Hirdetés

64 bites szerver chip fejlesztésébe kezd a Samsung



|

A design alapját az ARM adja. Nem csak csúcs-táblagépekben, szerverekben is igen jól teljesíthetnek a 64 bites processzorok.

Hirdetés

Nem titok, hogy a Samsung megvásárolta az ARM 64 bites processzor designjának licencét. A hír mögött nem csak annyi bújhat meg, hogy igen erős táblagépekkel akar megjelenni a gyártó, az is igen valószínű, hogy be szeretne lépni a kiszolgálók piacára. A 64 bites mobil processzorokkal ugyanis ez is megoldható.

 

Épp a múlt héten került a Samsunghoz az ARM első 64 bites CPU magjainak (Cortex-A57 és A53) használati joga. A 64 bites adatsín ezúttal nem csak a címtartomány (a maximális használható memória méret), hanem a hatékonyság okán is igen fontos, az új tervekre építő CPU-k több számítási feladatot képesek majd elvégezni azonos energiafelvétel mellett, mint 32 bites elődeik. A 32 bites ARM CPU-k eddig ugyanis a nem elég jó teljesítmény miatt nem tudtak túllépni a mobil és beágyazott rendszerek keretein (persze kisebb NAS-okban találkozhatunk még velük). Most megfelelő 64 bites processzorok fejlesztésével megnyílik az út új, erőteljesebb és hatékonyabb, skálázható energiatakarékos szerverekben való használathoz. Az ARM design nem csak a 64 bites adatbusszal, hanem hibajavítási lehetőségekkel és virtualizációs támogatással is igyekszik közelebb kerülni a kiszolgálókat tervező mérnökök ízléséhez.

 

Jelenleg olyan mobil eszközökbe fejleszt ARM designra épülő processzorokat a Samsung, mint a Galaxy S III okostelefon és a Galaxy Note II hibrid. Jelenleg a legújabb ezen a vonalon az ARM Cortex-A15 designra épülő Exynos 5 Dualchip, mellyel Gyártó Chromebook-jaiban szembesülhetünk. Emellett a Samsung rengeteg hagyományosabb mobil termékében alkalmaz Intel processzorokat.

 

Lisa Warren-Plungy, a Samsung Semiconductor szóvívője a pcworld.com kérdésére válaszolva elég visszafogottan kommentálta a fejleményeket és feltételezéseket:

„A Samsung az ARM vezető partnere az új Cortex A50-es processzorcsalád alkalmazásában. Ugyanakkor nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kommentálhassuk terveinket, hogy miként fogjuk felhasználni az A50-et saját Exynos termékcsaládban.”

Mások viszont boldogan bocsátkoznak találgatásokba. A Mercury Research vezető elemzője, Dean McCarron szerint ha a Samsung szerver lapka fejlesztése mellett dönt, az sokkal jövedelmezőbb lehet számára, mint az okostelefon és táblagép lapkákkal üzletelni. Ráadásul a Samsung nem csak lapkákat, de SSD és merevlemezes háttértárakat, valamint memória modulokat is készít és házon belül képes lehet kifejleszteni saját szerver-rendszer alapjait. A saját komponensekből integrált megoldások további előnyt jelenthetnek a piacon.

 

Az Insight 64 elemzője is úgy véli, hogy belát a kulisszák mögé. Nathan Brookwood szerint a Samsung rengeteg lapkafejlesztő mérnököt vett fel texasi fejlesztőtelepére. Itt dolgozik már a nemrég még az AMD szerverprocesszor fejlesztéssel foglalkozó részlegének elnökhelyettese és menedzsere, Pat Patla is.

Az ARM sikeresen bizonyított mobil vonalon, ahol az energiatakarékosság a legfontosabb szempont. Ma, az adatközpontok korában rengeteg cég érdekelt olyan megoldások alkalmazásában, melyek segítenek megnyirbálni a hatalmas energiaszámlákat. Sokan gondolják úgy, hogy az ARM erényeit jól ki lehetne használni közösségi hálózatokat vagy keresőmotorokat szolgáltató adatközpontokban is.

Sok nagy név kísérletezik ARM alapú kiszolgálókkal, például a Facebook, a Dell, a Red Hat vagy a HP. A Dell és a HP még csak kísérleteznek a 32 bites ARM kiszolgálókkal, de máris akadnak cégek, akik egyenesen ilyeneket szállítanak, például a Boston vagy a Penguin Computing.

 

Valószínűleg sem az Intel, sem az AMD nem lesz boldogabb a fejlemények, illetve hosszú távú kilátások hallatán. Mindketten erősen érdekeltek a szerver piacon és az Intelt egyelőre jócskán maga mögé utasítják az ARM alapú processzorok a modern mobil termékekben. Az erőteljes, de jelentős energiaigényű x86-os processzorok pörögtek eddig az adatbáziskezelő és adatelemző szerverek központjában és az Intel igyekszik, hogy ez így is maradjon, alacsony energiaigényű Atom processzorokkal igyekszik az ARM elébe vágni ezen az új piacon. Az AMD továbbra is folytatja az x86 vonalon de nem zárkózik el az ARM architektúra bevetésétől sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.