merül a nap végére. Összegyűjtöttünk öt nyomós indokot amellett, hogy miért nem szabad egyelőre okosórát venni. 

 

Ár

Az Apple Watch legolcsóbb kiadása is 350 dollárba kerül majd a jövő évi megjelenéskor, ami a magyar árazási- és adószokásokat figyelembe véve olyan 120 000 forintot jelent. Való igaz, hogy az almás karóra könnyűszerrel a kategória jövőhét jelentheti, de vajon mindenkinek lesz rá pénze? És ha igen, marad annyi, hogy a remélhetőleg jövőre ide is megérkező Apple Payt még használni is tudja? 

 

Ez bizony drága lesz itthon

 

Mielőtt valaki az Android Weart éltetné, a helyzet ott sem sokkal jobb. A legtöbb eszköz 250 dollárnál is drágább, a Samsung Gear 2 például átlagosan 80 000 forintba kerül. Ez a legtöbb ember számára ma még indokolatlanul magas, főleg hazánkban. Természetesen idővel és a kínai cégek előretörésével az árak csökkennek majd. Az Apple Watch 2-től és a rivális Android Wear-alapú termékektől azonban ne nagyon várjunk kedvezőbb árcédulát. 

 

Funkciók

Igen sokan és sokszor elmondták már, hogy azért felesleges egy okosórán megnézni egy e-mailes értesítőt, hogy aztán egyből előkapjuk az okostelefont. Az okosórának persze sok haszna lehetne, de ha csak a fitnesznél és a sportnál maradunk, lehet, hogy többre megyünk egy olcsóbb okoskarkötővel. Ezeknél általában a platform is fejlettebb, ha az effajta funkciókat nézzük. 

Akárhogy próbál az Opera böngészőt népszerűsíteni ezekre a kütyükre, akárhonnan nézzük, az okosóra még inkább csak egy indok arra, hogy valami trendire költhessük a pénzünket - ami aztán kiírja, hogy vegyük elő a telefont. 

 

Méret

A legtöbb okosóra sokkal nagyobb, mint azt az emberek a képekről hiszik. Természetesen igazán csak élőben lehet mindezt megtapasztalni. Ennek ellenére mindenki egyetért abban - aki próbálta -, hogy a Moto 360 a fantasztikus külseje ellenére meglehetősen behemótnak hat, és még a G Watch is elég vaskos darab. Ha viszont valami kicsit akarunk keresni, akkor hamar megutáljuk: a kijelző ugye így is elég pici. 

 

Nagyobb, mint a legtöbben hiszik

 

Gyerekbetegségek

Egy okostelefont azért veszünk meg, mert olyan funkciókkal és külsővel rendelkezik, amely a mi egyedi ízlésünknek megfelel. Egy okosóra egészen más, elvégre nem sok mindenre jó, mint azt fentebb már említettük. A kis számú érzékelő és a pici képernyő, kiegészülve a sokszor kiváltképp gyenge üzemidővel, mind-mind gyerekbetegségnek tekinthető a koncepciót illetően. 

Bármilyen menőnek és sokoldalúnak is tűnik egy okosóra, egy hosszú nap során nem biztos, hogy úgy érezzük majd, megérte a több mint 100 000 forintot kiadni rá. Persze ha valakinek nem gond ilyesmit vásárolni, akkor jobb, ha az elsők között csap le egy Apple Watch-ra. Azzal ugyanis okostelefon nélkül is lehet mobilfizetni - nagyon trendi. 

 

Kérem, vegye elő az okostelefonját

 

Van más

Elenyésző kivétellel az okosórák működéséhez okostelefon is szükséges. Az ilyen viselhető kütyük viszont soha nem adnak majd ahhoz fogható élményt, amire egy 5 vagy 5,5 hüvelykes phablet képes. Arról nem is beszélve, hogy egyelőre az appok tekintetében sem történt olyan forradalom, ami kiemelkedően hasznos programokat hozott volna miniatűr méretben a csuklónkra. 

Ha valaki nem lett visszatarthatatlanul szerelmes valamelyik okosórába, akkor jobban teszi, ha kivár - az újabb generációk várhatóan több szenzort és jobb appokat, üzemidőt hoznak magukkal. És talán még olcsóbbak is lesznek. Az úttörő szerepét valószínűleg ezúttal is az Apple megoldása viszi majd a hátán, mint az okostelefonok és a tabletek esetében. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.