Hirdetés

A középkategóriás VGA-k piacán erősít az AMD



|

Az iparág első 40 nanométeres gyártástechnológiája alapján gyártott grafikus lapka található a Radeon HD 4770-en.

Hirdetés

A felső-középkategória után az AMD az alsóbb teljesítményszinteken is támadást indított az NVIDIA ellen. A Radeon HD 4770-nel konkrétan a 100 dolláros árszegmenst és ennek felhasználóit célozzák meg, mely igazán jó hír azok számára, akik a mágikusan hangzó 1 TFLOPs körüli számítási teljesítményre vágynak a Radeon HD 4800-as széria megjelenése óta. A 40 nanométeres gyártástechnológiával készülő lapka 640 stream processzora a 750 megahertzes magórjallel együtt ugyanis egészen pontosan 960 GFLOPs teljesítményt ad, így aki erre vágyott, az most kielégülten indulhat vásárolni a boltokba.

 

asus_hd4770.jpg
 

 


Aki viszont a konkrét játékteljesítményre kíváncsi, annak egyéb adatokra is szüksége lesz. Az alacsony ár ellenére GDDR5-ös memóriák kerültek a nyomtatott áramkörre, melyek effektív órajele 3,2 gigahertz. A modulok 128 bites memóriabuszon keresztül tartják a kapcsolatot az RV740-es grafikus lapkával, az így kihasználható maximális adatátviteli sebesség 51,2 GB/másodperc. Csak emlékeztetőül, a 256 bites memóriabusszal felvértezett, de még GDDR3-as memóriák szerelt HD 4850 ugyanezen értéke 64 GB/másodperc. A lapka természetesen hardveresen támogatja a DirectX 10.1-et, mely egyre inkább hasznos lehet, elég ha, csak az elmúlt egy-két hónap játékbejelentéseit vesszük alapul.

 

asus_hd4770_card_2.jpg
 

 


A referencia kártya maximális fogyasztása 80 W, terheletlen állapotban - köszönhetően a PowerPlay technológiának - azonban jelentősen csökken a kártya áramfogyasztása. A HD 4770 működtetéséhez egy 6 tűs PCI Express tápcsatlakozóra mindenképpen szükségünk lesz, ez a csatlakozás azonban már szinte az összes ma kapható tápon megtalálható. Ami a hűtést illeti, történt némi változás a termék megjelenését megelőzző 1-2 hónapban. Mi magunk még a HD 3870-es hűtőjére hajazó megoldással láttuk az első referencia kártyát, a hivatalos startra azonban egy jóval egyszerűbb bordára és ventilátorra változott a hűtőmodul.

 

asus_hd4770_card.jpg
 

 


Az új kártyát a GeForce 9800 GT ellen szánja az AMD, viszont az NVIDIA válaszul inkább a GTS 250-nel helyezi egy szintre a HD 4770-et.  Meglátjuk, hogy a hazai árak miképp alakulnak, és végül melyik gyártó párosításának lesz valós alapja. Az ajánlott végfelhasználói árat 109 dollárban határozták meg, ami átszámítva körülbelül 25000 Ft-ot jelent. Az alapváltozatok minden bizonnyal hamarosan hazánkban is tiszteletüket teszik, a gyárilag túlhajtott verziókra viszont még várni kell egy keveset.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.