Hirdetés

8 mag egy CPU-n belül? Jöhet!



|

Az AMD szerint nincs megállás. Már 2009-ben piacra kerülhetnek az első nyolcmagos AMD processzorok, sőt, ennél több mag sem kizárt.

Hirdetés

Randy Allen, az AMD Szerver és Munkaállomás divíziójának alelnöke egy interjúban elmondta, hogy az AMD új , 45 nanométeres Shanghai kódnevű négymagos processzora még az idei év második felében megjelenhet, ugyanakkor a Socket G3 platformba illeszkedő nyolcmagos "Montreal" központi egységek megjelenésére még 2009-ig várni kell.

 

Az alelnök kitért a Shanghai teljesítményével és felépítésével kapcsolatos néhány részletre is, és elárulta, hogy a Barcelonához képest az új processzornál megnövelték az órajelenként végrehajtható utasítások számát, valamint két megabájt helyett hat megabájt harmadszintű gyorsítótár lesz benne -- azaz összességében véve az új processzor gyorsabb, mint elődje.

 

Allen azt is elárulta, hogy szerverfronton nem kívánják követni az Intel többszálú feldolgozásra irányuló fejlesztéseit, mivel véleményük szerint szerverkörnyezetben nagyobb szükség van multitaszkos megoldásra, mint többszálú feldolgozásra -- tehát a több magot részesítik előnyben a többszálú feldolgozási technikákkal -- mint amilyen például a Hyper-Threading volt -- szemben.

 

A jövővel kapcsolatosan az AMD vezetősége derűlátó, azonban a jelenleg futó tervek kivitelezésével gondok vannak. Például 2007 szeptemberében az alelnök megígérte, hogy a négymagos szerverprocesszorok órajelét az év végéig kitolják 2 gigahertzről 2,5 gigahertzre, ezzel szemben ez még mindig nem történt meg -- csupán az asztali platformokba szánt Phenomból érkezett nagyobb órajelű változat a B3-as revízióval.

 

A vállalat azzal magyarázza az órajel növelésének elmaradását, hogy az energiatakarékosabb három- és négymagos processzorok fejlesztéséhez csoportosította át erőforrásait, aminek ez lett a következménye. Az viszont még senki számára sem teljesen tiszta, hogy ha valóban ekkora erőforráshiánnyal küzd az AMD, akkor hogy akarják megvalósítani jövőbeli terveiket annak fényében, hogy idén (állítólag) 10 százalékos létszámleépítést is terveznek a cégnél.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.