Hirdetés

A formátumháború veszteségei



|

A Blu-ray és a HD DVD versengésének végével több mint 1,3 millió felhasználó húzta a rövidebbet. Lehet, hogy a HD DVD-lejátszók már csak ajtótámasznak lesznek jók?

Hirdetés

 

hddvd_tombstone.jpg
Az utóbbi hónapokban a HD DVD vészesen elindult lefelé a lejtőn. A Warner és a további filmstúdiók, a Wal-Mart és a Netflix, valamint az egész HD-piac a Blu-ray-t részesítette előnyben. A HD DVD-t szárnyai alatt hordó Toshiba mindent megtett, hogy versenyképes maradjon a formátumháborúban: az ingyenesen házhoz szállított, kiváltképp olcsó HD DVD-lejátszó mellé 7 filmet is ajándékba adtak.

 

Tegnap a Toshiba egy hivatalos sajtótájékoztató keretében is igazolta a hírt, hogy teljes mértékben leállították a HD DVD-lejátszók-és felvevők fejlesztését, gyártását, és piacon való forgalmazását. Ígéretük szerint azonban teljes körű támogatást nyújtanak azoknak, akik már vásároltak ilyen eszközt. Kérdés, hogy ezek a felhasználók vajon mit kezdenek majd készülékükkel?

 

A formátumháborúnak óriási veszteségei vannak. Világszerte 300 000 olyan Xbox 360-at értékesítettek, amely képes HD DVD lejátszására. Ilyen meghajtóval ellátott PC-ből további 300 000 darabot adtak el. Ami az asztali lejátszókat illeti, Amerikában 600 000 talált gazdára, Európában 100 000 HD DVD-lejátszót vettek, Japán pedig további 30 000 megvásárlásával járult hozzá a HD DVD-tábor bővüléséhez.

 

hddvdblu.jpg

Végleg elesett a HD DVD 

 

Mindez azt jelenti, hogy a formátumháborúban több mint 1,3 millió felhasználó húzta a rövidebbet. Ez a Blu-ray-táborhoz képest akár kis számnak is tűnhet, hiszen a Blu-ray-eszközök tulajdonosai több mint 10 millióan vannak.

 

A Toshiba igen szoros kapcsolatot ápolt a Microsofttal, az HP-vel, az Intellel, és a Universal, illetve a Paramount filmstúdiókkal is. A gyártó visszalépését követően a két filmstúdió szinte azonnal jelezte, hogy a kiváló kapcsolat ellenére eljött az ideje, hogy ők is átálljanak a Blu-ray használatára.

 

Nagy kérdés azonban, hogy a Toshiba miként kíván tovább tevékenykedni a HD-piacon? Sokak szerint jódarabig nyalogatják majd a sebeiket, egy dolog azonban biztossá vált azt követően, hogy a sajtótájékoztató után a japán gyártó szóvivője megválaszolt néhány kérdést: a Toshiba nem áll át Blu-ray-re.

 

Így a HD DVD-eszközök tulajdonosainak már csak azt kell eldönteniük, hogy mit kezdenek készülékükkel. A legtöbben ajtótámasznak tervezik használni, de vannak akik azt mondják, bezárnák néhány fegyverrel egy üres szobába, hogy méltó halált halhasson...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.