Hirdetés

A használt adattárolók tele vannak személyes és üzleti adatokkal

|

Egy tanulmány szerint a használt HDD-k és SSD-k 78 százalékán vannak bizalmas tartalmak.

Hirdetés

A Blancco Technology Group legújabb tanulmánya szerint a használt és újracsomagolt adattárolók 78 százaléka tartalmaz személyes vagy üzleti jellegű, bizalmas adatokat és fájlokat - amelyeket az előző tulajdonosok azt hitték, hogy töröltek. 

Hirdetés

2016 első negyedévében 200 használt HDD-t és SSD-t vásárolt a cég Amerikában az eBayről és a Craigslistről. Ezek 78 százalékáról tudtak visszanyerni adatokat. 

A tartalmak 5 százaléka olyan munkafüzet volt, amely eladási előrejelzéseket és készletinformációkat tartalmazott. Személyes információkat 67 százalékos arányban találtak. 

A leggyakoribbak (43 százalék) a fotók voltak, de biztosítási számok (23 százalék) és pénzügyi adatok (21 százalék) is voltak a meghajtókon. A szakértők szerint a hackereknek nagyon kicsi erőfeszítésbe telik ezeket megszerezni, majd ellopni valakinek a személyiségét. Ha valaki pórul jár, nem csak a pénzét veszíti el, de a pénzügyi szektorban is kellemetlen helyzetbe kerülhet. 

A tanulmány felhívja rá a figyelmet, hogy az adatok törlése és a biztonságos megsemmisítése nem ugyanaz. Alapesetben beválhat az adatok tényleges törlésére a meghajtó formázása, azonban itt is vigyázni kell: a gyorsformázás, amit a minta 40 százalékánál használtak, hagy adatokat a meghajtón. Ami azt illeti, a teljes formázás (14 százaléknál használták) sem tökéletes, így előtte szükség lehet a fájlok biztonságos megsemmisítésére. 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.