Hirdetés

A legjobb törpe videokártyák



|

Tévhit, hogy egy erős VGA-nak óriásinak kell lennie. Mutatunk pár jó példát.

Hirdetés

Miután a videokártyák zöme ma már csak gyári tuningban és hűtésben tér el egymástól, a gyártók egyre látványosabb hűtéseket pakolnak VGA-ikra, hiszen a nagy méret egyben erőt is sugall. Ez szép és jó is, hiszen azért arra odafigyelnek, hogy ezek a hűtések hatékonyak és csendesek legyenek, azonban ma már nem alapfeltétele a komoly 3D teljesítménynek az óriási hűtés. A micro ATX és még inkább a mini-ITX házak terjedésével párhuzamosan a gyártók is új, kisebb videokártyákkal jelentkeztek, hogy a kisméretű PC-t építőknek se kelljen kompromisszumot kötniük 3D terén. Bemutatunk néhány igen jó vételt.

 

Hirdetés

A szuperkicsi

Az igazán kicsi mini-ITX házak alacsony kivitelűek, vagyis csak Low profile kártyát fogadnak. Ekkora méretben nagyon nehéz videokártyát gyártani, de a Zotacnak sikerült kihozni a maximumot a formátumból. A ZT-70606-10M egy vérbeli GeForce GTX 750 Ti kártya, vagyis HD felbontásban bármilyen játékot tökéletesen futtat és olykor a full HD sem elérhetetlen vele. A miniatűr kártyára emellett 2 GB fedélzeti RAM-ot is sikerült felzsúfolni, vagyis semmilyen kompromisszumot nem kell kötnünk. A hűtést duplavastagságú bordára bízták, amit egy apró ventilátor tart hidegen. Sajnos tesztlaborunkban még nem járt ez a videokártya, de a gyártó jó hírére alapozva reméljük, sikerült a hűtés zajszintjét alacsonyan tartani.

 

ZOTAC GTX 750 Ti 2 GB (ZT-70606-10M) – 42 800 Ft

 

MSI GTX 760 OC ITX: Az okos középút

A 60 ezer forint tökéletes középút egy videokártyánál, főleg ennél a GTX 760-nál, ami 57 ezer forintért kicsi, mégis fejlett és erős. Az MSI egy GTX 760-as kártyát alakított át ITX módra, vagyis miniatűr méretbe. A két egység vastagságú hűtőbordát egy ventilátor hűti, amely hátrafelé, blower módon fújja ki a meleg levegőt. Ez előnyös a zsúfolt és kicsi háznál és szerencsére sikerült a gyártónak a zajszintet is minimálisan tartania. A hűtésnél még arra is maradt tartalék, hogy némi gyári tuning is beleférjen.

 

MSI GTX 760 OC ITX – 57 100 Ft

 

A másik, hasonló kialakítású kártya a Sapphire műhelyéből érkezett. Az R9 285 Compact ITX szintén hasonló méretekkel büszkélkedhet, ám itt egy Radeon GPU dolgozik és kicsit erősebb, mint a GTX 760. Cserébe az ára is magasabb, de reméljük, idővel ez is mérséklődik.

 

Sapphire R9 285 Compact – 85 000 Ft

 

ASUS GTX 970 DirectCU Mini: Erős, mégis miniatűr

A kicsi, de erős videokártyákban úttörő volt az ASUS, méghozzá a DirectCU hűtési rendszerrel, mely kisméretben is képes hidegen tartani egy nagyfogyasztású GPU-t.

A cég a Mini szériát frissítette egy GTX 970-es példánnyal, amely logikus döntés, tekintve, hogy ez a GPU a nagy 3D teljesítmény ellenére is igen takarékos. A DirectCU Mini hűtés pontosan ugyanaz, amivel már a GTX 760 Minin is találkoztunk, ám ezúttal egy gyárilag tuningolt GTX 970-et hűt. A GPU Boost órajele akár 1228 MHz is lehet, a memória pedig maradt a referenciaértéken (7 GHz). A kimenetből két DL-DVI-t, egy HDMI 2.0-t és egy DP1.2 kapunk. A korábbi modellből kiindulva abban is reménykedhetünk, hogy a GTX 970 Mini ára alig lesz magasabb a normál kivitelnél, így mini-ITX rendszernél sem kell komoly prémiumárral számolnunk.

 

ASUS GTX 970 DCU Mini – Bevezetés alatt (kb. 120-130e Ft)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.