Hirdetés

A HD DVD legyőzi a Blu-ray-t!



|

Az új három rétegű, 51 gigabájtos HD DVD veri kapacitásban a Blu-Ray-t!

Hirdetés

A DVD Forum - mely a DVD és HD DVD technológiát felügyeli - elfogadta a Toshiba által benyújtott három rétegű, 51 gigabájtos lemezstruktúrát. Ily módon a HD DVD formátum ledolgozza kapacitásbeli hátrányát, kevéssel meg is előzve az 50 gigabájtos, két rétegű Blu-ray-t. Más kérdés, hogy hogyan alakulnak a gyártási költségek három réteg illesztésével, illetve mennyire akasztja majd meg a rétegváltás a filmet. De nem ez a legnagyobb probléma.


Kis fejszámolással hamar kiderül, hogy a HD DVD eredeti rétegstruktúrájának háromszorozása nem adja ki ezt az adattárolási kapacitást. Egy réteg hagyományosan 15 GB adatot képes hordozni, a már létező kétrétegű 30-at, és a harmadik réteg csak 45-re emelné a limitet. Ezzel még mindig a Blu-ray vezetne, ezért adott a Toshiba minden réteg kapacitásához 2-2 gigabájtot.

 

 

tosh_51gb_hddvd_1.jpg

 

Nem igazolt még, hogy miként „nyelik" be a megnövekedett adatsűrűségű jelspirálokat a már eladott lejátszók, hiszen szükségszerűen változtatni kellett vagy az adatsűrűségen, vagy a kihasznált területen, esetleg mindkettőn. Ha még emlékszünk az akár 90 perc kapacitásig túlírt CD-k korszakára, akkor elképzelhetőnek tartjuk, hogy működni fog a léptékváltás a létező lejátszók legtöbbjével. Még januárban hírt adott a Toshiba az új technológia tervéről, mielőtt azt még a DVD Forum elé terjesztette volna áprilisban, így mérnökeik meglehetősen biztosak lehettek a dolgukban.


A háromrétegű változat bejelentéséről korábbi hírünkben olvashatnak itt.További újdonságot is tartogat a cég, a kétrétegű HD DVD hátára ragasztott szimpla DVD hármas szendvics struktúrájával egy korongon oldanák meg a film nagy és kis felbontású változatának forgalmazását, erről bővebben itt olvashatnak.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.