Hirdetés

A HP és a Canon is biztosít Google felhő alapú nyomtatást

|

Közös pont a Google.

Hirdetés

A két cég szinte egyszerre jelentette be, hogy készülékeik egy részéről már lehetséges a felhő alapú beolvasás illetve nyomtatás. Mindkét gyártó támogatja a Google felhő alkalmazásokból való nyomtatást, a Canon ImageRUNNER Advance nyomtatósorozata pedig vállalati SharePoint felhő rendszerekbe is beilleszthető. Az egyidejű bejelentés nem valószínű, hogy a véletlen műve, hiszen már 2009-ben megegyezett a két óriás, hogy használhatják egymás vállalati multifunkciós készülékekben bevett technológiáit (pl. HP Web Jetadmin és Canon MEAP).

 

ePrint mellé Google Cloud Print

 

A mai HP bejelentés szerint kibővül a nem is olyan rég piacra dobott ePrint szolgáltatásal kompatibilis nyomtatók tudása. Mostantól minden ePrint-képes modell csatlakoztatható a Google Cloud Print rendszeréhez. Ahogy az ePrint-hez, úgy a Cloud Printhez is egyedi e-mail címe alapján köthető a készülék, mely ezután megosztható más Google alkalmazás felhasználókkal, akik meghajtóprogram telepítése nélkül nyomtathatnak bármilyen kompatibilis felhő alkalmazásból. Mobil eszközről éppúgy kezdeményezhető a nyomtatás, mint egy webböngészőből, PC-ről. Jelenleg a Gmail for Mobile, a Google Docs for Mobile és a Chrome OS teszi lehetővé a nyomtatást úton-útfélen a Google felhőjével.

 

 

 

 

„A HP számára prioritás, hogy ügyfelei ott és úgy nyomtathassanak, ahol, és ahogy szeretnének" - mutatott rá Stephen Nigro, a HP képalkotási és nyomtatási divíziójának alelnöke. „A HP ePrint és a felhővel együttműködő nyomtatók a lehető legjobb használati élményt nyújtják a Google Cloud Printtel végzett nyomtatáskor"

 

Készülékek tekintetében a HP ePrint kompatibilis Phoosmart, Officejet és LaserJet Pro modellek illeszthetők a Google felhőbe, jelenleg mindösszesen 17 készülék, beleértve tintasugaras és lézernyomtató alapú modelleket is. Több otthoni használatra szánt nyomtató is kompatibilis a szolgáltatással.

 

 

Beolvasás és nyomtatás felhőben Canon módra

 

A Canon kifejezetten a felhő alapú szolgáltatásokkal élő vállalatok kedvében járva bővítette ki imageRUNNER ADVANCE képalkotó platformját.

 

Az imageRUNNER ADVANCE Cloud Connect elnevezésű ingyenes kiegészítés a Canon „MEAP" (Multifunctional Embedded Application Platform) néven ismert nyílt, JAVA-alapú fejlesztőplatform segítségével készült és letölthető Canon Content Delivery System (CDS) segítségével. A felhasználók számítógép nélkül olvashatnak be és tárolhatnak papíralapú dokumentumokat a Microsoft SharePoint Online vagy a Google Docs szolgáltatásokban. A tárolt adatok helytől függetlenül többféle platformon - például számítógépen, mobil eszközön, okostelefonon, vagy közvetlenül az imageRUNNER ADVANCE eszközön nyomtatva - egyidejűleg több felhasználó számára is elérhetővé válnak.

 

 

Zétényi Árpád, a Canon Hungária Kft. irodai megoldásokért felelős piac és partnercsatorna fejlesztési szakértője ekként részletezi a megoldás előnyeit: „Azok a vállalatok és szervezetek - például a főiskolák, az egyetemek és iskolák -, amelyek skálázható és hatékony felhő alapú szolgáltatásokat alkalmaznak - mint a Google Docs és a Microsoft SharePoint Online - mostantól multifunkciós készülékekre is kibővíthetik munkafolyamataikat. Így javíthatják hozzáférésüket az információkhoz, kiküszöbölhetik a költségesebb és nem hatékony papíralapú dokumentumokat, nagyobb beruházási megtérülést érhetnek el és csökkenthetik az adminisztrációs költségeket".

 

150 milliárdos piac lesz 2013-ra a Gartner szerint a felhő alapú megoldásokból, melyből fejlesztéseik és marketing tevékenységük sikerességének arányában a nyomtatási piac képviselői is kiveszik a részüket. A HP és a Canon az első - jókora - fecskék, de valószínűleg a területen tevékenykedő kisebb gyártók is belátható időn belül felzárkóznak. Úgy tűnik, hogy a Google vállalati életben is hasznosítható felhőalkalmazásai képezik majd a folyamat egyik nagy tengelyét, az egyre erősödő és üzleti életben is használható táblagépek elterjedésével e területek fontossága meghatványozódhat. A végén talán a papírmentes, vagy még inkább csak a feltétlenül szükséges mennyiségű papírt felhasználó iroda víziója is valósággá válhat, annál is inkább, hiszen a papír és kellékanyag megtakarítás is erre ösztönzi az elhúzódó válsággal küzdő vállalkozásokat.

 

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.