5 PC-s hiba, ami a legnyugodtabb felhasználót is őrületbe kergeti

|

Néha egy program vagy egy hardveres hiba is lehet olyan idegesítő, mint a legrosszabb szomszéd. Nálunk ezek verik ki a biztosítékot.

Minden cég egyfolytában a felhasználói élményt emlegeti, hogy azt most aztán a maximumra csavarta és hogy ilyen még soha nem volt és mindenkinek le fog esni az álla, annyira szuper lett az új hardver, szoftver, operációs rendszer és a többi. És mi naivan el is hisszük, lelkesen vetjük bele magunkat a használatba, mindezt azért, hogy hamar ráébredjünk, a sok változtatás és modern csicsa mögött még mindig zavaró és bosszantó apró hibák húzódnak meg – sokszor pont azok, amiért az előző verziót utáltuk.
 

Hirdetés


Vagy vegyünk egy megbízható gépet, ami nem éppen a legfejlettebb és nem is a leggyorsabb, de eddig nem hagyott cserben. Nos, ez az egyik pillanatról a másikra hibázni kezd. Lefagy, hibásan írja ki a fájlokat a tárolóra, nem futtat programokat. Mi nagy bőszen nekiállunk felkutatni a problémát, de sehol semmi, egyszerűen nincsen meg a hiba oka, csak a kiszámíthatatlan fagyások és gondok. Na, ilyenkor vesztjük el hitünket az IT-ban, a reményünket, hogy lesz ez jobb és a türelmünket: mielőtt törölnénk a programot, OS-t, vagy egy kalapáccsal összetörnénk a gépet vagy mobilt, lépjünk hátra és számoljunk 10-ig. Vagy 100-ig.


Felesleges várakozás a Windows indulása után

Nem panaszkodhatunk, a gép viszonylag gyorsan magára talál, minden szépen felpörög és működik, a Windows logó animációja mutatja, hogy mindjárt megkapjuk az asztalt és ikonjainkat. Amikor azonban végre belép a Windows, megjelenik az asztal és az asztalon az ikonok, semmi sem működik: zavartan kergetjük az egérkurzort és nem értjük, miért nem reagál semmi sem: minden ott van, a gép nem fagyott le, mégsem tehetünk semmit. Aztán kb. fél perc múlva egyszerre minden megtörténik, amit addig kattintottunk. Fel lehet robbanni. Az ok általában egy rossz driver, registry hiba vagy beállítás, ami miatt a rendszer kényszerűen várakozik a semmire egészen addig, amíg az időzítő le nem jár és megszakítja a fantom folyamatot.
 


Szuper program egyetlen apró hiányossággal

Sokszor van olyan, hogy egy adott feladatra megtaláljuk a tökéletes programot, vagy éppen van egy program, amit használnunk kell. Ez mindent tud, a készítők sokáig agyaltak, hogy mindent belepakoljanak, és elsőre nem is tűnik rossznak, ám a használat első 10 perce után rájövünk, hogy egyetlen banális hiányosság miatt az idegeinkre fog menni. Például sok fájlon kéne egyszerre ugyanazt a műveletet végrehajtani, a program abszolút képes is lenne rá, de valami miatt egyesével tudjuk csak kijelölni. Idegesít, de azért csak használjuk, pedig érdemesebb ilyenkor rászánni az időt és ha tehetjük, másik program után nézni.


A gép, ami csak a szervizben megy tökéletesen

Ha van olyan szerencsés, akinek ilyen esete nem volt, akkor is biztosan hallott olyanról, akit a gépe az őrületbe kergetett a hibával. Elindul, de teljesen megmagyarázhatatlan pillanatokban, akár játék közben, akár csak a Windows asztalon megfagy vagy hibázik. A hiba semmihez nem köthető, egyszerűen véletlenszerűen következik be, nincsen sem előjele, sem utólag nyoma. Ennél már csak az az idegesítőbb, ha ilyenkor elviszi a szervizbe vagy egy szakértő ismerőséhez, ahol 1-2 hétig hibátlanul megy és semmiféle hiba nem jelenik meg.


A „megmagyarázhatatlan”, kiszámíthatatlan hardveres hibák sokszor melegedési gondokra, illetve elöregedő komponensekre vezethetők vissza. Ez lehet tipikusan tápegység vagy alaplap. Ha elektrolit kondenzátorok vannak a VRM áramkörnél, nézzük meg a tetejüket – ha púposodnak, ideje alaplapot cserélnünk.


A mobil, ami nem forgatja a képét

A mobiltelefon mindig szuperül működik, a legjobb társunk, csupán akkor hagy cserben, amikor valamit mutatni szeretnénk barátainknak. Ilyenkor megmakacsolja magát és nem fordul el a kép portré módból. Először kicsit megdöntjük: semmi. Rázzuk, túlfordítjuk, ide-oda forgatjuk, közben szabadkozunk, hogy ilyet ez még soha nem csinált, de a kép csak nem fordul. Hűséges mobilunk cserben hagyott, mi pedig legszívesebben megröptetnénk egy határozott dobással. Helyette inkább indítsuk újra vagy kapcsoljuk be és ismét ki a forgatás zárolását.


Van net, nincs www

És a végére egy netes bosszantó jelenség: kapcsolódunk a hálózathoz, a böngésző szépen elindul, nyitunk egy új fület és begépeljük a naponta 3x meglátogatott oldal címét, amin ráadásul most valami nagyon fontos információt keresünk nagyon gyorsan. De az oldal nem jön, csak pörög a betöltés-jelző, de semmi. Hiába kapcsolódunk le- és fel, az oldal nem jön be, sőt, igazából semmilyen oldal nem jön be. Nos, ilyenkor nagyon mérgesen hordjuk le az egész fejlett technológiát a sárga földig.
 


A legtöbb esetben valami hálózatos gyorsítótárazási gond van, vagy a böngészőt kéne csak újraindítani. Próbálkozzunk meg a DNS-gyorsítótár ürítésével, ez sokszor segít. Ehhez a parancssorban adjuk ki az „ipconfig /flushdns” parancsot. Emellett a Windows hálózati központjának hibaelhárítását is érdemes lefuttatni, újraindítani a routert és modemet stb. – ezek általában megoldják a gondot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.