Hirdetés

A legjobb VGA kártyák 40 ezerért



|

Összeeresztettük a játékra ajánlott GeForce GTX 750 Ti-t és az AMD pénztárcabarát R7 260X megoldását.

Hirdetés

Akik nem követik folyamatosan a VGA kártyapiacon zajló eseményeket, csak komoly fejtörés árán tudnak eligazodni a különféle modellek és bonyolult elnevezések útvesztőjében. Számukra bemutatunk néhány megfizethető kártyát a 35 és 45 ezer forint között húzódó szegmensből. Szándékosan ezt a kategóriát választottuk ki, hiszen meglátásunk szerint ez alatt egyáltalán nem érdemes nézelődni komolyabb játékos ambíciókkal. E fölött viszont lényegesen nagyobb lépést érdemes tenni, ami már igencsak a 100 ezres vasak birodalma, és csak a legelszántabb játékosok adnak ki ennyi pénzt PC-s játék örömökért.

Vásárlás előtt vizsgáljuk felül a PC-nket

A játékok sebességét leginkább a grafikus kártya határozza meg, éppen ezért csere előtt érdemes komolyabb felülvizsgálatot tartani, mert sok kellemetlen meglepetéstől kímélhetjük meg magunkat. Az egyik legfontosabb a táp kérdésköre. Gépünk korától függően fontos lehet megvizsgálni a leendő kártyánk maximális TDP-jét, és a szükséges tápcsatlakozók meglétét is ellenőrizzük. Az általunk tesztelt GTX 750 Ti-nél például nem kell külön csatlakozóval bajlódni, a 60 W TDP miatt képes felvenni a működéséhez szükséges energiát közvetlenül a PCI-Expressz csatlakozóról. Legalábbis elvileg. Egyes gyártóknál ettől eltérő megoldással is találkozhatunk, az ASUS GeForce GTX 750 Ti 2 GB OC változatára ennek ellenére felkerült egy 6-pines csatlakozó is. Ez az emelt órajelek és megduplázott ventilátorok száma miatt alakult így, ezért a kiszemelt kártya weboldalán mindenképpen járjunk a dolog után.

A Sapphire kártyája nagyobb ventilátorral machinál


Az R7 260X-nél a magasabb energiaigény is probléma lehet, itt a GK107-hez képest majdnem dupláját, 115 wattot adnak meg a leírásban, ami kicsi táp esetében komoly gondot okozhat. A helyigénnyel nem kell különösebben foglalkoznunk, ebben a kategóriában még nincsenek hatalmas kártyák. Általában 21-22 centit kell kalkulálnunk a hosszra, magasságra pedig 4-5 centivel számoljunk. Ez a méret kategória a legkisebb házakba is be kell, hogy férjen, kivételt képezhetnek esetleg a HTPC házak, itt viszont célszerű eleve Low-Profile (keskeny) VGA-t választani.

 

A 2x DVI kivitel némileg drágább
 
 

Sapphire Radeon R7 260X 2 GB GDDR5 OC

A mezőny legolcsóbb versenyzője körülbelül 35-36 ezer forintos árcédulával rendelkezik, ellenben ezért az összegért már a referenciakártya tuningolt, OC verzióját kapjuk. A Sapphire R7 260X 2 GB-nyi 128-bites GDDR5 memóriával érkezik, így körülbelül 5 ezerrel drágább csak az 1 GB-os és nem OC verziónál. Alapjait tekintve itt is 28 nm-es gyártástechnológiáról beszélhetünk, mint a cikkben szereplő konkurencia esetében. A 2,08 milliárd tranzisztor mellé 896 stream processzor és egy gyárilag túlhajtott GPU tartozik a Bonaire kódnévvel felcímkézett családból. Az OC matricát jelen esetben 6600 MHz-es effektív memória órajellel és az 50 MHz-es emelt, 1150 MHz-re húzott mag órajellel érdemelte ki. A hűtésről egyetlen ventilátor gondoskodik, zajszintje nem túl magas, egyedül terhelés alatt lehet hallani a hangját, de egy jobban szigetelő házban egyáltalán nem zavaró. Csatlakozók terén jól fel van szerelve a Sapphire kártyája, összesen négy megjelenítőt köthetünk rá. Ebből egyet a 7.1 High Bitrate hangot és 3D-t is támogató HDMI portra csatlakoztathatunk, a másik hármat pedig DisplayPort 1.2, Dual-Link DVI-D és DVI-I változatokra. A dobozban mindezek mellé kapunk külön tápkábel elosztót, DVI-D-Sub átalakítót és CrossFire hidat is.

Hirdetés


ASUS GeForce GTX 750 Ti 2 GB GDDR5 OC

Az Nvidia oldaláról a legfrissebb kártyát választottuk, a Maxwell architektúrára épülő GTX 750 Ti-t. A GTX jelölés fontos, ha játék is szerepel a hosszú távú céljaink között, a Ti jelző pedig a 750-es széria legerősebb modelljét jelöli. Az ASUS a Sapphire megoldásához hasonlóan OC verziót készített az alap referenciakártyából. Ezért kicsit mélyebbre kell nyúlnunk a zsebünkbe, de cserébe 1020 MHz-es mag órajelet kapunk és Boost üzemmódban ez az érték egészen 1085 MHz-ig is felkúszhat. Az R7-essel ellentétben itt nem kell a villanyszámla miatt aggódnunk, a 640 shader egységgel rendelkező GK107-es maximális esetben is csak 60 W TDP-t ígér, ami igen bíztató. Valószínűleg tápcsere nélkül bevethető az összes PCI-E 3.0-as konfigurációnál, ami nem kis beruházástól kíméli meg leendő gazdáját. Az Asus GTX 750 Ti 2 GB GDDR5 OC esetében viszont ügyelni kell a külön tápcsatlakozóra, amit a dobozban elosztó formájában meg is találunk.

