Hirdetés

A 3D-nyomtatás legötletesebb projektjei



|

A 3D-s nyomtatásnak manapság hihetetlen eredményeket köszönhetünk.

Hirdetés

A 3D-nyomtatás az utóbbi években rengeteget fejlődött, de természetesen nem csak extravagáns fehérneműket és eddig soha nem látott ruhákat lehet készíteni a technológiával. A felhasználási lehetőségek szinte határtalanok, mi pedig mutatunk néhány olyan területet, amelyben figyelemreméltó projektek születtek. 

Hirdetés

 

Orvostudomány

A 3D-s nyomtatásnak a legjobban talán az orvostudomány és a betegek örülhetnek. A határtalan felhasználási módok annak köszönhetőek, hogy gyakorlatilag bármit elő tudnak állítani, amire egy emberi testben szükség van. 2014-ben elkészült az első 3D-nyomtatott bionikus szem, egy gyerek életét mentette meg az így készült légúti sín, de volt, hogy egy beteg szívéről és agydaganatáról készítettek pontos másolatokat annak érdekében, hogy a valódi műtét előtt gyakorolhassanak. 

 

3D-nyomtatott koponya

 

Meghökkentő, de egy nőnél tavaly márciusban az agyi duzzanat problémáját úgy oldották meg, hogy egy teljesen 3D-nyomtatott koponyát kapott az orvosoktól. A műtét nem csak sikerült, de a nő néhány nap múlva már újra dolgozott a munkahelyén. 

 

Exocsontvázak és protézisek

Az előző témakörhöz szorosan kapcsolódnak az effajta külső kiegészítők, mint például a 3D-nyomtatott láb, a Roboleg, vagy az az exocsontváz, aminek hála egy lebénult síelő újra járni tudott. Nem szabad elfelejteni a Project Danielen keresztül készült művégtagokat sem - egy kar például hat órába és 100 dollárba kerül, és nagy segítség lehet rengeteg sérült embernek. 

 

Exocsontváz

 

Ételek

Az ételeket is különlegesebbé tette a 3D-s nyomtatás, hiszen nem csak az otthoni konyhákban használják, hanem a profik is kísérleteznek vele. Az MIT tudósai tavaly jégkrémet nyomtattak, de készültek már szobrok cukorból, és rengeteg egyedi édesség is. Olyan kiegészítők is vannak a kategóriában, amelyek például egy feltétként eltüntetik a ketchupból a vizes részt. 

 

Határtalan lehetőségek

 

Állatok

Nem csak állatos figurák készítésére jó a 3D-s technológia, hanem arra is, hogy a sérült állatoknak segítsünk. Volt olyan pingvin, amelyiknek az életét 3D-nyomtatott csőrrel mentették meg, volt olyan kacsa, amelyik 3D-nyomtatott lábat kapott, és természetesen sok kutya, amely két lábbal is újra szabadon futhatott, olyan eszközökkel, mint mondjuk a TurboRoo. 

 

Nagy ajándék bármelyik sérült állatnak

 

Építészet

Miközben Amszterdamban egy egész házat felépítettek egy óriási 3D-s nyomtatóval, addig olyan egyedi őrültségeket is létre lehet így hozni, mint például a képen látható kastély. A testre szabhatóság miatt nagy lehetőségek rejlenek a 3D-nyomtatott építészetben, és sokak reménye szerint olcsón és gyorsan lehet majd épületeket felhúzni ilyen módon - ami főleg természeti katasztrófáknál lehet hasznos segítség az emberiségnek. Arról már ne is beszéljünk, a 3D-nyomtatott bútorok belül is ígérnek némi újdonságot. 

 

3D-s nyomtatással készült

 

Autók

Az autóipar nem csak az összeszereléshez használt szerszámok egy részét kezdte el 3D-ben nyomtatni, hanem bizonyos autóalkatrészeket is. Egy külön érdekesség volt tavaly a Bloodhound SSC, amely például rengeteg ilyen alkatrészt tartalmazott. Természetesen nem kiállítási modellhez kellettek, hiszen a rakétaautó 1000 mérföld per órás sebességet is tudott. 

 

Ez nem makett

 

Ami még ijesztőbb

Egy ideje lehetőség van arra is, hogy ha egy apa és anya nem bírja kivárni a baba érkezését, akkor az ultrahangos adatok alapján a 3D Babies nevű cég segítségével rendeljenek maguknak egy életnagyságú másolatot a még meg sem született babáról. A rekreált fejhez négy testből és három bőrszínből lehet választani. 

 

Ez egy urna

 

A bizarr kategória győztese pedig talán az a fajta urna, amit annak a képére formáznak, akinek a földi maradványai benne pihennek. 

 

Ti mire használnátok még a 3D-s nyomtatást?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.