Hirdetés

A legkisebb bors a legerősebb

|

Az NVIDIA-ra nézve fenyegetően jól sikerült a Radeon R9 Nano ráadásul pimaszul jól is néz ki. Csak az a baj, hogy nem nagyon kapható.

Hirdetés

Borzalmas, eddig soha nem látott mélységekbe zuhant nyár végére az AMD piaci részesedése a grafikus kártyák piacán. A 18 százalékkal szemben az NVIDIA 82 százaléka áll, sőt, a tendencia már több negyedév óta töretlen: a GeForce-ok belépő-, közép- és felsőszinten is rendre hozzák az eladási számokat és a PC gamerek elégedettek is a termékekkel. Ez nem is csoda, vannak új GPU-k, a fogyasztás csökken, a 3D teljesítmény nő, a szolgáltatások pedig fejlődnek. Mindezzel szemben AMD oldalon átcímkézett, minimálisan órajel-emelt kártyákat találunk, amelyek csak az agresszív árazásuknak, na meg a 3 éves, de még mindig kiváló GCN (Graphics Core Next) architektúrának köszönhetik, hogy képesek labdába rúgni. Mielőtt azonban fekete ruhát öltenénk és lélekben felkészülnénk a Radeonok temetésére, vessünk egy pillantást erre a kis méregzsákra, amely - ha jól egyengetik útját, akár a fordulópontot is jelentheti a Radeonok manapság nem oly rózsás történetében.

Hirdetés


Kicsi, de minden benne van

A Fury-széria az AMD titkos fegyvere, ráadásul rögtön három modellt is kapunk belőle. A Fury X nagyon nagy, nagyon erős, de úgy melegszik, hogy vízhűtés kell hozzá, ezért drága, ráadásul ott van ellenfélnek a GTX 980 Ti, amely igazán erős és több rajta a VRAM is. A sima Fury már hagyományos hűtéssel operál, miközben a meglehetősen gyors, a GTX 980 teljesítményét hozza és közben a fogyasztása sem borzalmas. Sajnos azonban ez is a PC-játékosok döntő többségének megfizethetetlenül drága. A sor végén kullog a legkisebb modell, a Nano, amely kicsi, szerény, olcsóbb…és a legesélyesebb arra, hogy telitalálat legyen. Ahogy a népmesékben is lenni szokott, a reménytelen harmadik lehet a nap hőse.


A Radeon R9 Nano kicsi. Ez az első, ami szemet szúr, ennek ellenére nem szabad lebecsülni, mert a 6 inches nyáklapon egy Fiji GPU rejtőzik, amelyen ugyebár ott található a 4 GB-nyi HBM memória. A High Bandwidth Memory lényege, hogy a GPU-val közös tokban található, így a sávszélesség 512 GB/s, amihez 4096 bites busz tartozik. A kártyán a GPU mellett csak a VRM áramkörök találhatók, így a hűtés és a nyáklap is kompakt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a hűtőborda szimpla lamellákból áll: van itt bőven rézcső és minden egyéb, mert a GPU melegszik. Szerencsére azonban a 175 Wattos TDP abszolút vállalható, így a kártyának egyetlen, nyolc érintkezős kiegészítő tápcsatlakozó elegendő, ahogy ventilátorból is egyet találunk csak a kártyán. Ezzel a hűtéssel a terhelés alatti hőmérséklet kb. 75 Celsius fokos, amely messze (kb. 20 Celsius fokkal) alatta van a korábbi Radeonoknál mért értéknek. A zajszint is változott, pontosabban csökkent, így átlagosan 42 dBA-val számolhatunk a Nano esetében, amely terhelt GPU mellett értendő.


A Radeon R9 290X-hez képest kb. feleakkora kártya az AMD laborjaiban végzett mérések szerint 30 százalékkal gyorsabb, mint az R9 290X (vagy írhatnánk R9 390X-et is), amelyben a HBM memória mellett 4096 shader segíti.


Teljesítmény Nano köntösben

A 3 DisplayPorttal és egy HDMI-vel szerelt kártyáról azt híreszteli az AMD, hogy itt bizony a mini-ITX-méretű 4K gamer PC-k kora köszönt be, de mi azért ne együnk meg minden marketingszöveget azonnal. Méretét tekintve a kártya a leggyorsabb, amit ma kaphatunk, ez nem is kérdéses. Hozzá legközelebb a kompakt kivitelű GTX 970-ek állnak, ám ezek jelentősen szerényebb 3D-teljesítményre képesek, mint az R9 Nano. Ugyanakkor a 4K-t mi még így sem érezzük teljesen indokoltnak: különösen a minimális fps eshet olykor zavaróan alacsonyra, amelyben szerepe van a mindössze 4 GB fedélzeti HBM memóriának is.


Hol a teszt?

A mérések között egészen jó eredményeket láthatunk, sőt, a GTX 970-et szépen állva hagyja a Radeon R9 Nano. Emellett keveset fogyaszt, csendes, nagyon kicsi, de sajnos nem tudtuk letesztelni. Mégpedig azért nem, mert Nano-t nem sikerült szereznünk és forrásaink szerint még a régióban sem nagyon van belőle. A Fiji GPU-t legyártani nem egyszerű, a Nano teljesen új nyáklapot és hűtést is igényel, ezért erősen limitált a raktárkészlet. Jelenleg azt lehet tudni, hogy az R9 Nano paper launch, vagyis csak papíron mutatkozott be, illetve néhány tesztkártya kering a nyugati sajtónál, hivatalosan csak szeptemberben lesz elérhető termék belőle. Az már nagyobb gond, hogy Magyarországon alig 1-2 darab várható a kizárólag referenciadizájnnal érkező kártyából, de még Európába is csak kétszámjegyű terméket várnak az indulás napjára. Márpedig ez édeskevés a feltámadáshoz, ahogy az ár hallatán is sokan el fognak szédülni: ezt jelenleg 655 dollárra lőtte be az AMD. Ezen információk tudatában máris másképp lehet nézni a mini GTX 970-es összehasonlítást: lehet, hogy kicsit lassabb ez a GeForce, de legalább kapható, ráadásul sokkal-sokkal olcsóbban, mint a nem elérhető Nano.


Nagyon sajnáljuk, pedig végre egy hasznos újdonságokkal megspékelt, jó Radeont dobott piacra az AMD, amellyel gyorsan el kéne árasztania a piacot a bejelentettnél jóval alacsonyabb áron, ha szeretné végre megállítani az NVIDIA menetelését és visszaszerezni az elvesztett piaci részesedést és rajongótábort.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.