 

Asus Dual Fan Cooling: 30 százalékkal jobb hatásfok, csöndesebb működés


 A kártya hűtési megoldásáról is érdemes szót ejteni, a ventilátor nem a gyári paraméterek szerint lett meghatározva és kiválasztva. Egy jóval erősebb és hatékonyabb megoldást szerkesztettek a GPU-ra, az Asus Dual Fan Cooling első ránézésre is komolyabb a társainál. A két ventilátor állítólag 30 százalékkel nagyobb levegő mennyiséget tud megmozgatni, és így kisebb fordulatszám mellett is hatékonyan, csöndesen képes működni. Ezt a gyakorlatban mi is igazolni tudjuk, bár műszeres mérést nem alkalmaztunk, pusztán a hallásunkra támaszkodtunk. Portokat vizsgálva itt is hasonló a kínálat, mint a Sapphire esetében, összesen négy monitort tudunk rákötni a gépünkre. A HDMI mellett dupla DVI-D és egy hagyományos D-Sub is jár. DisplayPortot ezúttal nem kapunk, ezt mi hiányosságként értékeltük. Az Asus mindemellett drágább is az előbb kivesézett R7-esnél, ami kb. 5 ezer forint különbséget jelent, azaz 40-41 ezer forint környékén juthatunk hozzá a nagyobb webshopokban.

Akcióban a FarCry 3, Battlefield 4 és a többi kártyahevítő

A teszthez egy kellően erős Intel Core i7-4770K processzort használtunk, hogy kihajthassuk a kártyák lelkét is. Fontos megjegyezni, hogy az így elért maximum értékek nem feltétlenül fognak megegyezni egy átlagos géppel mérhető fps értékekkel. A tesztgépünk egy MSI Z87I Gaming AC alaplapra épült, amihez 8 GB (2 x 4) Kingston PC3-12800 DDR3 memóriát és 128 GB-os Samsung 840 Evo SSD-t használtunk. A méréseket több felbontáson is elvégeztük, a grafikai részletességet pedig minden esetben maximumra állítottuk. Kezdésnek 1600x900-as, majd 1920x1080-as beállításokkal mértünk, ahol lehetett bekapcsoltuk a négyszeres élsimítást is.

 

Nem nagy a kártya, de mindenképpen két VGA-nyi helyet kalkuláljunk rá


Kezdésnek az igen népszerű Assassin's Creed sorozat negyedik tagját próbáltuk ki, ahol meglepően kis különbséget mértünk a két kártya között. Kisebb felbontás mellett 32 fps-t hozott a GTX 750 Ti, míg a csupán 5 ezerrel olcsóbb R7 260X szorosan követte, itt 27 fps-t mutatott a tesztprogram. Full HD-re váltva a különbség szinte eltűnt, 1 fps pluszt hozott az Asus, ami így fixen hozta a még éppen játszható 25-ös értéket. Sokak kedvenc háborús fps-ét, a Battlefield 4-et is kipróbáltuk, itt 1600x900-ban már csak 2 képkockával vezetett a GTX 750 Ti, ami így 40 fps-t hozott a konyhára. 1080p-ben ez az előny 1 fps-re csökkent, ami gyakorlatilag észrevehetetlen különbség. A kevésbé gépigényes, Unreal Engine 3-as motort használó Bioshock Infinite már látványosabb különbséget hozott. Az alacsonyabb felbontás és az élsimítás kikapcsolása jobban kirajzolta az eltéréseket, itt már 84-71 arányban győzött az Nvidia. Full HD mellett itt is 10 fps alá csökkent az GeForce előnye, ami 70-80 fps magasságokban már nem igazán számít. A még mindig népszerű FarCry 3-ban is hasonló volt a helyzet, 5 fps előnyre tett szert az Asus GTX 750 Ti.

 

Melyiket érdemes megvenni?

Feltételezzük, hogy van egy erős középkategóriás Intel vagy AMD processzorunk, amihez szeretnénk egy megfizethető, de nem túl drága kártyát vásárolni. Amennyiben 2-3 évnél régebben nyúltunk a grafikus vezérlőhöz, akkor most jöhet el a csere ideje. Az általunk kipróbált két kártya között igazából nem sok különbség van, teljesítményben akkor a diferencia, mint árban. A GTX 750 Ti OC változata kb. 5 ezerrel drágább, de cserébe gyorsabb és jobb is a hűtése. Csalóka ugyanakkor, hogy a tesztprogramokban mért 1-2 fps különbség csak magas felbontás és grafikai részletesség mellett jött ki. Az élsimítás lekapcsolása után jelentősen megnő a különbség, egy kisebb felbontású monitoron, szerényebb grafikai igények mellett akár 10-15 képkockányi különbség is lehet a két termék között. Akinek a spórolás fontos szempont, annak ott van a Sapphire R7 260X, aki viszont maximalista, az válassza a kicsit drágább, de erősebb Asus GTX 750 Ti OC-t.

 

Árak:

Asus GTX 750 Ti 2 GB GDDR5 OC - kb. 41 000 Ft
Sapphire R7 260X 2 GB GDDR5 OC 2x DVI - kb. 36 000 Ft

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.