Hirdetés

99 dolláros Parallella szuperszámítógép a Kickstarteren



|

A Raspberry Pi nyomán részben ARM alapokon dolgozik a Parallella, 16 vagy 64 maggal.

Hirdetés

Bárkinek lehessen szuperszámítógépe – így tartja az Adapteva fejlesztőcég, ezért is indította el a Parallella projektet a Kickstarteren.

 

Nemigen szembesülünk a párhuzamos feldolgozás illetve párhuzamos programozás fogalmával a legtöbben hétköznapjaink során. Lényege, hogy a legtöbb nagy, rengeteg számítást igénylő feladat lebontható olyan részfeladatokra, melyek egymással egy időben, párhuzamosan elvégezhetők. Egyetlen processzornag teljesítménye tachnológiailag korlátos, így egy feladat végrehajtási ideje legkönnyebben több mag és a párhuzamos programozás használatával rövidíthető le. A mai gépek sokszor több magot tartalmaznak és a GPU-kban is erőteljesen párhuzamosított a tipikus grafikai feladatok végrehajtása, de a parallel computing igazán hatékonyan szuperszámítógépeken űzhető. Ezek pedig drágák, illetve eddig azok voltak.

 

Olcsó, 99 dolláros megoldásal akar előrukkolni az Adapteva, „Parallella: egy szuperszámítógép mindenkinek” szlogennel. A projekt célja lényegében egy komplett gép (alaplap) gyártásának és forgalmazásának beindítása, mely hatékonyan és olcsón alkalmazható jól párhuzamosítható projektek végrehajtására (matematikai analízis, kódtörés, grafikai leképezés). Az alapokat egy kétmagos ARM A9 CPU adja majd, mely egy Epiphany Multicore Accelerator modult irányít. Az Epiphany 2011-ben beért fejlesztés, olyan 16 vagy 64 magból álló RISC processzormag mátrix (hálózat a lapkán belül), mely a későbbi fejlesztések során gátlástalanul skálázható akár ezer magig is. Az alaplapon lesz még 1 GB RAM, microSD kártyafoglalat, két USB, Ethernet, HDMI és két általános bővítőcsatlakozó, méretében és megjelenésében emlékeztet majd a Raspberry Pi-re. Jár hozzá az ARM főprocesszorra portolt Ubuntu 11.10 is, no és a fejlesztőrendszer, Eclipse IDE, OpenCL SDK/compiler. C-ben, C33-ban és OpenCL-ben kiválóan programozható az Epiphany.

 

A 16 magos Epiphany-val szerelt alaplap változat 13 GHz-es frekvencián pörög majd és 26 gigaflops teljesítményt tud felmutatni. Mától lehet hozzájárulni a projekthez, a 99 dolláros csomagért a 16 magos masinára jegyeznek elő minket, 2013 májusi szállítással, de ha 499 dollárt áldozunk a projektre, akkor már februárban ki leszünk szolgálva.

 

Ha az alapvetően 750 000 dollárosnak kiírt projektre összegyűlik 3 millió dollár, akkor erősebb, 199 dolláros termék is születik majd, 64 maggal, 45 GHz-es frekvenciával és 90 gigaflops összteljesítménnyel. (A megahertzeket persze jól összesítették, azaz felszorozták a magok számával a számítási teljesítmény érzékeltetése végett.) Az ezen a rendszeren alkalmazott Epiphany IV processzort már nem 65, hanem a jóval drágább 28 nm-es gyártástechnológiával állítják elő, így nagyon hatékony lesz: az 50 GFLOPS/Watt messze felülmúlja a DARPA szuperszámítógép ajánlásában specifikáltat. (Az Epiphany IV minták idén nyáron kerültek kiküldésre.)

 

A Top500 szuperszámítógép lista legalján álló gép is 61 teraflopsot tud, míg egy 100 darab 16 magos Parallella csak 10 teraflopot biztosítana, így aztán túlzónak tűnhet a szuperszámítógép elnevezés. Vegyük számításba, hogy a Parallella nevetségesen olcsó és csupán 5 wattot fogyaszt, így kutatás-fejlesztéshez, a párhuzamos programozás gyakorlásához és új projektek kikísérletezéséhez egy igen ígéretes eszköz lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.