Hirdetés

540 Hz-es gamer monitorral lehetsz még jobb e-sportoló



|

A világ leggyorsabb megjelenítőjeként érkezik a ROG Swift Pro PG248QP, amivel az Asus ismét csúcsra repíti a TN-kijelzőtechnológiát.

Hirdetés

Bő tíz évvel ezelőtt mutatkoztak be az első 144 Hz-es képfrissítéssel rendelkező monitorok, amik tökéletesen illeszkedtek az akkori világszintű "gamer" őrületbe; sokan vágytak az online kompetitív világba, ezerrel dübörögtek és fejlődtek fel a különböző játékstílusok és közösségek. Sokáig úgy tűnt, hogy ez a szint elég lehet, de a színfalak mögött a mérnöki tudás először 165 Hz-re, majd 200 Hz fölé lökte a monitorgyártókat, majd jöhetett a 360 Hz, amire talán már egy otthoni környezetben e-sportolgató játékos is túlzásként gondolhatott.

Hirdetés

Valóban szükség van ekkora képfrissítésre? Látható egyáltalán a különbség egy 240 vagy 360 Hz-es monitor között? Nos, az Asus úgy gondolja, hogy igen, és tovább emeli a szintet a legújabb, 540 Hz frekvenciára képes ROG Swift Pro monitorjával. Aki követi a gamer hardverek fejlesztési híreit, nem érhette meglepetésként a hír, hiszen tavaly jelezte a gyártó, hogy a színfalak mögött épp egy 500 Hz körüli megjelenítőn dolgoznak. A munka közös erőfeszítéseket igényel, a végső köntöst megálmodó ROG-csapat mellett az AUO panelgyártó és az Nvidia tudása és technológiái elengedhetetlenek a sikerhez. A terv pedig teljesült, a CES-re megérkezett az új csúcsmodell, ami minden bizonnyal hamarosan valamely világszintű e-sport-bajnokság hivatalos kijelzőjévé válik.

24,1-es méret 1920×1080 felbontással 540 Hz-en; és állítólag 90%-os DCI-P3 színtérlefedettség mellett.
24,1-es méret 1920×1080 felbontással 540 Hz-en; és állítólag 90%-os DCI-P3 színtérlefedettség mellett.

Egyelőre csak a lényeges jellemzők ismertek az új típusról, vagyis az AUO túlhajtott E-TN panelverziója adja az alapot, amihez az Nvidia biztosítja a G-Sync vezérlést és az ezzel együtt járó technológiákat (pl. Reflex Analyzer). Igen, az 540 Hz eléréséhez ismét a jó öreg TN-megoldás asszisztál, az extrém magas képfrissítés és az ultraalacsony válaszidő együttesen garantált.

A képminőség kapcsán el lehet indítani vitákat, de egyrészt alacsonyabb (de még mindig átlag feletti) frekvenciákon az IPS és az OLED is elérhető, ergo bőven van választék, másrészt ezek a TN-panelek azért már nem azok az ősrégi, olykor vállalhatatlan színhűségű fejlesztések. A célközönség számára ideális a technológia, illetve maga a felbontás is, ami nem lépi túl az FHD értéket.

A talp egy gombnyomással keskenyebbre vehető, a HDMI 2.0 és DisplayPort 1.4 szabványú csatlakozások kábelelvezetése ismét példás.
A talp egy gombnyomással keskenyebbre vehető, a HDMI 2.0 és DisplayPort 1.4 szabványú csatlakozások kábelelvezetése ismét példás.

Ötletes lett ismét az állvány kialakítása, aminek talapzata egy gomb megnyomásával állítható, szélesről keskeny tartásra. A teljes dizájn az ismert ROG-jegyeket hordozza magán, az RGB LED-megvilágítású logón túl azonban többen örülnek majd az integrált ESS hangvezérlőnek, amivel erőteljesebb és tisztább hangzást kaphat a csatlakoztatott gamer fejhallgató.

A ROG Swift Pro PG248QP megjelenése valamikor az első félévben várható, az árát egyelőre nem ismertette a gyártó. Csodák nincsenek, várhatóan nagy összeg szerepel majd az árcédulán, de akik 500 fps felett játszanak, minden bizonnyal számolnak az extra befektetéssel. Vagy maradnak 360 Hz-en…240 Hz-en…netán elég lesz a 144 Hz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.