Hirdetés

A legjobb videokártya beugrószinten



|

Nem egyszerű videokártyát választania annak, aki 50 ezer forint alatt, de még inkább 30 és 40 ezer forint között keres játékra VGA-t. Nem igazán van legjobb vétel.

Hirdetés

Nem sok választ el egy átlagos otthoni számítógépet attól, hogy játékgép-besorolást kapjon. Mindössze egy videokártyára van szükségünk, na meg persze azt ehhez kellően erős processzorra, elegendő memóriára és megbízható tápegységre. Ha maradunk a megfizethető, belépőszintű VGA-k világában, már egy közepes Pentium vagy FM2 CPU is elegendően erős, a 8 GB tökéletes és egy 400 wattos tápegységgel nem lesz gondunk (persze minőségi darabbal). De melyik videokártya az, ahol a legkevesebb kompromisszumos döntést kell hoznunk?

Hirdetés


HD-játék

Először is arról, hogy reálisan mit várhatunk. A 30-50 ezer forint közötti videokártyák között akár jelentős teljesítménybeli eltérések is lehetnek, de a helyzet még ennél is bonyolultabb, amikor ráakadunk az elfekvő, 1-2 generációval ezelőtti készletekre. Egy belépőszintű videokártyánál a 30 fps megcélzása alapvetően fontos, a 60 fps azonban már túlzás. Ehhez az új játékoknál a HD-felbontás a reális választás, illetve kisebb étvágyú játékoknál a HD+ (1680×1050/1600×900), régebbi címeknél pedig akár a full HD (1920×1080) sem elérhetetlen. Azt nem javasoljuk, hogy a 30 fps-ből nagyon leadjunk, máskülönben a játékélmény csorbul jelentősen. A grafika részletességére is nagyon oda kell figyelnünk. Egy ilyen kártyával a játék első indítása után érdemes rögtön a beállításokhoz navigálni és nagyjából közepes részletességre váltani. Különösen az árnyék, élsimítás és textúrafelbontások terén kell szerényebben tolnunk a csúszkákat, illetve néhol a látóhatárral is óvatosan kell bánni.


Ideális választás

Az új videokártyák kínálatán végigszaladva nem egyértelmű azonnal, melyik a legjobb vétel - ugyanis ilyet nehéz mondani. Míg a felsőbb szegmensben több, igazán kiemelkedő vétel is van, addig 30-40 ezer forint között kiábrándító a mezőny. 35 ezer forint alatt a Radeon R7 360 és a GTX 750 Ti jöhetnek számításba. Előbbi már 2 GB RAM-mal szerelt, ami alapvetően fontos, ellenben a GPU nem túl acélos, meg fogunk ragadni a HD@medium szinten. A GTX 750 Ti nagyon keveset fogyaszt, alig melegszik és ehhez mérten 3D-teljesítménye is jó, de 35 ezer forint alatt csak az 1 GB-os modell lehet a miénk, így a VGA hamar kifogy majd a szuszból.


Ideálisnak a 38-40 ezer forintos GTX 750 Ti 2 GB mondható, bár ez sem új kártya és azért észveszejtő teljesítményugrás nem lesz az 1 GB-os modellhez képest, épp csak annyi, hogy a bosszantó belassulásokból kevesebb lesz.


A következő ugrás a Radeon R7 370, amely szintén 2 GB-os, de már érezhetően erősebb, mint a GTX 750 Ti, viszont többet is fogyaszt. A gond csupán annyi ezzel a kártyával, hogy az R9 270/270X helyére jött, pedig gyengébb és drágább, miközben új szolgáltatásokat hardverből nem támogat.


Ezzel el is értünk az 50 ezer forintos felső határig, ahol azért már GTX 950-eket találunk. Ez továbbra sem fogyaszt túl sokat, de sajnos arra sem számíthatunk, hogy minőségi ugrást hoz - ehhez minimum egy R9 380 vagy egy GTX 960 szükséges. A GTX 950-et 40-45 ezer forint között már akár ajánlani is tudnánk, ha pedig az R7 370 beesne 40 ezer forint alá, végre lenne reális vetélytársa a GTX 750 Ti-nek.


Használtpiac

Többen a kínálat láttán a használtpiacra menekülnek és ez nem is feltétlenül rossz döntés. Legyen az akár egy GTX 760 vagy egy R7 260X, esetleg egy R9 270X, nagyon jó ajánlatokkal találkozhatunk. Ezek a kártyák nem számítanak elavultnak továbbra sem, a Radeonok ráadásul ugyanarra a GCN-alapra építkeznek, mint a boltokban megtalálható, 300-as széria, de az adott összegért cserébe rendre sokkal erősebbek. Például 35 ezer forintért már R9 270-et kapunk 2 GB-tal, vagy 45 ezer forintért HD 7950-et, ha pedig 50 ezer forintig elmerészkedünk és szerencsénk van, egy R9 280X-be is belefuthatunk, amely 3 GB RAM-mal nagyon erős és full HD-re is alkalmas a mai játékok alatt. Érdemes azért a garanciára odafigyelni - sok kártya mellé még ezt is kapunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.