Hirdetés

A CES legjobb hardverei



|

Új év, új hardverek, amelyek meghatározzák 2015-öt - a CES izgalmas hardverei közül válogattuk ki instant PC-s kedvenceinket.

Hirdetés

Szokásosan a Las Vegasi kiállítással indult az év, ahol minden cég megmutatta, min ügyködött mostanáig titkos, földalatti laboratóriumaiban. A főszerepet ezúttal az Internet of Things, vagyis a hálózatba kapcsolt, akár hordozható eszközök kapták, a lényeg csupán annyi volt, hogy ráaggatták mindenre, hogy „okos”. Okoskarkötő, okosóra, okosmérleg, okosház, okoshűtő – a lista végtelen. Aki azonban nyitott szemmel járt (vagy kattintott), más érdekes újdonságot is felfedezhetett, sőt, a bejelentésekből nem maradt ki a gaming szekció sem, legyen az akár egy új, komplett PC, új generációs platform, 3D kamera vagy éppen egy mechanikus billentyűzet. Összeszedtünk néhány nagyon jó hardvert, amelyeket szeretnénk minél előbb tesztlaborunkban is megizzasztani.

 

Hirdetés

MiniPC-k újratöltve

A Shuttle és még több más cég szerint is 2015 a mini PC-k éve. Hogy mindez ne csak üres ígéret és be nem teljesült jóslat legyen, nagyjából minden cég bemutatott új miniatűr számítógépeket. A Gigabyte frissítette Brix szériáját, az ASUS a RoG játékPC-k mellett a 0,6 literes VivoMini-vel áll rajthoz, de nem maradt le a Shuttle és a Zotac sem.

Új szereplőként itt van a HP is két, tenyérméretű számítógéppel, melyeken ugyan nem fog akadás nélkül futni a Far Cry 4, de azért általános gépnek kiválóak, Core i3 CPU-val, 8 GB RAM-mal és akár 1 TB tárhellyel. Az erősebb, 320 dolláros Pavilion Mini Pentium 3558U CPU-val, 4 GB RAM-mal és 500 GB-os tárhellyel szerelt miniPC. A kisebb, olcsóbb (180 dollár) modell a HP Stream Mini Celeron 2957U CPU-val, 2 GB RAM-mal és 32 GB-os SSD-vel. A HP mindehhez 25 GB Dropbox tárhelyet és 200 GB OneDrive felhőt ad két éven keresztül.

 

 

FreeSync monitorok

Végre a monitorgyártók is felébredtek és idén hasznos újdonságokat hoznak. A hajlított kijelző és a 4k/5k felbontások mellett a CES nagy durranása a FreeSync volt, amely mögé több cég is felsorakozott. Az NVIDIA G-Sync ellenfele a FreeSync, amely egy adaptív vertikális szinkronizálási technológia AMD Radeon VGA-khoz és nagy előnye, hogy a G-Sync-kel ellentétben nincsen licencdíja. A gyártók máris bemutatták új modelljeiket, így érkezik FreeSync monitor a BenQ-től, az LG-től, a Samsungtól és a Viewsonictól is. Lesz köztük 144 Hz-es, full HD-s, WQHD-s és több 4K-s is.

A Samsung 4K-s UE590-es monitora már HDMI 2.0 csatlakozást kap, amihez idén már illik ragaszkodni.

Az SE790C látványosabb, ugyanis 34 colos, 21:9-es képarányú és WQHD+ felbontású, vagyis 3440x1440 pixelt kapunk. Ha mindez nem lenne elég, tegyük hozzá, hogy az egész kijelző hajlított és 3000:1-hez kontrasztaránnyal büszkélkedhet.

 

 

 

SSD-t mindenkinek

2014-ben ismét feleződött az SSD-k ára, de a sebesség csak minimálisan javult. Idén ez megváltozik és a további árcsökkenés mellett egyre több gépben jelenik majd meg a PCIe-n csatlakozó SSD. Az M.2 formátumot érdemes megjegyezni, mert ennek segítségével az eddigi 4-500 MB/s egy csapásra 1 GB/s fölé ugrik, amit használat közben is érezni fogunk. Ehhez kapcsolódó jó hír, hogy a Samsung már sorozatgyártja SM951-es M.2 SSD lapját, amely PCIe 3.0 kompatibilis, így akár 2150 MB/s olvasási és 1550 MB/s írási teljesítményre képes 130 000 / 85 000 IOPS tempó mellett – impresszív. Mindehhez hozzá kell tennünk, hogy a nyugalmi fogyasztás a felére esett. Érdekes módon az SM951-en nem 3D V-NAND chipek, hanem a legújabb, 10 nm-es MLC NAND-ok találhatók.

Aki a hóna alá kapná SSD-jét, annak is készült új termék, mégpedig a Samsung Portable SSD T1, amelyben Samsung 850 Evo SSD van, így akár 1 TB-os kapacitásban is elérhető a miniatűr, fémborítású USB 3.0-s tároló.

 

 

Gamer kiegészítők csúcsra járatva

Az ASUS-nak bejött a tavalyi RoG Strix újítás, így most egy halom Strix gamer extra hardvert jelentett be. Ebbe beletartozik a Strix Claw egér, egy Tactic Pro mechanikus billentyűzet és egy valós, 7.1-es gaming headset memóriaszivacsos fülrészekkel. Utóbbihoz egy USB-s bázisállomás és fejhallgató-erősítő tartozik, amelyen hangzást, hangerőt és egyebeket állíthatunk, illetve mivel USB-s a kapcsolat, a zajtól is megszabadulunk.

A Strix Claw egér fps-imádóknak készült és 5000 dpi-re képes. Aki RPG-zik, annak a RoG Spatha egeret érdemes közelebbről megvizsgálnia, illetve MOBA-hoz is készült speciális egér Sica néven.

A RoG széria emellett kapott egy G-Sync-es, 27 colos 4K monitort is Swift PG27AQ jelöléssel, illetve készült egy olcsóbb, szintén 27 colos, WQHD felbontású, 120 Hz-es, IPS-es monitor is MG279Q néven.

 

ű

Wi-Fi ac: a második felvonás

Elkészültek a végleges Wi-Fi ac szabványra épülő, második generációs Wi-Fi routerek is, így jöhet a sebesség növelése. Ennek első futárai tiszteletüket tették a CES-en is. A TP-Link az Archer C3200-zal indul, amely dupla AC1300-as adatkapcsolatra és Multi-User MIMO-ra képes. A D-Link DIR-890L/R routere szintén AC3200-as szabványú, kinézetre pedig egy dögös űrhajóra vagy Star Wars drónra hasonlít.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.