Hirdetés

A legkisebb bors a legerősebb

|

Az NVIDIA-ra nézve fenyegetően jól sikerült a Radeon R9 Nano ráadásul pimaszul jól is néz ki. Csak az a baj, hogy nem nagyon kapható.

Hirdetés

Borzalmas, eddig soha nem látott mélységekbe zuhant nyár végére az AMD piaci részesedése a grafikus kártyák piacán. A 18 százalékkal szemben az NVIDIA 82 százaléka áll, sőt, a tendencia már több negyedév óta töretlen: a GeForce-ok belépő-, közép- és felsőszinten is rendre hozzák az eladási számokat és a PC gamerek elégedettek is a termékekkel. Ez nem is csoda, vannak új GPU-k, a fogyasztás csökken, a 3D teljesítmény nő, a szolgáltatások pedig fejlődnek. Mindezzel szemben AMD oldalon átcímkézett, minimálisan órajel-emelt kártyákat találunk, amelyek csak az agresszív árazásuknak, na meg a 3 éves, de még mindig kiváló GCN (Graphics Core Next) architektúrának köszönhetik, hogy képesek labdába rúgni. Mielőtt azonban fekete ruhát öltenénk és lélekben felkészülnénk a Radeonok temetésére, vessünk egy pillantást erre a kis méregzsákra, amely - ha jól egyengetik útját, akár a fordulópontot is jelentheti a Radeonok manapság nem oly rózsás történetében.

Hirdetés


Kicsi, de minden benne van

A Fury-széria az AMD titkos fegyvere, ráadásul rögtön három modellt is kapunk belőle. A Fury X nagyon nagy, nagyon erős, de úgy melegszik, hogy vízhűtés kell hozzá, ezért drága, ráadásul ott van ellenfélnek a GTX 980 Ti, amely igazán erős és több rajta a VRAM is. A sima Fury már hagyományos hűtéssel operál, miközben a meglehetősen gyors, a GTX 980 teljesítményét hozza és közben a fogyasztása sem borzalmas. Sajnos azonban ez is a PC-játékosok döntő többségének megfizethetetlenül drága. A sor végén kullog a legkisebb modell, a Nano, amely kicsi, szerény, olcsóbb…és a legesélyesebb arra, hogy telitalálat legyen. Ahogy a népmesékben is lenni szokott, a reménytelen harmadik lehet a nap hőse.


A Radeon R9 Nano kicsi. Ez az első, ami szemet szúr, ennek ellenére nem szabad lebecsülni, mert a 6 inches nyáklapon egy Fiji GPU rejtőzik, amelyen ugyebár ott található a 4 GB-nyi HBM memória. A High Bandwidth Memory lényege, hogy a GPU-val közös tokban található, így a sávszélesség 512 GB/s, amihez 4096 bites busz tartozik. A kártyán a GPU mellett csak a VRM áramkörök találhatók, így a hűtés és a nyáklap is kompakt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hűtőborda szimpla lamellákból áll: van itt bőven rézcső és minden egyéb, mert a GPU melegszik. Szerencsére azonban a 175 Wattos TDP abszolút vállalható, így a kártyának egyetlen, nyolc érintkezős kiegészítő tápcsatlakozó elegendő, ahogy ventilátorból is egyet találunk csak a kártyán. Ezzel a hűtéssel a terhelés alatti hőmérséklet kb. 75 Celsius fokos, amely messze (kb. 20 Celsius fokkal) alatta van a korábbi Radeonoknál mért értéknek. A zajszint is változott, pontosabban csökkent, így átlagosan 42 dBA-val számolhatunk a Nano esetében, amely terhelt GPU mellett értendő.


A Radeon R9 290X-hez képest kb. feleakkora kártya az AMD laborjaiban végzett mérések szerint 30 százalékkal gyorsabb, mint az R9 290X (vagy írhatnánk R9 390X-et is), amelyben a HBM memória mellett 4096 shader segíti.


Teljesítmény Nano köntösben

A 3 DisplayPorttal és egy HDMI-vel szerelt kártyáról azt híreszteli az AMD, hogy itt bizony a mini-ITX-méretű 4K gamer PC-k kora köszönt be, de mi azért ne együnk meg minden marketingszöveget azonnal. Méretét tekintve a kártya a leggyorsabb, amit ma kaphatunk, ez nem is kérdéses. Hozzá legközelebb a kompakt kivitelű GTX 970-ek állnak, ám ezek jelentősen szerényebb 3D-teljesítményre képesek, mint az R9 Nano. Ugyanakkor a 4K-t mi még így sem érezzük teljesen indokoltnak: különösen a minimális fps eshet olykor zavaróan alacsonyra, amelyben szerepe van a mindössze 4 GB fedélzeti HBM memóriának is.


Hol a teszt?

A mérések között egészen jó eredményeket láthatunk, sőt, a GTX 970-et szépen állva hagyja a Radeon R9 Nano. Emellett keveset fogyaszt, csendes, nagyon kicsi, de sajnos nem tudtuk letesztelni. Mégpedig azért nem, mert Nano-t nem sikerült szereznünk és forrásaink szerint még a régióban sem nagyon van belőle. A Fiji GPU-t legyártani nem egyszerű, a Nano teljesen új nyáklapot és hűtést is igényel, ezért erősen limitált a raktárkészlet. Jelenleg azt lehet tudni, hogy az R9 Nano paper launch, vagyis csak papíron mutatkozott be, illetve néhány tesztkártya kering a nyugati sajtónál, hivatalosan csak szeptemberben lesz elérhető termék belőle. Az már nagyobb gond, hogy Magyarországon alig 1-2 darab várható a kizárólag referenciadizájnnal érkező kártyából, de még Európába is csak kétszámjegyű terméket várnak az indulás napjára. Márpedig ez édeskevés a feltámadáshoz, ahogy az ár hallatán is sokan el fognak szédülni: ezt jelenleg 655 dollárra lőtte be az AMD. Ezen információk tudatában máris másképp lehet nézni a mini GTX 970-es összehasonlítást: lehet, hogy kicsit lassabb ez a GeForce, de legalább kapható, ráadásul sokkal-sokkal olcsóbban, mint a nem elérhető Nano.


Nagyon sajnáljuk, pedig végre egy hasznos újdonságokkal megspékelt, jó Radeont dobott piacra az AMD, amellyel gyorsan el kéne árasztania a piacot a bejelentettnél jóval alacsonyabb áron, ha szeretné végre megállítani az NVIDIA menetelését és visszaszerezni az elvesztett piaci részesedést és rajongótábort.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.