Hirdetés

A legkönnyebben feltörhető karácsonyi ajándékok



|

Szép, gyors és még olcsó is, de azért vásárlás előtt érdemes arra is gondolni, hogy mennyire könnyen törhető fel a kiszemelt IT-kütyü.

Hirdetés

Itt a fekete péntek, ami akciós, fél óra alatt elfogy, az emberek lelkesen vásárolnak mindent. Ez nem is baj, tényleg vannak jó ajánlatok szép számmal, azonban arra is érdemes gondolni, hogy a kiszemelt eszköz mennyire könnyen törhető fel. Nem is gondolnánk, milyen eszközökről derült ki megjelenésük után, hogy bármikor fel lehet őket törni és a látszólag ártatlan kütyüt így nagyon veszélyes dolgokra felhasználni.


Hirdetés


Ijesztő eredmények

Az Intel-McAfee által készített felmérésnek már a címe is beszédes: a legkönnyebben feltörhető karácsonyi ajándékok. A felmérés első száma máris érdekes, ugyanis a megkérdezettek 96%-a tisztában van azzal, hogy a biztonsággal foglalkozni kell, csak az a gond, hogy 47%-uk nem tudja, mit tehet ennek érdekében, illetve ha tesz, jót, feleslegeset vagy éppen rosszat tett.



A legtöbb felhasználó jól tudja, hogy a hagyományos PC, okostelefon, notebook veszélyeztetett és a hackerek ellen védekezni kell. Ugyanakkor itt elfogy a jólinformáltság, azt például, hogy egy szimpla drónt is meg lehet hackelni, már csak 20%-uk tudja a megkérdezetteknek. Az alulinformáltság, tudatlanság csak fokozódik ezután, ugyanis már csak 15% van tudatában annak, hogy gyermekjátékokat is fel lehet törni, ahogy háziállatok okoseszközeit is.


TOP5 hackelhető ajándék

A felmérés készítői el is készítették a TOP5-ös listáját ezeknek az eszközöknek. Az első helyen természetesen a PC-k, laptopok állnak, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy a PC itt nem feltétlenül windowsos gépet jelent, ez igaz a MacOS/OS X gépekre is. Papírforma szerint a sorban a következő az okostelefon, illetve tablet, aminél szintén illik védekezni és okosan használni az eszközt. A harmadik helyre a médialejátszók és stream vevők kerültek, amiket csodásan fel lehet törni, innentől pedig csúnya trükköket lehet véghez vinni. A negyedik helyre kerültek az okosotthon-kiegészítők, amiknél a biztonság sarkalatos pont és nagyon kínos tud lenni, ha például feltörnek egy Bluetooth vagy RFID zárat. Az 5. hely a drónoké - képzeljük csak el, hogy vásárolunk egy drága drónt, majd egy hacker átveszi az irányítást felette és ellopja a drónt vagy a videójelet stb.



Tippek

Jótanácsokat is kapunk a McAfee embereitől, amivel fokozhatjuk saját, és eszközeink védelmét. Például telepítsünk védelmi csomagot, tűzfalat, vírusirtót stb. Emellett csakis védett Wi-Fi-re kapcsolódjunk és kerüljük az ingyenes, nyitott hálózatokat. A szoftvereket, firmware-eket mindig naprakészre frissítsük, legyen az egy okosjáték, PC, telefon vagy éppen drón. A jelszavaink és PIN-kódjaink legyenek biztonságosak és ne használjuk ugyanazt a jelszót/PIN-t több helyen. Végezetül mielőtt kattintunk, pöccintünk vagy érintünk, gondolkozzunk, nézzük meg, hogy tényleg a várt tartalomra számíthatunk-e a link mögött.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.