Hirdetés

A hard reset tényleg megöli a PC-t?



|

Néha az egyetlen mód a lefagyás megszüntetésére a bekapcsológomb hosszú lenyomása.

Hirdetés

Vannak olyan helyzetek egy PC használata során, amikor a képernyő lefagy vagy egy program összeomlik, a probléma megoldására az egyetlen módszerünk pedig az marad, hogy hard resethez folyamadunk. Vagyis addig nyomjuk a bekapcsológombot, amíg a PC ki nem kapcsol. Természetesen ezt mindig csak vonakodva tesszük meg, hiszen olyan érzés, mintha a kedvenc kutyánkat szidnánk le valamiért. Éppen ezért felmerül a kérdés, hogy vajon ezzel kárt teszünk a PC-ben? 

Hirdetés

 

Hard resetre fel

A gyakorlatban elmondható, hogy nem kell túl sokat aggódni a hard resetek miatt. Természetesen senki nem akar az effajta kikapcsolásból bevett gyakorlatot faragni, de ha a PC lefagy, más lehetőség nem nagyon marad. Nem csak, hogy sokszor ez az egyetlen út a gyógyuláshoz, de nem is valószínű, hogy ez bármiben kárt tenne. 

 

Néha csak ez jelent megoldást

 

A két legnagyobb probléma ami felmerülhet, hogy idegességünkben beszakítjuk a bekapcsológombot vagy pedig az, hogy a Windows az adatok írása közben jár, és szerencsétlen esetben megsérül a rendszer. Ilyenkor természetesen a Windows helyreállítása vagy újratelepítése válhat szükségessé. Miközben elképzelhető, hogy néhány program átmenetileg megadja magát az erőszakos leállításoknál, addig a legtöbb esetben nem kell komoly következményektől tartani. 

 

Nem lesz baj

Ami a hardveres károkat illeti, sok helyen riogatnak azzal, hogy a hard resetek vagy a hirtelen leállások visszafordíthatatlan sérüléseket eredményeznek a merevlemezeknél, miután a fejegység megáll és a tányérnak ütközik. A valóságban azonban nem ilyen kőkorszakiak a mai HDD-k. Egy áramszünet esetén a meghajtók automatikusan leparkolják a fejet, mindez pedig természetesen a gép hirtelen lekapcsolásával is igaz. A mai merevlemezeknél már nincs szükség külön programokra vagy a fejegységgel való babrálásra, mint a régi tervezésű HDD-knél. Áramszünet vagy hard reset, a fejegység automatikusan parkolóállásba kerül. 

 

Nem kell tőle félni

 

Egy merevlemezt ettől sokkal könnyebb elpusztítani úgy, ha valahogyan leejtjük. Ráadásul az áramszünetnél és a hard resetnél sokkal veszélyesebb a gép alkatrészeinek a feszültségingadozás, ami például viharok idején jelentkezhet. Aggódás helyett jobb ötlet beszerezni egy minőségi túlfeszültségvédőt. Itt le is írtuk, hogy milyet kell venni

 

Ti milyen gyakran kényszerültök a hard reset használatára?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.