Hirdetés

A gamer PC ragyogása



|

Itt a nyár, elő a PC-kel, de nem ám munkára és házi feladatra, hanem játékra. A játékszezonban és a VR-hajnalán érdemes megnézni, milyen az átlagos játék PC.

Hirdetés

A felmérések ritkán izgalmasak, kivételt csak azok képeznek, ahol mi is érdekeltek, szereplők vagyunk. Márpedig a Valve esetében ez sok mindenkire igaz, amely automatikusan, egy gyors beleegyezés után minket is bevesz a statisztikába. A júniusi felmérésben igen érdekes számokra bukkantunk.


Hirdetés


Viva la Windows 10!

Áprilisban történt meg a csoda: a mindössze tavaly nyáron megjelent Windows 10 máris elorozta a trónt a Windows 7-től. Attól a Win7-től, amit a hangoskodók még mindig úgy istenítenek, de a gamerek már belátták, hogy a Windows 10 sok előnnyel jár számukra. Itt gondolunk a DirectX 12-re, a jobb driver-optimalizációra, az új hardverek támogatására stb. Júniusban már a gamer PC-k közel felén, egészen pontosan 42,94%-án futott Windows 10. Ez vita nélkül elsöprő siker az új MS oprendszernek.



A Windows 10 természetesen a többi Windows kárára erősödött, ám itt érdekes látni, hogy a második helyen a Windows 7 áll 30,61%-kal, a Windows 8.1 pedig a sokkal hátrébb kullog alig 10%-os részesedéssel. És ha már operációs rendszerek, említsük meg a Mac OS X-et, amely 3,6%-ot tesz ki, a Linux pedig csökken és az 1%-ot sem éri el.


Erősödő hardver

Átnyergelve a hardverekre nézzük a CPU-t: egyre kevesebb a kétmagos modell, terjed helyette a négymagos processzor. A 8 GB is népszerű, a gamer PC-k közel felében már ennyi RAM található. Érdekes módon az 1 GB VRAM kicsit többször fordul elő és dominál a full HD-felbontás is.



A videokártyáknál továbbra is őrzi pozícióját a GeForce GTX 970, sőt, az első hét helyen Nvidia kártyák vannak, csak a 8. az első Radeon (HD 7900-szériás). Ezzel a vizsgált gamer PC-k 56,7%-ában Nvidia GPU dolgozik.



Végül a VR-ra tért ki a felmérés. Ilyen sisakja a játékosok 0,23%-ának van, ami elenyészően kevés, de ebből még messzemenő következtetéseket azért nem vonnánk le. Ami érdekes, hogy a jelentősen drágább HTC Vive-ból kétszer annyi van a felmérés szerint a gamereknél, mint Oculus Riftből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.